De Haan, charmante badplaats aan de Belgische kust

De Haan, charmante badplaats aan de Belgische kust De Haan is een charmant badplaatsje aan de Belgische kust. Het is gefusioneerd met Wenduine, Harendijke, Vosseslag, Vlissegem en Klemskerke. Speciaal aan De Haan is dat hoogbouw er verboden is. Meer dan vijf verdiepingen mag absoluut niet in De Haan. Hierdoor heeft De Haan zijn interbellumuitzicht behouden en doet het niet zo toeristisch aan als andere badsteden. Einstein bracht een tijdje van zijn leven in De Haan door, voor hij definitief naar Amerika vertrok aan boord van de Red Star Line. Vroeger was deze badplaats beter bekend onder zijn chique Franse naam: Le Coq sur Mer.

De Haan

De Haan (aan zee), in het Frans Le Coq (sur Mer) ligt aan de Belgische kust, ongeveer in het midden. Rechts ligt Blankenberge, links Bredene. De Haan is gefusioneerd met Wenduine, Harendijke, Vosseslag, Vlissegem en Klemskerke.

Hoogbouw is verboden in De Haan

Wat De Haan zo anders maakt dan de andere kustgemeenten, is dat het hier verboden is om hoger dan vijf verdiepingen te bouwen. De Haan heeft dan ook een ander uitzicht dan de andere badplaatsen, waar de dijk is ontsierd door hoge flatgebouwen. In De Haan vind je ook de typisch interbellum villa's. Witte villa's met veel hoekjes en kantjes en daken uit rode pannen met kleine dakvenstertjes. Sommige hebben ook nog Engels-Normandisch vakwerk op de gevels. Deze wijk wordt "De Concessie" genoemd. Het werd opgenomen in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Je kan er een Erfgoedwandeling door maken. Dit alles maakt dat De Haan minder toeristisch oogt dan sommige andere badplaatsen. Het zijn dan ook niet echt de toeristen die in De Haan verblijven. Vele huizen zijn tweede woonsten.

Mooi strand en duinenrij in Wenduine

In Wenduine is er slechts een heel klein stukje wandeldijk. Dit betekent dat je rechtstreeks van de duinen op het vier kilometer lange strand uitkomt. Dit is uniek aan de Belgische kust en maakt dan ook deel uit van de charme van Wenduine.

Wat kan je allemaal doen in De Haan?

Belle Epoque tramhuisje in De Haan

Het Belle Epoque tramhuisje van De Haan heeft een pittoreske gevel. Het monument is beschermd. Elk jaar in augustus is er rond dit tramhuisje "Trammelant", een feest in Belle Epoquestijl rond het typische tramhuisje en in de villawijk. Mensen in kleding uit die periode, oude auto's en aangepaste muziek zorgen voor een gezellig sfeertje. Voor wie eens echt wil terugkeren in de tijd van toen. Het tramhuisje herbergt ook de Toeristische Dienst van De Haan.

Wandelen langs het architecturaal erfgoed

De Haan heeft een unieke stijl. Je kan een Erfgoedwandeling maken langs bochtige wegen en onderweg een hele reeks art nouveau villa's tegenkomen.

De Spioenkop

Vanaf de "Spioenkop", een huisje dat als uitkijkpost dient op de tweede hoogste duin van België (31 meter hoog), heb je een fantastisch uitzicht op het bos, het hinterland, de duinen en de zee. Dit monument werd gebouwd in 1902. Tijdens de twee wereldoorlogen werd de Spioenkop tweemaal vernield. In 1955 werd het terug opgebouwd uit beton, maar wel met de typische zeestijl: witte muren en felrood dak.

De Hubertusmolen

Deze molen bevindt zich in Wenduine, langs de Leopold II-laan. Hij werd in 1880 gebouwd door molenaar Jan Hubert. Deze molen was in bedrijf tot 1934. In 1946 werd de molen en de omgeving beschermd als landschapsgezicht. In 1992 beschadigde een storm het wiekenkruis. De gemeente De Haan kocht de molen aan en restaureerde hem.

Een uitstapje met de kusttram

De kusttram bepaald mee het uitzicht van de Belgische kust. Deze tram verbindt alle Belgische kuststeden met elkaar. Je kan dus rustig wandelen langs de dijk of op het strand en daarna naar je beginpunt terugkeren met de kusttram.

Jaarlijks terugkerende evenementen

Trammelant: zie hierboven bij het tramhuisje
Garnaalfeesten: In augustus worden in Vosseslag garnaalfeesten gehouden. Volwassenen en kinderen kunnen hier zelf garnalen gaan vissen met netjes en bekers. Er is een rommelmarkt, er worden er volksdansen gedaan en 's avonds is er vuurwerk.
Zeewijdingsprocessie: zeewijding en optocht met vissersfolklore
Reuzenfeesten: een feestelijk weekend waarin de Wenduinse reuzen hun gasten ontvangen op een heerlijke smulmarkt met vis en garnalen. Ook is er een vrolijke stoet, met meer dan 50 reuzen.

Natuurgebieden

Zoals aan de hele Belgische kust zijn ook hier mooie natuurgebieden aanwezig.
 • De Staatsduinen: een domein van 157 ha met duinen en bossen. Hier werden verharde wegen aangelegd waar je naar hartenlust op kan wandelen en fietsen. Zoals in alle duinen is het belangrijk om op de paden te blijven, geen beplanting uit te trekken en geen vuil achter te laten. De beplanting is belangrijk opdat de duin zou blijven waar ze is. Zonder deze beplanting gaat de duin "wandelen". Dit wil zeggen dat het zand door de wind wegwaait en de duin dus van plaats verandert. In de Staatsduinen zijn er ook zo'n 10 kilometer ruiterpaden aangelegd.
 • Kijkuit: het natuurgebied Kijkuit ligt achter de duinen. Je vindt er heel wat stekelige planten.
 • Duinenreservaat Zandpanne
 • D'Heye: een mooi heidelandschap

Fietsen

Ook met de fiets kan je op stap. Je verkent de kuststreek maar ook een stukje binnenland.
 • De Oude Dijken fietsroute: deze 43 kilometer lange fietsroute start in De Haan en voert je langs allerlei pittoreske dorpjes.
 • De Gentele fietsroute

Zeepreventorium

In De Haan bevindt zich ook het internationaal bekende Zeepreventorium. In deze instelling komen kinderen met astma genieten van de gezonde lucht en de nodige rust. Ook kinderen met erge gewichtsproblemen kunnen hier terecht voor een aangepast dieet en de nodige sport en ontspanning.

Einstein in De Haan

Vele kuststeden hebben beroemde inwoners gehad. In Koksijde / Sint-Idesbald was dit de Belgische surrealistische schilder Paul Delvaux, in De Haan verbleef niemand minder dan Albert Einstein. Toen hij terugkwam van Amerika, woonde hij van maart 1933 tot september 1933 in het linkerdeel van de dubbelvilla "Savoyarde" in de Shakespearelaan. Hij kon immers niet terug naar Duitsland omdat Hitler hier aan de macht was gekomen. Na een kort verblijf in Engeland vertrok hij daarna definitief naar de Verenigde Staten, aan boord van een van de schepen van de Red Star Line.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwakke plekken in de kustbeschermingZwakke plekken in de kustbeschermingIn de Nederlandse kustbescherming zitten nog steeds veel zwakke schakels. Hiermee worden locaties bedoeld die niet meer…
Uitvinders: EinsteinUitvinders: EinsteinEinstein is voor velen gelijk aan de formule E=MC² . Wie heeft daar nog nooit van gehoord? Het is de bekendste wiskundig…
Het Utrechtpad etappe 5: Veenendaal-West ScherpenzeelHet Utrechtpad etappe 5: Veenendaal-West ScherpenzeelHet in totaal 162 kilometer lange Utrechtpad bestaat uit negen etappes die afzonderlijk van elkaar gelopen kunnen worden…
Einstein in Nederland, boekbespreking Sybe Izaak RispensEinstein in Nederland, boekbespreking Sybe Izaak RispensEinstein is een icoon geworden en staat symbool voor de geniale mens. Dit beeld is zwaar overdreven. Einstein was een ma…

Blankenberge, bruisende badstad met opvallende pierBlankenberge, bruisende badstad met opvallende pierBlankenberge is een Belgische kustgemeente met heel wat variatie. Je vindt Blankenberge tussen Wenduine en Zeebrugge. Je…
Scherpenheuvel: een eeuwenoud katholiek bedevaartsoordScherpenheuvel is een Belgisch stadje in Vlaams-Brabant. Scherpenheuvel is niet groot, en maakt administratief deel uit…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Plaatselijke toeristische brochures
 • www.dehaan.be
 • www.euroreizen.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.