Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pier

Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pier Blankenberge is een Belgische kustgemeente met heel wat variatie. Je vindt Blankenberge tussen Wenduine en Zeebrugge. Je hebt in Blankenberge natuurlijk het strand en de duinen zoals overal aan de Belgische kust maar daarnaast heb je ook de Pier, de Velodroom, het Serpentarium en de gezellige winkelstraat. Voor de kinderen zijn er heel wat leuke attracties. Blankenberge heeft een grote waaier aan musea met erg uiteenlopende thema's. In de zomer kan je ook nog eens genieten van elk jaar weerkerende evenementen.

Blankenberge

Blankenberge ligt in het noordoosten van België, in de provincie West-Vlaanderen. Het is de tweede meest bezochte badplaats van de Belgische kust, na Oostende. Blankenberge ligt aan de Noordzee, tussen Wenduine en Zeebrugge. Je kan Blankenberge bereiken via de E40 naar Oostende. Het strand van Blankenberge is 3 kilometer lang en bij eb 350 meter breed. Plaats genoeg dus om te zonnebaden! Maar er is veel meer te doen in Blankenberge dan alleen maar aan het strand liggen.

Aan zee

Pier

De Pier van Blankenberge is sinds 1933 het visitekaartje van deze badplaats. De Pier is een 350 meter lange wandelbrug in zee. De laatste jaren waren er flink wat renovatiewerken aan de Pier. Hij beantwoordt nu aan alle veiligheidsnormen en behoort tot het nationaal patrimonium. Vanop de Pier kan je de kracht van de Noordzee ervaren en heb je een schitterend uitzicht. In de Pier kan je Storms Expo gaan bezoeken. Hier leer je meer over superstormen, tornado's, orkanen en overstromingen. Van hun ontstaan tot de gevolgen voor de omgeving en de ecosystemen.

Amfibieboot

Van maart tot eind oktober kan je met een boot op wieltjes recht van het strand het water in voor een tochtje over de Noordzee.

Jachthaven en vissershaven

De oude vissershaven werd omgebouwd tot een ultramoderne jachthaven met alle nodige voorzieningen. Je kan hier rustig rondkuieren en genieten van de tikkende touwen tegen de masten van de deinende jachten op het water.

Musea

Wie musea aan zee zegt, spreekt helemaal niet over een stoffige bedoening. Neen, de musea
aan zee zijn juist heel interactief en boeiend!

National Sea Life Blankenberge

Leer meer over het leven in en rond de zeven wereldzeeën. Zowel flora en fauna komen aan bod en er zijn meer dan 50 aquaria. In de acht meter lange onderwatertunnel waar jij doorloopt, kan je kijken naar pijlstaartroggen, haaien en congeralen die zomaar op je afzwemmen. Een belangrijke plaats nemen ook de zeepaardjes in en je leert meer over de verzorging van zieke en verlaten zeehondjes. Voor de kinderen is er buiten een piratenboot, maar je kan er ook nog kennismaken met de Humboldt pinguïns, de otters en de zeeleeuwen.

Serpentarium

Nog een dierenparadijs, maar dan van een andere soort: het serpentarium! Hier leer je meer over slangen, reptielen en spinnen. Je maakt een reis door oerwoud en woestijn en maakt er onder meer kennis met boa's, pythons, leguanen, vliegende honden, piranha's, kaaimannen, vogelspinnen, schorpioenen en pijlgifkikkers. Niet voor angsthazen dus! Je vindt het Serpentarium op de Zeedijk.

Living Stone Museum

Een grappige naam met een vette knipoog voor een museum over mineralen. Aan het museum in de Visserstraat 47 is ook een shop verbonden waar je je collectie stenen en mineralen kan gaan aanvullen.

Het Maritiem Scutemuseum

Alles over de Blankenbergse visserij uit de vorige eeuwen kan je hier leren. Ook over het herbouwen van de Blankenbergse schuit kom je heel wat te weten in dit museum.

Het Zuivelmuseum

Eens iets heel anders. 350 jaar geschiedenis en cultuur van kaas en boter.

De Lustige Velodroom

De Lustige Velodroom is uniek aan de Belgische kust en zelfs in Europa. Het is zeker een bezoekje waard. Op de houten piste van Louis vind je een aantal heel gekke fietsen met vreemde wielen, grote wielen, kleine wielen, één wiel, etc. Hiermee fietsen is een hele uitdaging! Een leuk uitstapje voor het ganse gezin vanaf Pasen tot eind september. Plezier gegarandeerd! Je vindt de Velodroom aan het strand, naast de Pier.

Voor de kinderen

Nog meer fun, maar dan speciaal voor de kinderen:
 • de kinderautodroom aan de pier of bij de vuurtoren
 • het Leopoldpark aan de haven met een minigolf, een snookergolf, een crazygolf en een recreatief verkeerspark
 • Fun and Mystery House in de Kerkstraat: een spookhuis met leuke doe-attracties
 • Concrete Skate Park: een skate en skeelerpark in open lucht
 • Kidcity: een overdekt speeldorp op de Brugsesteenweg

Winkelstraat

Blankenberge heeft een gezellige winkelstraat die begint aan de dijk en zo het dorp inloopt.

Jaarlijks terugkerende evenementen

 • Bloemencorso: op de laatste zondag van augustus is er de Bloemencorso, die het toeristisch seizoen uitwuift. Deze schitterende bloemencorso geniet internationale faam. Feestelijke praalwagens, kleurrijke groepen en muziekkorpsen paraderen door de straten van Blankenberge
 • Folkloristische Havenfeesten: eind mei, begin juni met een havenkermis, een antiek-en brocantemarkt, een scutefeest, podiumoptredens, een roeiwedstrijd in de havengeul, volkdansfestival, een reddingsdemonstratie, een reuzenrondgang en een grote vissersstoet.
 • Zeewijding: zegening zee en zeelieden
 • North Sea Folk en Shantyfestival: een internationaal maritiem festival
 • Paravangfeesten: het vissersleven vroeger en nu, met vele oude ambachten. De Paravang (het windscherm) is een bouwwerk aan het strand uit de Belle Epoqueperiode.
 • Zandsculpturen: na zeven jaar te zijn doorgegaan in Blankenberge, verhuist dit evenement vanaf 2014 jammer genoeg naar Oostende. Wie dus prachtige zandcreaties met elk jaar een ander thema wil zien moet zich nu naar Oostende reppen en niet meer naar Blankenberge.

Natuurreservaten, wandel-en fietsplezier

 • Zoals overal aan de Belgische kust zijn er ook hier heel wat natuurreservaten waar natuurliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Zo is er het Weidevogelreservaat Uitkerkse Polder en de Fonteintjes, het duinengebied tussen Blankenberge en Zeebrugge.
 • De Genteleroute is een bewegwijzerde fietsroute van 33 kilometer langs stille polderdorpjes, weidse polders en de Genteledijk. Deze dijk dateert reeds uit de Middeleeuwen en moest het achterland beschermen tegen overstromingen. Deze fietsroute is ook een topper voor vogelliefhebbers, want deze route passeert langs de Uitkerkse Polders en de Meetkerkse Moeren, waar heel veel vogels komen broeden of uitrusten tijdens hun trek.
 • De Havenwandeling van 4,5 kilometer, vertrekkende van het Leopoldpark. Tijdens deze wandeling leer je meer over de uitbreiding van de haven, het verdwijnen van de vismijn en de bouw van de paravang.
 • De Art-nouveauwandeling (7,5 kilometer): wandtegelfriezen en tegeltableau's uit de art-nouveauperiode
 • De Interbellumwandeling: 7,5 kilometer langs de gebouwen van het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen
 • De Erfgoedwandeling (3,7 kilometer): langs de vele vakantiewoningen in Belle Epoquestijl
 • De Groene halte (7,5 kilometer): langs de Uitkerkse Polder met tal van vogels
 • De Uitkerkse Polderwandelroute (7,7 kilometer) door het polderlandschap van meer dan 1400 ha. Hier krijg je een mooi beeld van hoe de kustpolders er vroeger uitzagen
 • De Blankenbergse wandelroute van 7 kilometer, dwars door de oude binnenstad met zijn smalle straten, langs de vissershuisjes, het oude stadhuis, het casino, de Pier en de haven. In de wandelbrochure staan ook heel interessante weetjes over Blankenberge
 • Het Landbouwleerpad van 20 kilometer langs de Blankenbergse hoeves. Aan jou de keuze of je deze weg te voet of met de fiets aflegt.

Van al deze routes zijn uiteraard brochures verkrijgbaar op de toeristische dienst van Blankenberge.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie aan Vlaamse kust is heel kindvriendelijk en veiligVakantie aan Vlaamse kust is heel kindvriendelijk en veiligBelgië is een prima land om je vakantie door te brengen. De Ardennen is een gebied dat door veel Nederlanders wordt bezo…
Maritiem Rotterdam: langs de Nieuwe MaasMaritiem Rotterdam: langs de Nieuwe MaasDe Leuvehaven met het Maritiem Museum. De rondvaart door een wereldhaven. De trendsettende Erasmusbrug. Een overtocht me…
KNRM langs de kust van Nederland en AmelandKNRM langs de kust van Nederland en AmelandDe KNRM is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, een stichting die kosteloos mensen te hulp schiet die op het…

Zeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeerZeebrugge, havenstad aan zee met een ongedwongen sfeerJe zou het niet meteen verwachten, maar Zeebrugge is de tweede grootste haven in België, na Antwerpen. Deze wereldhaven…
De Haan, charmante badplaats aan de Belgische kustDe Haan, charmante badplaats aan de Belgische kustDe Haan is een charmant badplaatsje aan de Belgische kust. Het is gefusioneerd met Wenduine, Harendijke, Vosseslag, Vlis…
Bronnen en referenties
 • Plaatselijke brochures
 • www.blankenberge.be
 • Wikipedia
 • Uit in Vlaanderen
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.