Münster is een stad vol historie en gezelligheid

Münster is een stad vol historie en gezelligheid Münster is een prachtige stad die gelegen is op ongeveer 70 km. van Enschede. De stad is beslist een bezoek waard en velen zullen vaker dan één enkele keer willen genieten van deze historische "Stad van de Vrede". In deze stad werd de Vrede van Münster getekend in 1648. het Stadswijnhuis was vroeger de waag. Het Rathaus is te bezoeken. De stad is het gehele jaar door aantrekkelijk met in de zomer vele leuke terrassen en in de winter de mooie verlichte gevels. Het is een stad van kunst en cultuur met een gezellige sfeer.

Historie van de stad Münster

De stad Münster werd gesticht in 793 toen kwam een Friese missionaris een de nederzetting bouwde aan de Aa. Hij deed dit in opdracht van Karel de Grote. Münster heeft zijn naam aan te danken aan de naam van het in die tijd opgerichte klooster Monasterium.In de twaalfde eeuw werden zes parochiekerken gebouwd en er ontstond een stadsmuur. Ongeveeer rond 1350 werd het Rathaus gebouwd aan de Prinzipalmarkt. De stad telde in de middeleeuwen ongeveer 9000 inwoners. Maar als Hanzestad was ze toen al een belangrijk geestelijk en cultureel centrum. Op 15 mei 1648 werd in het historische Rathaus de Vrede van Münster getekend. Deze vrede maakte een eind aan de tachtigjarige oorlog tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De ondertekening maakte deel uit van de Vrede van Westfalen op 24 oktober 1648 waarbij de dertigjarige oorlog beëindigd werd. De dertigjarige oorlog werd gevoerd tussen de landen Frankrijk, Spanje, Het Habsburgse Rijk en Zweden. In 1816 werd Münster hoofdstad van de Pruisische provincie Westfalen. Na 1870 werd de stad sterk uitgebreid waarbij de stadshaven een aansluiting kreeg op het Dortmund- Ems kanaal. In 1903 had de stad inmiddels 77000 inwoners. In 1945 werd de stad door Britse en Amerikaanse troepen bezet en werd Münster één der steden die het zwaarst getroffen werd. De stad lag grotendeels in puin. Maar al in 1949 werd besloten tot de wederopbouw van de verwoeste Altstad. In 1993 vierde de stad haar 1200 jarig bestaan In 2006 werden er een aantal tentoonstellingen geopend over de Westfaalse Vrede. In 2008 werd hier de Vredesprijs uitgereikt aan V.N. secretaris Kofi Annan.

Wandelen door Münster

Als men door de Altstad wil wandelen dan is het goed om ruim de tijd te nemen. Er zijn veel historische panden met schitterende gevels waar chique winkels en boetieks in gevestigd zijn. Münster heeft de uitstraling van een luxe stad, maar het is ook een echte studentenstad. De Wilhelm- universiteit is één der grootste van Duitsland. Alleen al om te winkelen en een terrasje te pakken is het erg leuk en voel je een bepaalde sfeer. Er zijn verschillende mooie pleinen en straten zoals:
 • De Prinzipalmarkt
 • De Ludgeristrasse
 • Kuhviertel
 • Salzstrasse

De Prinzipalmarkt

Dit is de straat waar vroeger de oude koopmanshuizen stonden vanuit de late gotiek en renaissance. Ze zijn na de oorlog bijzonder mooi gerestaureerd en hier vinden we luxe zaken en gastronomische winkels onder de bogen van de arcade. Deze arcaden waren al in de Middeleeuwen in gebruik. Zij beschermden de kooplieden tegen de regen en men probeerde op die manier het bezit iets te vergroten.Schitterende juwelierszaken, modezaken, prachtig serviesgoed van de grote merken zijn hier allemaal te koop.

De Ludgeristrasse

Hier vinden we de voetgangerszone van de stad. Deze straat behoort tot de top tien van de mooiste winkelstraten van Duitsland. Veel mooie winkels en warenhuizen staan hier bij elkaar. Ook komen we in de Passage wat een prachtig overdekte winkelgalarij is die drie verdiepingen telt. We vinden hier luxe zaken en een erg mooi terras aan de achterzijde van het Picassomuseum.

Kuhviertel

Het Kuhviertel is de wijk waar men vooral 's avonds uitgaat. Hier zijn de kroegen en de restaurants te vinden waar de Westfaalse keuken wordt geserveerd. Er is de oudste bierbrouwerij van Münster. Ook overdag is het Kuhviertel wel leuk om te bezoeken omdat hier juist de kleinere zaken zijn te vinden.

De Salzstrasse

Dit is ook weer een typisch historische straat waar we o.a. veel mooie schoenenzaken vinden en artikelen op woongebied.

Bezienswaardigheden in de stad van de Vrede

Als men Münster wil bezoeken dan is het verstandig om een keuze te maken want er is hier zoveel te zien dat men eigenlijk meerdere dagen nodig heeft. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:
 • Historisch Rathaus met Vredeszaal
 • Stadswijnhuis
 • St. Paulus Dom
 • Domkamer
 • Bisschoppelijk paleis
 • St. Lamberti
 • Krameramtshaus
 • Erbdrostenhof
 • Pablo Picasso museum
 • Schloss
 • Kiepenkerldenkmal

Historisch Rathaus met Vredeszaal

Het Rathaus en de Vredeszaal waar de vrede van Münster werd getekend zijn te bezoeken. Het gebouw dateert uit de veertiende eeuw. In de vijftiger jaren is het in oorspronkelijke staat herbouwd. Het Rathaus is op alle dagen te bezichtigen vanaf 10 uur 's morgens.

Stadswijnhuis

In 1615 werd het stadswijnhuis gebouwd door Johann van Bocholt. Hier was vroeger de stadswaag gevestigd en tevens werden hier de voorraden wijn bewaard. Belangrijke raadsbesluiten werden vanaf het balkon openbaar gemaakt.

St. Paulusdom

De St. Paulusdom werd in 2013 gerestaureerd. De eerste steen werd in 1225 gelegd. Bezienswaardig is de astronomische klok met daarbij een kalender die loopt tot het jaar 2071. Er is een carillon met ronddraaiende figuren. De Domkamer kan gezien worden als een der belangrijkste schatkamers van Europa. Hier zijn veel gouden en religieuze zaken te bewonderen.

Bisschoppelijk Paleis

Dit paleis is gelegen tegenover de Dom en werd in 1732 gebouwd. Het wordt gezien als een van de mooiste gebouwen van Münster.

St. Lamberti

Deze kerk werd gebouwd tussen 1375 en 1450.In het midden van de zestiende eeuw werden de lijken van drie leiders van de wederdopers ten toon gesteld in drie kooien aan de toren. Thans wordt dit nog herdacht middels drie gloeilampen die de drei irrlichter ofwel dwaallichten genoemd worden. Deze herinneren aan de verloren zielen van de wederdopers. Het was in deze kerk dat Kardinaal van Galen in 1941 zijn toespraak heeft gehouden tegen het Nationaal Socialisme in de Nazitijd. Hij kreeg de bijnaam "de leeuw van Münster. In 1946 stierf van Galen en hij is begraven in de kerk. Ook vinden we hier de kamer van de torenwachter die op vastgestelde tijden op zijn hoorn van koper en messing blaast.

Krameramtshaus

Dit is één van de oudste gildehuizen van Münster en werd gebouwd in 1589. Tijdens de vredesonderhandelingen in 1648 was hier de Nederlandse delegatie gehuisvest. Sedert 1995 is hier het Haus der Niederlande gevestigd. Het is een academisch, wetenschappelijk centrum.

Erbdrostenhof

Samen met Dominicaner- en Clemenskerk vormt de mooiste adellijke woning het Barokeiland. Het werd na de oorlog in originele staat herbouwd. In de Dominicanerkerk worden regelmatig concerten gegeven. Het Barokeiland werd gebouwd tussen 1745 en 1753.

Pablo Picasso museum

Münster telt in totaal meer dan 30 musea. Een der beroemdste is het Pablo Picasso museum wat in 2000 werd geopend. Hier kan men het lithografische werk van Pablo Picasso bezichtigen. Meerdere malen per jaar vinden hier wisselende tentoonstellingen plaats.

Schloss

Tussen 1767 en 1787 werd een prachtig slot gebouwd maar in de oorlog werd dit gebombardeerd. Na de oorlog werd het weer in oorspronkelijke staat nagebouwd. Het mooie gebouw is in handen van het bestuur van de universiteit. Drie maal per jaar vinden we hier een grote jaarmarkt die veel bezoekers trekt. Via en kleine poort kan men in de tuin van het slot komen waar ook de botanische tuin te vinden is.

Kiepenkerldenkmal

Een gedenkteken als symbool van het oude en traditionele Münster vinden we hier. Een Kiepenkerl was vroeger een koopman die gekleed in een linnen tuniek. met rode halsdoek en gewapend met stok en pijp in de omgeving van Münster. De koopman verkocht allerlei zaken maar wat heel belangrijk hij; hij functioneerde ook als boodschapper van het laatste nieuws.

Rondom Münster

Aan de rand van Münster ligt de Aa see met daar omheen een prachtig park. In 2009 werd dit park uitgeroepen als mooiste park van Europa. Tevens vinden we hier een klein openlucht museum met graanschuur, keuterboerderij, dorpswinkel etc. Maar ook een Allwetter Zoo en een natuurkunde museum met Planetarium. In de Allwetterzoo leven meer dan 3000 dieren.

Ligging en hoe komt men in Münster

Münster is gelegen op ongeveer 70 km. vanaf Enschede. Zowel per auto als per trein is de stad gemakkelijk te bereiken. Vanaf Enschede rijdt de Regional Bahn ieder uur rechtstreeks naar het Hauptbahnhof van Münster. Wil men met de auto de stad bezoeken dan zijn er zowel in de stad als in de directe omgeving grote parkeerplaatsen beschikbaar. In het centrum zijn een aantal ondergrondse parkeergarages. Aan de rand van Münster is een P+R parkeerterrein van waaruit je met het openbaar vervoer direct naar de stad kunt.

Kerstmarkt of Weihnachtsmarkt in Münster

De kerstmarkt in Münster is uniek te noemen. Op vijf verschillende plaatsen zijn markten ingericht waar men lekker kan rondkijken en genieten van de Duitse specialiteiten. Sieraden, speelgoed maar ook lekkere kruiden zijn te koop. Veel Duitsers gaan vanuit hun werk op de namiddag even naar de kerstmarkt om daar met hun collega's iets te gebruiken. Het is heel aantrekkelijk om van de ene naar de andere markt te lopen en de versieringen te bekijken. Overal klinkt muziek. De historische panden zijn prachtig verlicht en er heerst een bijzonder romantische sfeer.

Lees verder

© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pablo Picasso: Les Demoiselles d'AvignonPablo Picasso: Les Demoiselles d'AvignonPablo Picasso is momenteel een van de bekendste schilders ter wereld. Zijn werken brengen miljoenen op en musea pronken…
Een wandeling door BerchtesgadenEen wandeling door BerchtesgadenBerchtesgaden is een oude stad in Zuid-Beieren, Duitsland. Het heeft veel mogelijkheden om te wandelen, tot rust te kome…
Beroemde kerken en musea in BarcelonaBeroemde kerken en musea in BarcelonaBarcelona herbergt vele fraaie gebouwen die uit verschillende periodes stammen. Wanneer je een paar dagen of een weekend…
Picasso museum in Horta de Sant JoanPicasso museum in Horta de Sant Joan"Alles wat ik weet, heb ik geleerd in Horta" is een uitspraak de hij heeft gedaan naar aanleiding van zijn verblijven in…

Weimar: van Goethe tot BauhausWeimar is een levendig stadje met ongeveer 65.000 inwoners in de Duitse deelstaat Thüringen. Het is niet groot, maar het…
De best opkomende bestemmingen ter wereldDe best opkomende bestemmingen ter wereldVoor de ene vakantieganger staat de bestemming vooraf al vast, een andere moet wat langer nadenken voordat de landkeuze…
Bronnen en referenties
 • V.V.V. Münster
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.