Zeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeer

Zeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeer Je zou het niet meteen verwachten, maar Zeebrugge is de tweede grootste haven in België, na Antwerpen. Deze wereldhaven speelde een belangrijke rol tijdens Wereldoorlog I en er werd dan ook een belangrijke slag geleverd, die nog steeds jaarlijks wordt herdacht op Saint George's Day. Meer hierover leer je in Seafront. Maar Zeebrugge is meer dan wereldhaven en oorlog. Je kan er ook kuieren tussen de vissershuisjes en genieten van de ongedwongen vakantiesfeer.

Zeebrugge

Zeebrugge ligt aan de Noordzee, tussen Heist en Blankenberge, in de provincie West-Vlaanderen. Zeebrugge is de tweede grootste haven van België na Antwerpen en één van de belangrijkste en modernste havens van Europa. Je vindt er ook de marinebasis van België. De wereldhaven is verbonden met de historische moederstad Brugge via het Boudewijnkanaal. Je vindt Zeebrugge in de deelgemeente Lissewege, dat tot één van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen werd gekroond en dat vroeger een stopplaats was voor de pelgrims op doortocht naar Santiago de Compostela. Je kan Zeebrugge bereiken via de E40.

Even de Zeebrugse sfeer opsnuiven

Zeebrugge is in drie delen onderverdeeld: de strandwijk, de stationswijk en het centrum met de oude vismijn en de jachthaven.

De strandwijk

Zeebrugge mag dan al een wereldhaven zijn, je vindt er ook een uitgestrekt strand en een nonchalante vakantiesfeer. Je kan er gaan kuieren tussen authentieke vissershuisjes en iets gaan nuttigen in een gezellig visserscafeetje.

Jachthaven

In de mondaine jachthaven kan je de zilte zeelucht gaan opsnuiven en gaan genieten van het getik van de touwen tegen de masten. Je kan ook zelf inschepen voor een havenrondvaart. Tijdens deze tocht leer je meer over de zeevaart, over de zeezoogdieren en de maritieme vogels. Je komt ook voorbij het eerste Belgische windmolenpark op zee. Op de Leopold II Dam zie je de vuurtoren staan. Deze vuurtoren is evenwel niet toegankelijk voor het publiek.

De oude vismijn

In de vele viswinkeltjes kan je tenslotte een lekkere moot vis gaan kopen om mee naar huis te nemen.

Tips voor een dagje uit in Zeebrugge

Maritiem themapark Seafront

Het museum over de haven en de vissersgeschiedenis van Zeebrugge bevindt zich in de gebouwen van de oude vismijn in de haven. Je kan er kennismaken met oude vissersliedjes en kijken naar foto's en video's uit de tijd van toen. Vissers vertellen je meer over het harde leven op zee. Er zijn ook torpedo's en een mooie schelpenverzameling. Aan het museum verbonden zijn ook de Russische duikboot Foxtrot en het lichtschip West Hinder II. In de Russische onderzeeër krijg je een betere kijk op het leven en het werk van de 75 bemanningsleden aan boord van de duikboot.

De herinneringen aan Wereldoorlog I zijn in Zeebrugge nooit ver weg. Je kan er meer over gaan leren in Seafront of tijdens de jaarlijkse festiviteiten op de eerste zondag na 23 april.

Fiets- en wandelroutes

  • Kustfietsroute: deze route verbindt, zoals de naam het al zegt, alle Vlaamse badsteden met elkaar
  • Fietsnetwerk Brugse Ommeland
  • Zeebrugge erfgoedwandeling: leer al wandelend meer over de plaats van Zeebrugge in de visserijgeschiedenis en over de rol van deze haven tijdens Wereldoorlog I.

Te doen in Zeebrugge

Films op het strand

Tijdens de zomermaanden is er heel wat te doen in Zeebrugge. Zo kan je elke donderdag naar drie films gaan kijken op het strand. 's Middags een film voor kleine kinderen, daarna een voor tieners en 's avonds de hoofdfilm. Allemaal gratis en voor niets!

Zomeravondmarkt

Zowel in juli als in augustus zijn er zomeravondmarkten. Geniet op een zwoele zomeravond van de vele geuren en kleuren en kom thuis met lokale producten en leuke cadeautjes voor het thuisfront.

Saint George's Day

Tijdens Wereldoorlog I werd er in Zeebrugge een belangrijke slag geleverd. Vanaf 1914 hadden de Duitsers een belangrijke U-boot in de haven liggen. Op 23 april 1918 wilden de Engelsen drie schepen gevuld met beton in de havengeul tot zinken brengen om de Duitsers te blokkeren. Deze operatie lukte slechts gedeeltelijk, de meeste schepen bereikten de havengeul niet. De Duitsers haalden twee pieren weg en na twee dagen konden de Duitse duikboten bij hoog tij terug langs de gezonken Engelse schepen. Deze gebeurtenis kreeg de naam "Saint George's Day" omdat 23 april de naamdag is van de heilige Joris. Elk jaar wordt deze slag herdacht en in Zeebrugge zijn er heel wat oorlogsmonumenten en gedenktekens die aan deze slag herinneren.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slow fox (of langzame fox)De Slow-foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorsp…
Quickstep of foxtrotIn 1914 bracht Harry Fox op de destijds populaire ragtime-muziek een geheel eigen nieuwe dans, een "trot" (drafdans). De…
Wereldwonder 7: De vuurtoren van AlexandriëDe vuurtoren is gebouwd op een eilandje dicht bij de ingang van de haven van Alexandrë. Op de plek waar het middeleeuwse…

Mortsel: gezellige stad in de Antwerpse randMortsel: gezellige stad in de Antwerpse randMortsel grenst aan het zuiden van Antwerpen, aan de districten Wilrijk, Berchem en Deurne. Mortsel ligt net ten zuiden v…
Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pierBlankenberge, bruisende badstad met opvallende pierBlankenberge is een Belgische kustgemeente met heel wat variatie. Je vindt Blankenberge tussen Wenduine en Zeebrugge. Je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • Plaatselijke brochures
  • Bezoekers.brugge.be/zeebrugge
  • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.