Las Alpujarras, Trevélez
Trevélez is het hoogst gelegen dorp van Spanje. Het ligt aan de voet van de Mulhacén, de hoogste top van de Sierra Nevada. Het dorp in Las Alpujarras is bekend om de Serrano ham. De hoge ligging van Trevélez en het klimaat vormen ideale omstandigheden voor het drogen van ham. De Jamón de Trevélez wordt vanwege zijn goede smaak in heel Spanje gewaardeerd.
Las Alpujarras
In het Zuiden van Spanje in de regio Andalusië bevindt zich de streek Las Alpujarras. Het ligt ten zuiden van de Sierra Nevada en het gebied kenmerkt zich door vruchtbare dalen en indrukwekkende bergen waar witte dorpjes trapsgewijs tegenaan zijn gebouwd. De meeste dorpen zijn van Moorse oorsprong en dat zie je terug in de smalle steegjes en huizen met platte daken zoals je die ook in Noord Afrika ziet.
In het westelijk deel van Las Alpujarras, aan de voet van de 3.478 meter hoge
Mulhacén, ligt Trevélez, “daar waar je de hemel aanraakt”. Trevélez ligt op bijna 1.500 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen dorp van Spanje.
Tres Barrios
Trevélez is, zoals de meeste dorpen in Las Alpujarras door de Moren gesticht. Zij noemden het dorp
Trevelex dat is afgeleid van het Romeinse velex dat vallei betekent. Het dorp is verdeeld in drie wijken, de Tres Barrios:
Barrio Bajo, Barrio Medio en
Barrio Alto (laag, midden en hoog). Het verschil in hoogte tussen het laagst en hoogst gelegen deel is 200 meter. Barrio Bajo ligt aan de westoever van de
Río Trevélez, een zijrivier van de
Guadalfeo en is het toeristische deel van Trevélez.
Jamón de Trevélez
Door de hoge ligging en het klimaat is de lucht zuiver en droog, de ideale omstandigheden voor het drogen van ham. Je vindt er dan ook veel
secadores, hamdrogerijen waar duizenden hammen volgens het principe van
ventilación de la nieve (sneeuwbeluchting) door de lucht worden gedroogd. De verse hammen worden geleverd door varkenshouderijen uit Murcia en Teruel en worden na het schoonmaken gedurende een dag voor elke kilo ham gepekeld. Het zout wordt er vervolgens afgespoeld waarna de hammen gedurende 6 maanden in de eerste droogkamer worden gehangen. Na deze periode worden de hammen met reuzel tegen uitdroging en olijfolie tegen insecten ingevet en in een volgende droogkamer gehangen. Afhankelijk van het gewicht van de ham duurt dit tussen de 15 en 24 maanden waarbij ze zo´n 35% van het oorspronkelijke gewicht verliezen. Het uiteindelijke resultaat is een heerlijke Serrano ham, de Jamon de Trevélez.
Forel
Behalve om zijn ham is Trevélez ook bekend om zijn forel. In het koude en schone water van de Río Trevélez wordt deze vis gekweekt. De typische
Trucha de la abuela, forel volgens oma´s recept is voortreffelijk.
Ook de
Plato Alpujareño is geliefd bij de vele bezoekers aan Las Alpujarras. Het gerecht bestaande uit Serrano ham, morcilla (bloedworst), longaniza (worst), patatas al pobre (gebakken aardappelen met ui en paprika) en gebakken ei wordt vanwege het hoge vetgehalte ook wel Plato Colesterol genoemd.
Virgen de las Nieves
Sinds 1912 vindt er op 5 augustus een
processie plaats ter ere van de
Virgen de las Nieves (Maagd van de Sneeuw) naar de top van de Mulhacén. Een bijzondere gebeurtenis waaraan een groot deel van de inwoners deelneemt en waarbij de nacht op de top wordt doorgebracht om ´s morgens te genieten van de eerste zonnestralen die het indrukwekkende landschap beschijnen en om een mis bij te wonen.