De gemeente Koksijde

De gemeente Koksijde De gemeente Koksijde Koksijde is een gemeente aan de Belgische kust, liggende tussen enerzijds De Panne en anderzijds Oostduinkerke. De gemeente ligt in de provincie West-Vlaanderen. Het inwonersaantal in 2015 is geschat op zo'n 22.000 inwoners. Dit toeristisch duinengebied maakt deel uit van de Westkust.

Deelgemeenten en wijken

De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Koksijde, Wulpen, Oostduinkerke en Sint-Idesbald. Bovendien grenst Koksijde aan de volgende gemeenten: Nieuwpoort, Ramskapelle, Booitshoeke, Veurne, Adinkerke en De Panne.
Koksijde kent naast de kernen Koksijde dorp en Koksijde bad ook nog enkele wijken en buurten zoals Maarten Oom, Quartier du Bois, Quartier Japonais, Quartier Sénégalais en Ster der Zee.

Burgemeester

Ook in 2016 beoefent Marc Vanden Bussche de rol van burgemeester van de gemeente. Hij komt op voor Lijst Burgemeester. Deze functie beoefent hij al sinds 1995. Zijn voorganger was Henri Dewulf. De eerste verkozen burgemeester was Cornelius Devulder. Hij was burgemeester van 1820 tot 1833.

Gastronomie

De gemeente Koksijde staat ook bekend omwille van zijn Hotelschool Ter Duinen. Het is een van de meest gerenommeerde hotelscholen van het land. Sterrenchef Peter Goossens is maar één van de vele voorbeelden die hier afstudeerden.

Hoge Blekker

Bovendien ligt de hoogste duin van de Belgische kust ook in Koksijde. Deze duin wordt de Hoge Blekker genoemd en heeft een hoogte van 33m. Rondom de Hoge Blekker bevindt zich het natuurreservaat, waar men gemakkelijk enkele uren kan wandelen of fietsen. Tijdens de zomermaanden kan men er ook dieren zoals paarden en ezels bezichtigen. De duinen achter de Hoge Blekker vormen trouwens een uitstekende verbindingsroute tussen het centrum van Koksijde en het centrum van Oostduinkerke. Hierbij is het mogelijk te genieten van de prachtige natuur. De verbindingsroute tussen beide gemeenten is bovendien nog eens volledig autovrij. Dit maakt het ideaal voor fietsers en wandelaars.

Musea

Koksijde telt eveneens het grootste aantal musea aan de Belgische kust. Deze zijn allemaal zeer gemakkelijk te bereiken door de tram- en busverbindingen doorheen Koksijde en omstreken. Ook heeft deze gemeente een eigen station, nabij de legerbasis van Koksijde, die de toegankelijkheid naar deze musea veel eenvoudiger maakt. Enkele voorbeelden van populaire musea zijn: de Duinenabdij, het Paul Delvaux museum, het Florishof en het Vaneuvillehuis.

Sport

Koksijde is ook een zeer sportieve gemeente. Er zijn tal van sportmogelijkheden en gepaste accommodaties. Ten eerste is er het stedelijk zwembad 'Hoge Blekkerbad'. Vervolgens organiseert de gemeente ook elk jaar een manche van de wereldbeker veldrijden. De gemeente kende een sportief hoogtepunt met de organisatie van het wereldkampioenschap veldrijden in 2012. In 2015 vond de opening van 'Golf ter Hille' plaats, een volwaardige golfbaan tussen Oostduinkerke en Wulpen.

Film

In 2004 opende de cinema van Koksijde zijn deuren. Oorspronkelijk was de naam van de bioscoop 'Studio Cinema', maar enkele jaren later veranderde men de naam naar Cinema Koksijde. Overigens is dit ook de enige cinema gelegen in de Westkust.

Bekende inwoners

Enkele inwoners uit deze bijzondere gemeente zijn: Elise Crombez (topmodel), Dany Verlinden (ex-doelman Club Brugge) en Gaston Lejeune (architect).
© 2016 - 2024 Alessandro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Gemeente WinschotenWinschoten is een gemeente en stad in noord Nederland. De stad heeft ruim 18.400 inwoners (CBS) en is samen met Veendam…
Wat verdient een raadslid?Een raadslid zijn is geen volledige baan. De verdiensten zijn gebaseerd op het aantal uren dat het werk waarschijnlijk z…
Commissie bezwaarschriftenDe commissie bezwaarschriften is een adviesorgaan van de gemeente. Wanneer u het niet eens bent met een besluit van de g…

Dublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Dublin is een bekende en populaire bestemming voor toeris…
Bezienswaardigheden in de wijk San Marco in VenetiëBezienswaardigheden in de wijk San Marco in VenetiëDe sestiere of wijk San Marco in Venetië is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad en dus van de wer…
Alessandro (5 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.