Mortsel: gezellige stad in de Antwerpse rand

Mortsel: gezellige stad in de Antwerpse rand Mortsel grenst aan het zuiden van Antwerpen, aan de districten Wilrijk, Berchem en Deurne. Mortsel ligt net ten zuiden van de luchthaven in Deurne. De stad is maar een klein halfuur rijden met de tram van het Antwerpse stadscentrum vandaan. (Foto: een filmrolletje, Mortsel is in België bekend van het bedrijf Agfa-Gevaert, gespecialiseerd in foto-apparatuur)

Fortengordel

Mortsel is één van de Antwerpse randgemeenten waar vanaf het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw een grote fortengordel werd gebouwd om de Belgische havenstad aan de Schelde te beschermen. Ook vandaag nog vind je veel restanten van deze militaire geschiedenis.

De fortengordel rond Antwerpen bestaat uit twee grote cirkels van forten rond de stad, en werd in de tweede helft van de negentiende eeuw gepland en gebouwd. De forten in en rond Mortsel maken deel uit van de eerste 'cirkel' aan forten, de zogenaamde Brialmontforten. Fort 3 in Borsbeek en Fort 5 in Edegem grenzen aan Mortsel, en Fort 4 is gelegen in Mortsel zelf. Het Fort 4 ligt aan de Krijgsbaan, de militaire baan die werd gebouwd om alle forten in de fortengordel met elkaar te verbinden.

Vanaf april tot en met september kan je elke zondag deelnemen aan een rondleiding door het Fort 4, die wandeling vertrekt telkens om 14u en je hoeft er niet op voorhand voor in te schrijven. In de winterperiode, van oktober tot en met maart, is er maar één geleid bezoek per maand. Die wandeling met gids vertrekt elke derde zondag van de maand, ook om 14u.

Naast rondleidingen met de focus op het militaire verleden van Fort 4, zijn er ook natuurrondleidingen. In het fort wonen veel beschermde en zeldzame dieren, waaronder een grote kolonie vleermuizen. Deze rondleidingen vinden enkel plaats op aanvraag.

Je kan het fort ook op elk moment gewoon bezoeken. Dan kan je genieten van de rust en de natuur in de omgeving, maar mag je niet in de gebouwen zelf komen. Fort 4 in Mortsel ligt ook op de Brialmont fietsroute.

Tweede Wereldoorlog

Mortsel was al lang voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een economisch belangrijke stad. Het hoofdkwartier van de producent van fotomateriaal Agfa-Gevaert is al sinds 1904 gelegen in Mortsel. Daarnaast waren ook andere grote industriële fabrieken in Mortsel gelegen. De auto's van het Belgische merk Minerva werden in Mortsel gebouwd. In het MAS in Antwerpen kan je een van de weinige originele Minerva-oldtimers bewonderen.

De Minerva-fabriek werd tijdens de Eerste Wereldoorlog leeg geplunderd door de Duitsers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het Duitse leger de Mortselse fabriek in beslag. Zij gebruikten de fabriek tijdens de oorlog als reparatieplaats voor vliegtuigen. De Duitsers bouwden en bewaarden er vliegtuigonderdelen.

Die omvorming van de fabriek maakte van Mortsel een belangrijk doelwit voor de geallieerden. De Minerva-fabriek in Mortsel uitschakelen zou een stevige klap betekenen voor de Duitse Luftwaffe. Op 5 april 1943 werd door Britse en Amerikaanse bommenwerpers een grootschalig bombardement (wat men nu een tapijtbombardement zou noemen) uitgevoerd op de fabrieken in Mortsel.

Dat bombardement miste haar doel echter volledig. Het bommentapijt miste haar doel met meer dan een kilometer afstand, en kwam op de nabijgelegen stad Mortsel terecht. Dit mislukte bombardement eiste meer dan 900 slachtoffers, allemaal burgers. De stad Mortsel lag helemaal in puin en de paniek was enorm. Nog steeds wordt dit mislukte bombardement en het grote verlies van de vele slachtoffers jaarlijks herdacht in Mortsel.

Gezellig shoppen in de groene randstad

Ondanks die turbulente geschiedenis is Mortsel vandaag een rustige randstad van Antwerpen. De tramverbinding met Antwerpen is uitstekend, en ook met de trein ben je in geen tijd in het centrum van Mortsel. Met de auto is het eerder lastig om van Antwerpen tot in Mortsel te geraken, dat vermijd je beter, zeker tijdens de spitsuren. De stad kent nog steeds een heel levendig en gevarieerd winkelcentrum. Daar vind je een leuke mix van zowel grote ketens als kleine, beginnende ondernemers.
© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minerva, de Belgische Rolls RoyceSommige automerken hebben een mythische bijklank. Een automerk dat daar zeker bij hoort is Minerva. De Minerva was in zi…
Pampus, hindernis en beschermingPampus, de ondiepte voor het IJ, heeft, ondanks de hinder die het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam er door onder…
De Hollandse Waterlinie: het natte hart van NederlandDe Hollandse Waterlinie: het natte hart van NederlandNog nooit gehoord van inundatievelden, ‘verboden kringen’ en accessen? Dan is het tijd om kennis te maken met de Holland…
Kallo en Fort Liefkenshoek: een bewogen geschiedenisKallo en Fort Liefkenshoek: een bewogen geschiedenisIn het kleine dorpje Kallo in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen valt er op het eerste zicht niet veel te beleven. E…

Stranden in DubaiStranden in DubaiWitte stranden, palmbomen, rust of juist drukte en de grote stad op steenworp afstand. Dubai heeft het allemaal. Welke s…
Zeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeerZeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeerJe zou het niet meteen verwachten, maar Zeebrugge is de tweede grootste haven in België, na Antwerpen. Deze wereldhaven…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Mortsel
  • www.agfa.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Minerva_%28Belgisch_bedrijf%29
  • http://www.fortenvanbelgie.be/algemeen.php?pag=ANTBBFALG
  • http://mortsel.lcp.be/product/1568/default.aspx?_vs=0_N&id=1721
  • http://www.mortsel.be/winkeleninMortsel/1574/default.aspx?id=4968&pg=5394
Swah (82 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.