Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pier
Blankenberge is een Belgische kustgemeente met heel wat variatie. Je vindt Blankenberge tussen Wenduine en Zeebrugge. Je hebt in Blankenberge natuurlijk het strand en de duinen zoals overal aan de Belgische kust maar daarnaast heb je ook de Pier, de Velodroom, het Serpentarium en de gezellige winkelstraat. Voor de kinderen zijn er heel wat leuke attracties. Blankenberge heeft een grote waaier aan musea met erg uiteenlopende thema's. In de zomer kan je ook nog eens genieten van elk jaar weerkerende evenementen.
Blankenberge
Blankenberge ligt in het noordoosten van België, in de provincie West-Vlaanderen. Het is de tweede meest bezochte badplaats van de Belgische kust, na Oostende. Blankenberge ligt aan de Noordzee, tussen Wenduine en
Zeebrugge. Je kan Blankenberge bereiken via de E40 naar Oostende. Het strand van Blankenberge is 3 kilometer lang en bij eb 350 meter breed. Plaats genoeg dus om te zonnebaden! Maar er is veel meer te doen in Blankenberge dan alleen maar aan het strand liggen.
Aan zee
Pier
De Pier van Blankenberge is sinds 1933 het visitekaartje van deze badplaats. De Pier is een 350 meter lange wandelbrug in zee. De laatste jaren waren er flink wat renovatiewerken aan de Pier. Hij beantwoordt nu aan alle veiligheidsnormen en behoort tot het nationaal patrimonium. Vanop de Pier kan je de kracht van de Noordzee ervaren en heb je een schitterend uitzicht. In de Pier kan je Storms Expo gaan bezoeken. Hier leer je meer over superstormen, tornado's, orkanen en overstromingen. Van hun ontstaan tot de gevolgen voor de omgeving en de ecosystemen.
Amfibieboot
Van
maart tot eind
oktober kan je met een boot op wieltjes recht van het strand het water in voor een tochtje over de Noordzee.
Jachthaven en vissershaven
De oude vissershaven werd omgebouwd tot een ultramoderne jachthaven met alle nodige voorzieningen. Je kan hier rustig rondkuieren en genieten van de tikkende touwen tegen de masten van de deinende jachten op het water.
Musea
Wie musea aan zee zegt, spreekt helemaal niet over een stoffige bedoening. Neen, de
musea
aan zee zijn juist heel interactief en boeiend!
National Sea Life Blankenberge
Leer meer over het leven in en rond de zeven wereldzeeën. Zowel flora en fauna komen aan bod en er zijn meer dan 50 aquaria. In de acht meter lange onderwatertunnel waar jij doorloopt, kan je kijken naar pijlstaartroggen, haaien en congeralen die zomaar op je afzwemmen. Een belangrijke plaats nemen ook de zeepaardjes in en je leert meer over de verzorging van zieke en verlaten zeehondjes. Voor de kinderen is er buiten een piratenboot, maar je kan er ook nog kennismaken met de Humboldt pinguïns, de otters en de zeeleeuwen.
Serpentarium
Nog een dierenparadijs, maar dan van een andere soort: het serpentarium! Hier leer je meer over slangen, reptielen en spinnen. Je maakt een reis door oerwoud en woestijn en maakt er onder meer kennis met boa's, pythons, leguanen, vliegende honden, piranha's, kaaimannen, vogelspinnen, schorpioenen en pijlgifkikkers. Niet voor angsthazen dus! Je vindt het Serpentarium op de Zeedijk.
Living Stone Museum
Een grappige naam met een vette knipoog voor een museum over mineralen. Aan het museum in de Visserstraat 47 is ook een shop verbonden waar je je collectie stenen en mineralen kan gaan aanvullen.
Het Maritiem Scutemuseum
Alles over de Blankenbergse visserij uit de vorige eeuwen kan je hier leren. Ook over het herbouwen van de Blankenbergse schuit kom je heel wat te weten in dit museum.
Het Zuivelmuseum
Eens iets heel anders. 350 jaar geschiedenis en cultuur van kaas en boter.
De Lustige Velodroom
De Lustige Velodroom is uniek aan de
Belgische kust en zelfs in Europa. Het is zeker een bezoekje waard. Op de houten piste van Louis vind je een aantal heel gekke fietsen met vreemde wielen, grote wielen, kleine wielen, één wiel, etc. Hiermee fietsen is een hele uitdaging! Een leuk uitstapje voor het ganse gezin vanaf
Pasen tot eind
september. Plezier gegarandeerd! Je vindt de Velodroom aan het strand, naast de Pier.
Voor de kinderen
Nog meer fun, maar dan speciaal voor de kinderen:
- de kinderautodroom aan de pier of bij de vuurtoren
- het Leopoldpark aan de haven met een minigolf, een snookergolf, een crazygolf en een recreatief verkeerspark
- Fun and Mystery House in de Kerkstraat: een spookhuis met leuke doe-attracties
- Concrete Skate Park: een skate en skeelerpark in open lucht
- Kidcity: een overdekt speeldorp op de Brugsesteenweg
Winkelstraat
Blankenberge heeft een gezellige winkelstraat die begint aan de dijk en zo het dorp inloopt.
Jaarlijks terugkerende evenementen
- Bloemencorso: op de laatste zondag van augustus is er de Bloemencorso, die het toeristisch seizoen uitwuift. Deze schitterende bloemencorso geniet internationale faam. Feestelijke praalwagens, kleurrijke groepen en muziekkorpsen paraderen door de straten van Blankenberge
- Folkloristische Havenfeesten: eind mei, begin juni met een havenkermis, een antiek-en brocantemarkt, een scutefeest, podiumoptredens, een roeiwedstrijd in de havengeul, volkdansfestival, een reddingsdemonstratie, een reuzenrondgang en een grote vissersstoet.
- Zeewijding: zegening zee en zeelieden
- North Sea Folk en Shantyfestival: een internationaal maritiem festival
- Paravangfeesten: het vissersleven vroeger en nu, met vele oude ambachten. De Paravang (het windscherm) is een bouwwerk aan het strand uit de Belle Epoqueperiode.
- Zandsculpturen: na zeven jaar te zijn doorgegaan in Blankenberge, verhuist dit evenement vanaf 2014 jammer genoeg naar Oostende. Wie dus prachtige zandcreaties met elk jaar een ander thema wil zien moet zich nu naar Oostende reppen en niet meer naar Blankenberge.
Natuurreservaten, wandel-en fietsplezier
- Zoals overal aan de Belgische kust zijn er ook hier heel wat natuurreservaten waar natuurliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Zo is er het Weidevogelreservaat Uitkerkse Polder en de Fonteintjes, het duinengebied tussen Blankenberge en Zeebrugge.
- De Genteleroute is een bewegwijzerde fietsroute van 33 kilometer langs stille polderdorpjes, weidse polders en de Genteledijk. Deze dijk dateert reeds uit de Middeleeuwen en moest het achterland beschermen tegen overstromingen. Deze fietsroute is ook een topper voor vogelliefhebbers, want deze route passeert langs de Uitkerkse Polders en de Meetkerkse Moeren, waar heel veel vogels komen broeden of uitrusten tijdens hun trek.
- De Havenwandeling van 4,5 kilometer, vertrekkende van het Leopoldpark. Tijdens deze wandeling leer je meer over de uitbreiding van de haven, het verdwijnen van de vismijn en de bouw van de paravang.
- De Art-nouveauwandeling (7,5 kilometer): wandtegelfriezen en tegeltableau's uit de art-nouveauperiode
- De Interbellumwandeling: 7,5 kilometer langs de gebouwen van het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen
- De Erfgoedwandeling (3,7 kilometer): langs de vele vakantiewoningen in Belle Epoquestijl
- De Groene halte (7,5 kilometer): langs de Uitkerkse Polder met tal van vogels
- De Uitkerkse Polderwandelroute (7,7 kilometer) door het polderlandschap van meer dan 1400 ha. Hier krijg je een mooi beeld van hoe de kustpolders er vroeger uitzagen
- De Blankenbergse wandelroute van 7 kilometer, dwars door de oude binnenstad met zijn smalle straten, langs de vissershuisjes, het oude stadhuis, het casino, de Pier en de haven. In de wandelbrochure staan ook heel interessante weetjes over Blankenberge
- Het Landbouwleerpad van 20 kilometer langs de Blankenbergse hoeves. Aan jou de keuze of je deze weg te voet of met de fiets aflegt.
Van al deze routes zijn uiteraard brochures verkrijgbaar op de toeristische dienst van Blankenberge.