Koksijde, kustplaats met een vleugje nostalgie

Koksijde, kustplaats met een vleugje nostalgie Koksijde is een kustdorp helemaal in het westen van België, bijna aan de Franse grens. Het heeft niet het mondaine van Knokke of Blankenberge, maar het is er best gezellig en er is heel wat te doen en te zien. Koksijde bestaat uit Koksijde-dorp en Koksijde-bad, uit Oostduinkerke en uit Sint-Idesbald. In Koksijde vind je de hoogste duin van België die de gepaste naam 'Hoge Blekker' draagt en de magnifieke Abdij Ter Duinen. In Oostduinkerke kan je dan weer gaan kijken naar de garnaalvissers te paard.

Waar ligt Koksijde?

Koksijde ligt helemaal in het noord-westen van België, bijna tegen de Franse grens. Het bestaat uit Koksijde-Bad, dat aan de kust ligt en uit Koksijde-dorp, dat een beetje binnenin ligt. Verder is Koksijde ook gefusioneerd met Oostduinkerke en Sint-Idesbald en met het piepkleine dorpje Wulpen.

Villa's uit de oorlogstijd en vissershuisjes

In de duinen tussen Koksijde-dorp en Koksijde-bad vind je heel wat riante villa's. Vele van deze villa's dateren van rond 1940. Aan de kust vind je de typisch witgeschilderde vissershuisjes. Sommige zijn omgebouwd tot tweede woning, tot hotel of tot Bed en Breakfast.

Bron: Starlightvlaanderen, PixabayBron: Starlightvlaanderen, Pixabay

Wat kan je allemaal bezichtigen in Koksijde?

Abdij Ter Duinen of Duinenabdij

De Abdij Ter Duinen (C), ook Duinenabdij genoemd werd gebouwd in 1098 en was ooit één van de belangrijkste cisterciënzerabdijen van Europa. Tijdens de beeldenstorm werd deze grote abdij verwoest en daarna slokten de duinen de indrukwekkende gebouwen verder op. Alles wat hoger was dan twee meter, verdween. Nu blijft er alleen een ruïne over, die in 1949 werd blootgelegd. Toch een heel mooie plek om in rond te kuieren en heelfotogeniek! Je vindt de Abdij Ter Duinen op de Koninklijke Prinslaan 8 in Koksijde.

De Zuid-Abdijmolen

Deze molen (D) uit 1954 is gebouwd op de "meulewalle". Daar werden immers de grondvesten teruggevonden van de eerste molen die tijdens WO I volledig werd verwoest. Je kan de molen bezichtigen en je vindt hem in de J. Van Buggenhoutlaan in Koksijde.

De Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk

Je vindt deze prachtige kerk eveneens in de J. Van Buggenhoutlaan. Het is een van de modernste kerken van België, gebouwd naar de plannen van architect J. Lantsoght uit Brugge. De onderkant van de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk (D) is in zandkleurige baksteen, het imposante dak in blauwe leien. Deze kerk symboliseert de zee en het zand. Er kunnen zo'n 1600 kerkgangers in plaats nemen en nog eens 150 in de zijkapel. De dakbekroning is van kunstsmid Antoon Viaene. De crypte onder de kerk is gewijd aan Idesbald, de derde abt van de Duinenabdij. Hier kunnen 100 mensen in.

Het Paul Delvauxmuseum
De in juli 1994 overleden Belgische surrealist Paul Delvaux woonde en werkte jarenlang in Sint-Idesbald. In het Paul Delvauxmuseum (E), in de Paul Delvauxlaan 42 te Sint-Idesbald kan je gaan kijken naar werken van zijn hand. Je kan er kijken naar zijn vroegere werken, naar zijn clair obscur, naar zijn naakte vrouwen in treinstations, naar zijn Jules-Verne personages en nog veel meer. Verder ook veel voorwerpen die hem inspireerden: een skelet, miniatuurtreintjes, Griekse maquettes. Er zijn foto's van hem en zijn Brussels atelier werd hier minutieus nagebouwd. In de aanpalende winkel zijn natuurlijk Delvaux-souvenirs te koop. In de Keunekapel zijn er geregeld tentoonstellingen van andere artiesten.

De Hoge Blekker

De Hoge Blekker (A) is de hoogste duin en meest uitgestrekte van de kust. Drieëndertig meter hoog en 42 ha groot is deze duin en van op de top heb je een schitterend uitzicht. Natuurlijk moet je eerst boven geraken! Op de oriëntatietafel kan je kijken wat je precies ziet. Deze duin dankt zijn naam aan het West-Vlaamse "blekken", wat blinken betekent. De duin was eeuwenlang het vast baken voor de zeelieden die de witte duin van ver zagen blinken. De Hoge Blekker beweegt en is sinds de 16de eeuw al meer dan een kilometer in oostelijke richting opgeschoven. Rond de 17de eeuw lag de Hoge Blekker ter hoogte van de Abdij Ter Duinen. Nu wordt de beweging ingeperkt door middel van begroeiing.

Gedenkteken en militaire kerkhoven

  • Op het Zouavenplein staat een gedenkteken ter ere van de 8000 Franse Zouaven die gesneuveld zijn op Belgisch grondgebied tijdens Wereldoorlog I.
  • Het Frans militair kerkhof: 132 gesneuvelden van de divisie Grossetti en de marinebrigade Ronarch (WO I)
  • Het Brits militair kerkhof: 1665 gesneuvelden, waaronder 154 uit WO II

Het Nationaal Visserijmuseum of Navigo

In het Nationaal Visserijmuseum (Navigo) leer je alles over vissen en over het harde leven op zee. Er staan maquettes van Scheldesloepen, manden allerlei, netten, speciaal gereedschap et nog veel meer. Ook de paardenvissers (zie hieronder) komen uitgebreid aan bod. In het estaminet "De Peerdevisscher" kan je een flinke boterham met vis of garnaal eten. Voor het café liggen een paar vissersschepen. Elke vrijdagavond zijn er in juli en augustus folklore-avonden in het park. Er worden manden gevlochten en kloefen gekapt. Het Visserijmuseum (B) bevindt zich in de Pastoor Schmitzstraat 5.

Florishof

Koksijdesteenweg 24. Privé-museum over folklore en oude ambachten. Met een leuke eetgelegenheid en een speeltuin voor de kinderen (zie verder).

De garnaalvissers te paard

In Oostduinkerke is dé attractie de garnaalvissers te paard of te voet. Een eeuwenoude traditie en een prachtig zicht. De enorme boerenpaarden met op hun rug of aan hun zij de garnaalvissers met hun felgele oliejekkers. Na de vangst kan je op het strand zien hoe de garnalen worden gekookt en nadien kan je een zakje heerlijk verse garnalen kopen voor een prikje. Bij de Toeristische Dienst kan je een kalender bekomen met data en uren waarop de garnaalvissers er op uit trekken. Sinds december 2013 zijn de garnaalvissers immaterieel cultureel erfgoed en in juni 2015 werd een gelimiteerde postzegeluitgifte aan de garnaalvissers te paard gewijd.


Jaarlijkse evenementen

  • In Koksijde wordt jaarlijks een Fly show gehouden met de helikopters van de Luchtmachtbasis. Met deze helikopters worden mensen gered die problemen hebben op zee. De belevenissen van deze elite-eenheid werden gedramatiseerd in de Belgische televisiereeks "Windkracht 10". De helibasis kan op aanvraag bezocht worden door groepen. Fotograferen is hier strikt verboden!
  • Vroeger was er op de eerste zondag van augustus de Praalstoet Hulde aan de Vlaamse Schilderkunst. Deze stoet trok voor de eerste keer uit in 1958, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Duizenden figuranten beeldden de hoogtepunten uit de Vlaamse schilderkunst uit, van de vijftiende tot de eenentwintigste eeuw. Duizenden bloemen versierden verder de praalwagens. Op 7 september 2008 trok de 60ste en laatste praalstoet uit. Nu is er ter vervanging een folklorestoet.
  • De Garnaalstoet tijdens het laatste weekend van juni is elk jaar een bont spektakel.
Voor de juiste data van deze jaarlijks weerkerende evenementen kan je terecht op de website of bij de Dienst voor Toerisme.

Op de benentaxi!

Wat je zeker ook eens moet doen is een benentaxi huren. Hier noemt iedereen het een cuissetax. Je hebt er voor vier personen, maar er zijn er ook voor acht of tien man. Plezier verzekerd! Het ziet er simpel uit, maar met wind tegen of op een helling moet iedereen toch serieus uit zijn pijp komen om het gevaarte vooruit te trappen! Voor de kinderen is er achteraan een bankje waar niet getrapt moet worden en voor de hele kleintjes zijn er cuissetax met een of twee kinderzitjes vooraan. Voor de kinderen zijn er ook hele leuke karretjes te huur die ze zelf moeten vooruit trappen of waar papa of mama kan duwen. Ook gocarts zijn heel populair. Goed voor een uurtje of twee amusement voor de hele familie.

Waar moet je zeker eens iets gaan eten of drinken?

In Koksijde vind je de beroemde kokschool Hotel Ter Duinen, waar onder andere de bekende Belgische kok Peter Goossens schoolliep.

Le Normandie en La Péniche

Op de Koninklijke Baan zie je twee bakstenen schepen. Beide zijn beschermde monumenten. Een er van is Le Normandie, een hotel/ restaurant. Hier kan je lekker gaan eten, in een origineel kader. Logisch dat hier een fix prijskaartje aan vasthangt.

De ijsjes van Verdonck

Je vindt Verdonck in Koksijde op de hoek van de Zeelaan en de Koninklijke Baan. Er is een afhaaltoog waar je ijsjes uit het vuistje kan eten of pakken literijs kan meenemen. Maar er is ook zitgelegenheid binnen. Hier kan je een heerlijke coupe eten. Er is ook een winkel aan verbonden waar je naast souvenirs ook Babelutten en lange stokken kan kopen. De ijsjes van Verdonck zijn legendarisch en het aanbod is erg uitgebreid. Zeker het proberen waard!

De Royal

Op de Zeedijk van Koksijde, meer bepaald op het nummer 301, vind je de Royal. Je kan er niet naast kijken, want het is een oud gebouw met een karakteristiek dak. Hier kan je terecht voor een hapje en een drankje aan democratische prijzen.

Siska's

In Sint-Idesbald, in de Tennislaan 48. Een leuke plek met een enorm terras en een speeltuin voor de kinderen. De specialiteit zijn garnaalkroketten. Ook de boerenboterhammen met beleg smaken heerlijk na een fixe wandeling of fietstocht.

Taverne Rubens

In Oostduinkerke moet je op de Zeedijk 441 zijn. In taverne Rubens serveren ze immers de beste wafels!

't Zoet Genot

Eveneens in Oostduinkerke, op de Zeedijk 476 kan je gaan kiezen uit een enorm assortiment lekkere taarten.

Het Florishof

Op de Koksijdesteenweg 24 in Oostduinkerke is er het Florishof. Hier sla je twee vliegen in één klap. Je kan er lekker gaan eten (streekgerechten en oude specialiteiten), er is een grote speeltuin voor de kinderen en een folkloremuseum.

Wandelen en fietsen

Geen groter genoegen wanneer men aan de kust vertoeft dan eens een grote wandeling of een fikse fietstocht te maken. Niet alleen het strand en de dijk zijn hiervoor geschikt, ook het achterland is best mooi. In Koksijde zit je goed, want er zijn heel wat uitgestippelde fiets- en wandeltochten.

Fietsroutes

  • De Veurne-Ambachtfietsroute: 48 kilometer lang door het landschap van de Westhoek.
  • De Ronde van Koksijde: 46 kilometer
  • Mountain Bike Route: 23 kilometer
  • Grensfietsroute: 65 kilometer
  • Lange Lisroute: 39 kilometer
  • Cobergherroute: 51 kilometer
  • De Moerenroute: 39 kilometer

Wandelroutes

  • In Oostduinkerke:
  • Ter Yde Pad: 7,1 kilometer langs en door een duinenbos
  • Kruwerswandelpad: 10 kilometer
  • Spelleplekwandelpad: 9,6 kilometer
  • Witte burgwandelpad: 7,5 kilometer
  • Hoevenwandelpad: 6,2 kilometer
  • In Koksijde:
  • Doornpannewandeling: 8 kilometer naar de top van de Hoge Blekker
  • Ijslandvaarderswandelpad: 6,7 kilometer
  • Polderwandelpad: 11 kilometer
  • Langs Vlaanse wegen Koksijde: 7 kilometer
  • Paardevisserswandelpad
  • Schipgatwandelpad: het kortste met 5 kilometer wandelplezier
  • In Sint-Idesbald:
  • Artiestenwandelpad: 7 kilometer
  • K. Loppenswandelpad: 5,8 kilometer

Natuurgebieden

Koksijde telt heel wat natuurgebieden. In de zomerperiode worden hier natuurwandelingen georganiseerd met een natuurgids.
  • De Schipgatduinen (41 ha) met heel wat zeldzame planten en dieren
  • Het natuurgebied Hoge Blekker
  • De Noordduinen (21 ha)
  • De Doornpanne (125 ha)
  • Kerkepanne (25 ha)

Zwemmen

Zwemmen in de zee is natuurlijk één zaak, maar soms zit het weer niet mee. Of mensen houden niet van zwemmen in de zee. Bang van zeewier, kwallen en andere griezelige "zeewezens". Dan is het zwembad een goed alternatief. Oostduinkerke heeft een openluchtzwembad aan het strand, Koksijde heeft een recent binnenzwembad in de Pylyserlaan 32 aan de Hoge Blekker met heel wat faciliteiten.

Zeilwagens

Het brede strand van Oostduinkerke leent zich perfect voor een dolle rit met een zeilwagen. BLOSO biedt een beginnerscursus aan om vertrouwd te raken met deze surfplanken op wielen, die je trouwens ook kan zien in de film "Bienvenue chez les Ch'tis"

Honden op het strand van Koksijde

Een lange strandwandeling maken is natuurlijk de max, zowel bij goed weer als bij iets minder weer. Helemaal tof wordt het als je hond mee mag en als hij dan nog eens los mag lopen, is het helemaal feest. Maar mag je hond zomaar loslopen op de stranden van Koksijde en Oostduinkerke? Wel, het mag, maar alleen van 1 oktober tot half maart. Op de dijk moeten de honden wel aangelijnd worden, het hele jaar door.

Dienst voor Toerisme

Het hoofdkantoor is in Koksijde, op de Zeelaan 303. In Oostduinkerke en Sint-Idesbals zijn twee bijkantoren. Op www.koksijde.be vind je heel wat informatie en downloadbare brochures allerhande.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gemeente KoksijdeDe gemeente KoksijdeDe gemeente Koksijde Koksijde is een gemeente aan de Belgische kust, liggende tussen enerzijds De Panne en anderzijds Oo…
Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereldGarnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereldIedereen kent de zomerse beelden wel van de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke met hun gele oliejekkers en hun sto…
Waterpret in België: Zwembaden en waterpretparkenAls het weer tijdens de vakantie niet mee wil, kan je met je kinderen of vrienden terecht in een van de vele zwembaden o…
De Haan, charmante badplaats aan de Belgische kustDe Haan, charmante badplaats aan de Belgische kustDe Haan is een charmant badplaatsje aan de Belgische kust. Het is gefusioneerd met Wenduine, Harendijke, Vosseslag, Vlis…

Scherpenheuvel: een eeuwenoud katholiek bedevaartsoordScherpenheuvel is een Belgisch stadje in Vlaams-Brabant. Scherpenheuvel is niet groot, en maakt administratief deel uit…
Spijk, waar de Rijn ons land binnenkomtSpijk, waar de Rijn ons land binnenkomtSpijk is het kleinste dorp van de gemeente Rijnwaarden. Een gemeente in de provincie Gelderland. In Spijk komt de Rijn o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fdecomite, Flickr (CC BY-2.0)
  • Gratis bijlage bij Libelle 29 van 13 juli 2000
  • www.koksijde.be
  • Brochures toeristisch bureau Koksijde
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: Starlightvlaanderen, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.