Fallas de Valencia, spectaculair vuurwerkfeest

Ieder jaar op 19 maart staat Valencia in vuur en vlam. Dan wordt het hoogtepunt van het vuurwerkfeest, Fallas de Valencia gevierd. Onder het toeziend oog van honderdduizenden bezoekers en onder begeleiding van oorverdovend vuurwerk worden overal in de stad aan de Costa Blanca metershoge fallas-beelden in brand gestoken.

Groot feest van vuurwerk

Fallas zijn spectaculaire vuurwerkfeesten ter ere van San José die het begin van de lente inluiden en in bijna iedere stad of dorp in de regio Valencia wordt gevierd. Het grootste evenement vindt in Valencia zelf plaats. Op ieder plein of kruispunt dat maar groot genoeg is worden vanaf 15 maart meer dan 700 grote en kleine falla-beelden geplaatst om in de nacht van 19 maart in brand te worden gestoken.

Oorsprong

De oorsprong van de Fallas gaat terug naar de middeleeuwen. Aan het eind van de winter verbrandden timmermannen houtresten die niet meer nodig waren om de kachel te stoken voor hun deur. Later zijn ze er poppen van gaan maken die op een brandstapel werden gezet. Deze traditie is uitgegroeid tot de grootse voorstellingen van vandaag de dag waarbij politieke of sociale situaties worden uitgebeeld en de beelden personages uit politiek, amusement, film of sport voorstellen. Tegenwoordig heeft iedere wijk of buurt haar eigen Casal Faller, een commissie die zorg draagt voor de bouw van de fallas van soms meer dan 20 meter hoog. Gedurende het hele jaar worden in de wijk activiteiten georganiseerd om de kosten van de bouw en de festiviteiten erom heen te kunnen dekken.

Professionele falla-makers

De voorbereiding voor de bouw van de grote falla-beelden nemen soms een heel jaar in beslag. Het vuur van de falla is nog niet gedoofd of er worden al plannen en tekeningen gemaakt voor de falla van het volgende jaar. De commissies maken hierbij gebruik van professionele falla-makers waar er alleen in Valencia meer dan 300 van zijn. Nadat het onderwerp is vastgesteld worden tekeningen van de voorstelling gemaakt en zodra de commissie hiermee instemt, kan de falla worden gemaakt.

In een grote loods wordt elk beeld eerst van klei gemaakt waarvan een mal van gips wordt gemaakt die vervolgens wordt opgevuld met papier-maché. De beelden worden daarna met de hand beschilderd en krijgen een vernislaag zodat ze bestand zijn tegen regen. Rond een houten geraamte worden de beelden tot een grote falla gebouwd waarbij het evenwicht een belangrijke rol speelt. Hoe gedurfder het evenwicht hoe groter de kans op een prijs van de jury die de fallas beoordeelt.

Een ninot wordt gespaard

De ninots zijn kleine en eenvoudiger falla-beelden die meestal een satire op de actualiteit uitbeelden en die aan de voet van de falla worden neergezet. Jury en publiek kiezen elk jaar een ninot die voor het vuur zal worden gespaard. Vlak voordat de falla wordt verbrand wordt het beeld weggehaald om een plaatsje in het Museo del Gremio de Artistas Falleros of Fallas-museum te krijgen.

Fallera Mayor

Geen feest zonder feestkoningin. In november van het voorafgaande jaar vindt de verkiezing van de Fallera Mayor, de feestkoningin plaats. Elke commissie stuurt een meisje tussen de 15 en 18 jaar als deelnemer naar de verkiezing. Om tot Fallera Mayor uitverkozen te worden is een grote eer en de droom van bijna ieder Valenciaans meisje, want gedurende de festiviteiten is zij het gezicht van de Falla de Valencia en aanwezig bij alle officiële gebeurtenissen. Naast de Fallera Mayor wordt er ook een Fallera Infantil, een kinderfeestkoningin gekozen.

De feesten

In aanloop naar het hoogtepunt van de Fallas zijn er van 15 maart dagelijks muziekoptredens en optochten en vinden er volgens oude traditie iedere dag een aantal dezelfde festiviteiten plaats.

  • Despertá: Om 07.00 uur ´s morgens worden de bewoners met knalvuurwerk wakker gemaakt.
  • Mascletá: Vanaf twee weken voorafgaand aan de Fallas wordt iedere middag om 14.00 uur op het plein voor het gemeentehuis vuurwerk afgestoken.

Plantá

In de nacht van 15 op 16 maart worden overal in de stad de fallas opgesteld.

Bloemenofferande

Voor de basiliek op Plaza de la Virgen wordt een groot beeld van de Virgen de los Desamparados, de patroonheilige van Valencia neergezet waar van 17 op 18 maart een lange stoet van vooral vrouwen en kinderen in prachtige klederdracht de Ofrenda of bloemenofferande aan de maagd brengt. De bloemen worden in een van tevoren bepaalde volgorde en kleur in het beeld gestoken. Het uiteindelijke resultaat is de volledig in bloemen gehulde patroonheilige.

Cremá

Het hoogtepunt van de Fallas is op 19 maart, dan vindt de Cremá of verbranding plaats. Aan het begin van de avond vindt er een optocht in het teken van het vuur plaats. Vanaf 22.00 worden de eerste Fallas in de straten verbrand. De falla die de eerste prijs heeft gewonnen wordt om 00.30 uur verbrand en de allerlaatste om 01.00 uur op de Plaza Ayuntamiento. Tot slot is er vanaf 01.30 uur een grote vuurwerkshow rondom het Turia park

Degenen die een bezoek aan de Fallas de Valencia te druk vinden kunnen ook terecht in een van de andere steden aan de Costa Blanca zoals Alicante, Benidorm, Calpe of Dénia.
© 2010 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Costa Blanca, indrukwekkende kustCosta Blanca, indrukwekkende kustDe Costa Blanca is een van de populairste kusten van Spanje bestaande uit vele badplaatsen waarvan Benidorm beroemd is.…
Weer, temperatuur en weersverwachting ValenciaValencia, gelegen aan de Costa del Azahar in het oosten van Spanje, is een zeer populaire vakantiebestemming. Zowel in z…

Festivals Mecklenburg-Vorpommern: achter de muziek aanFestivals Mecklenburg-Vorpommern: achter de muziek aanDe rijke geschiedenis en de sagen van de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern krijgen hun plek in zomerse festiv…
Traditie in de polderdorpen: het eeuwenoude ganzenrijdenTraditie in de polderdorpen: het eeuwenoude ganzenrijdenWie in februari, maart en april in de polderdorpen ten noorden van Antwerpen komt, ziet rare dingen. Hele groepen mensen…
Zalomeya (41 artikelen)
Laatste update: 08-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.