De Arenalvulkaan

De Arenalvulkaan The place to be, hier gaat iedereen zonder meer naar toe en met recht. Het is de jongste vulkaan van Costa Rica, de meest actieve en daarmee de meest spectaculaire. Je bent er getuige van een lavastroom, stenen die met veel lawaai van de helling stuiteren en U ziet enorme rookpluimen, die uit de krater ontsnappen. Op 29 juli 1968 barstte de Arenal na een lange periode van rust uit en vaagde het plaatsje Pueblo Nuevo van de kaart. Een kleine 90 personen kwamen om het leven en grote stukken bos en landbouwgrond werden bedolven onder de lava.
De vulkaan bleef vanaf 1968 zeer actief en zelfs nu nog trekt de luidruchtige Arenal de meeste toeristen van het land. Een bezoek mag dus zeker niet aan Uw reis ontbreken.

Hoe komt U er ?

De vulkaan ligt ten noord-westen van de hoofdstad San José en is over een verharde weg te bereiken. Ik zeg met nadruk verharde weg want dat is zeker niet overal het geval in Costa Rica. Het mooist zou het zijn als U gedurende Uw gehele vakantie gebruik gaat maken van een huurauto maar mocht U overwegen dat niet te doen dan is het misschien een tip om voor enkele dagen een auto te huren en een rondrit te maken vanaf San Jose, langs de La Paz watervallen naar de Arenal en door naar Monteverde om vervolgens via de Pan American Highway terug te keren naar San José. Let wel, de weg vanaf de Arenal naar Monteverde gaat gedeeltelijk over een onverharde, volgens mij, slechtste weg van het land. Als U van paardrijden houdt is deze slechte weg te vermijden want U kunt van de Arenal naar Monteverde per paard. U maakt dan dwars door de natuur een mooie rit en voorkomt het gehobbel op de slechtste weg. Tja, iemand zal zich moeten opofferen om de auto over te rijden en U zult zien dat U er met het paard eerder bent dan de chauffeur van bus of auto. De afstand tussen San José en de Arenal bedraagt ( over de weg ) zo’n 130 kilometer.

Durft U het niet aan om zelf te rijden, jammer, maar niet getreurd want naar deze grootste attractie van het land worden door talloze reisorganisaties en plaatselijke bureautjes tours aangeboden en U kunt kiezen voor een verblijf van één dag dan wel meerdere dagen. Kies voor de laatste optie want er is erg veel te zien en te doen rondom de Arenal.

Waar overnachten we?

Op zo’n 6,5 kilometer van de krater van de vulkaan ligt de plaats La Fortuna de San Carlos, kortweg Fortuna genoemd. Het is een toeristenplaats bij uitstek en het barst er van de hotels, restaurants en reisbureautjes, die talloze excursies in de omgeving aanbieden. U kunt de vulkaan niet eens zien maar het wemelt hier altijd van de toeristen. Slaapplekken zijn er in alle prijsklassen, van backpacker tot luxe. Als U er van houdt werkelijk alles bij de hand te hebben en niet opziet tegen drukte dan is dit de beste plek om te overnachten.

Dichterbij de vulkaan vindt U talrijke hotels soms zelfs op de voet van de vulkaan, al dan niet met eigen observatieplatforms. Deze hotels hebben het voordeel een stuk rustiger te liggen en uitzicht te hebben op de vulkaan zelf. Zij variëren ook enorm in prijs maar reken op hogere prijzen dan in Fortuna.
De hotels die hier liggen hebben binnen hun eigen terrein alle faciliteiten om Uw verblijf aangenaam te maken. Het hotel waar wij verbleven, hotel Los Lagos, had vanaf iedere kamer uitzicht op de vulkaan, diverse restaurants, eigen reisbureau, eigen observatieplatform, vlindertuin, diverse zwembaden, een krokodillenpoel, schildpadden en een wel heel interessant opengewerkt nest van de zogenaamde parasolmier, de mier, die stukjes blad van een plant knaagt en dit als een parapluie boven het hoofd naar het nest draagt. Het personeel vertelt U er alles over en laat U zelfs de positie van de koningin zien. Gaat U maar eens lekker shoppen op internet, U vindt beslist het hotel dat aan al UW wensen voldoet.

Parque Nacional Volcán Arenal

Dit is de naam van het beschermde nationale park waarin de Arenal vulkaan ligt. U moet hier zeer zeker naar toe !!!! De Arenal is een zogenaamde stratovulkaan, een vulkaan zoals wij die ons ook voorstellen, een hoge naar een krater toelopende berg waaruit een rookpluim komt. Een vulkaan van dit soort is opgebouwd uit afgekoelde lagen lavastromen. Andere beroemde vulkanen van dit type zijn bijvoorbeeld de Vesuvius, de Etna, de Kilimanjaro en de Fuji om maar wat windstreken te noemen. Het park is dagelijks geopend van 08.00-22.00 uur en als U het park binnen rijdt kunt U de auto meteen parkeren met het voordeel dat er toezicht op de auto is. Er is een bezoekerscentrum met alle faciliteiten vandien inclusief toiletten. U kunt ook doorrijden naar een tweede parkeerplaats vanwaar U kunt kiezen voor de wandeling naar het verste punt vanwaar U de krater kunt bekijken of de wandeling naar het observatiepunt. Dat observatiepunt kunt U ook met de auto bereiken overigens.
U zult versteld staan van de activiteit van de vulkaan en tijdens de wandeling naar het verste punt, het lavaveld van de uitbarsting van 1992, hoort U al onheilspellend gerommel. Eenmaal op het lavaveld ziet U hete stenen uit de krater vliegen. Ze stuiteren en rollen vervolgens als tennisballen langs de helling naar beneden. Gaat U niet verder dan de waarschuwingsborden, U zou niet de eerste zijn, die levend zal verbranden als U deze waarschuwing negeert. Wij hebben, zittend op een steen, genoten van al het onheilspellende spektakel. Het diepe rommelende geluid maakte zo’n indruk dat we er amper afstand van konden nemen.

Heel apart is om dit punt ’s nachts te bezoeken bij goed weer. De hete lava gloeit helder rood op en dat is een mooi contrast met de donkere vulkaan. Indien U niet in het bezit bent van eigen vervoer is het geen probleem want nagenoeg elk hotel biedt korte toertjes aan om de lava te bekijken.

De omgeving !!!

Jawel, drie uitroeptekens want U raakt hier niet uitgekeken, zoveel is er te doen. Vanuit Fortuna en vanaf elk hotel zijn vele excursies te boeken en voor iedereen is er wel iets te vinden. U kunt mountainbiken, vissen in-, of windsurfen op het grote Arenalmeer, abseilen, al dan niet langs watervallen of canopytours ( spectaculaire afdalingen langs kabels ) doen, niets is te gek. Mag ik voor de natuurliefhebber één tip geven:

De Arenal Hanging Bridges

U komt er door naar de stuwdam van het Arenalmeer te rijden en als U over de dam bent draait U gelijk naar rechts af en volgt U de weg. U komt uit bij een parkeerplaats met een restaurant vanwaar U een mooi uitzicht heeft, niet alleen over de prachtige omgeving maar ook op de respect afdwingende Arenal vulkaan. Aan de kassa betaalt U ( in 2008 ) 22 Amerikaanse Dollars voor een zeer interessante wandeling over 15 verschillende hangbruggen van hoog tot zeer hoog ! Maar mooi !!!
De tocht door het woud duurt ongeveer 2 uur en het is te overwegen om een gids te nemen. Zij kunnen U dingen wijzen die U anders echt ontgaan. Neem bijvoorbeeld deze kleine giftige slang.
Ook zonder gids ziet U veel bijzondere planten en voornamelijk vogels. Dagelijks geopend van 07.30 – 16.30 uur.

Maar er zijn nog veel meer bijzondere attracties zoals bijvoorbeeld de Sky tram op 30 minuten rijden vanaf de plaats Fortuna. U kunt plaats nemen op een stoeltje in een cabine die U aan kabels naar een observatiepunt van de vulkaan brengt. Daar kunt U kiezen of U de tram terug neemt of afdaalt via een canopy.

Vanuit Fortuna kunt U een wandeling maken naar een waterval waar U lekker kunt afkoelen. Het is ongeveer 5 kilometer lopen waarvan de laatste kilometer erg zwaar is. Alle informatie is te vinden in de stad.

Bent U vermoeid?; op 14 km afstand van Fortuna vind U de El Tabacon heetwater bronnen. Het water is er 38 graden en wordt verwarmd door de actieve vulkaan. U kunt naar dit kuuroord gaan en genieten van de diverse natuurlijke zwembaden en van de jacuzzi. Ook kunt U onder een waterval gaan zitten. Tegenover het kuuroord kunt U een riviertje volgen door de prachtige natuur. Het kuuroord heeft ook een hotel en restaurant dus alle faciliteiten zijn aanwezig. De bronnen zijn geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur, entreeprijs US$ 17,00 en als U na 18.00 uur komt US$ 13,00

Ter plekke zult U zien dat er nog veel meer excursies te maken zijn want eigenlijk is het te veel om op te noemen. Heeft U dus zin in grotten, rafting, natuurparken bezoeken of vogels spotten…..jawel, ook dat is er allemaal mogelijk.

Tot slot wil ik nog even een oproep doen om de neusbeertjes te beschermen. Vanaf de vulkaan loopt de weg naar het stuwmeer Arenal door een fraai bos en langs die weg is een plek waar al jarenlang een echt grote groep neusbeertjes in de berm wacht op passerende toeristen. U ziet ze er altijd en dat komt omdat de mensen kennelijk geen weerstand kunnen bieden aan hun gebedel. Het is ten strengste verboden ze te voeren maar slechts weinigen schijnen zich daar iets van aan te trekken. Toegegeven, de verleiding is groot want ze zien er zo snoezig uit met hun staart hoog in de lucht maar de zoetigheid, die gevoerd wordt, is soms dodelijk voor de dieren. Een ander probleem is dat juist hier vele neusbeertjes dood gereden worden. Negeer ze, dat is het beste en als U dan echt geen weerstand kan bieden, maak dan snel een foto en reis verder.

Neem wat tijd voor dit gebied en kies bij voorkeur de droge maanden uit om er heen te gaan want dan heeft U de meeste kans dat de vulkaan Arenal zich in volle glorie laat zien en zich niet verstopt in de altijd om de vulkaan hangende wolken.
Ik wens U een zeer spectaculair verblijf !!!
© 2008 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitgaansgelegenheden voor jongeren in El Arenal, MallorcaMallorca is een prachtig Spaans eiland ten Oosten van het vaste land. Het eiland, met name El Arenal, wordt veel bezocht…
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…
Costa Rica rondreisCosta Rica rondreisCosta Rica. Een mooi land met zeer vriendelijke inwoners, een mooie natuur en witte stranden. Mooie plaatsen om bij een…

Vakantie in GambiaVakantie in GambiaGambia is een bijzonder land en het is een bijzondere ervaring om er een keer naar toe te gaan. Er zijn inmiddels al aar…
Met de boot in LaosMet de boot in LaosVeel bezoekers beginnen hun reis in Laos met een tweedaagse boottrip over de Mekong-rivier per slowboat. De speedboot wo…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.