Gibraltar, Engels met moorse invloed

Gibraltar, Engels met moorse invloed Gibraltar is een Brits overzees territorium van slechts 6 km² groot voor de Zuid-Spaanse kust. De rots staat bekend om zijn in het wild levende apen en als een van de zuilen van Hercules. De voertaal is Engels maar ook Spaans. Het verkeer rijdt rechts, terwijl de pubs en rode telefooncellen weer typisch Engels zijn. Door de eeuwen heen is het vanwege zijn strategische ligging bij verschillende volken in trek geweest waardoor er een smeltkroes van culturen is ontstaan.

Zuilen van Hercules

Bron: Flyingbird, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Flyingbird, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De Feniciërs noemden de rots Calpe, afgeleid van het werkwoord kalph dat uithollen betekent en waarschijnlijk verwijst naar de vele grotten in de rots.

Volgens de Griekse mythologie vormde Calpe samen met de op Marokkaans grondgebied gelegen Jebel Musa de zuilen van Hercules. De plek waarvan men geloofde dat hier de wereld ophield en volgens Plato was het de ingang naar het rijk van Atlantis.

Van Jebel Tarik tot Gibraltar

Gibraltar dankt haar huidige naam aan de berber Tarik ibn Zeyad die in naam van de Islam in het jaar 711 op het zuidelijke deel van het eiland landde en daarmee de verovering van het Iberisch Schiereiland in gang zette. De rots werd Jebel Tarik, de berg van Tarik, genoemd en is door de eeuwen heen verbasterd tot Gibraltar.

Pas in 1160 gaf de Kalief van Marokko, Abdul Memen, opdracht tot de bouw van een burcht, moskee en waterwerken omgeven door vestingmuren waardoor de huidige stad ontstond.

In het jaar 1462 veroverde de hertog van Medina Sidonia in naam van de koning van Castilië de rots en in 1502 gaf de toenmalige koningin Isabella de stad haar wapen met de afbeelding van een burcht en sleutel.

Aan het begin van de 18e eeuw woedde de Spaanse successieoorlog waardoor de Vrede van Utrecht in 1713 bepaalde dat Gibraltar in Engelse handen kwam.

Gibraltar is door de eeuwen heen van strategisch belang geweest en ook nu is een groot deel van de rots nog militair gebied.

Smeltkroes van culturen

Gibraltar is een Brits overzees territorium met zelfbestuur. Het parlement zetelt in het Gibraltar House of Assembly en heeft 18 afgevaardigden. Aan het hoofd staat de gouverneur die door de Britse regering is benoemd. De bijna 30.000 inwoners worden voornamelijk gevormd door Engelsen, Spanjaarden en Marokkanen en zijn merendeels tweetalig, Engels en Spaans. Door de vele verschillende religies als anglicaans, katholiek, protestants, moslim, joods, hindu en methodist die je in Gibraltar vindt, kun je spreken van een smeltkroes van culturen.

Gibraltar-stad

De oude stad is nog grotendeels ommuurd en wordt gedomineerd door Main Street, een lange winkelstraat waar belastingvrije drank en tabak gretig aftrek vinden onder de vele toeristen die hun zonvakantie aan de Costa del Sol onderbreken voor een dagje Gibraltar. Main Street wordt onderbroken door La Piazza, het plein waar het House of Assembly en het gemeentehuis staan. Verderop in de straat staat de Katholieke Kathedraal van St. Mary the Crowned en in de nabijgelegen Bomb House Lane staat de belangrijkste synagoge van Gibraltar. De Anglicaanse Kathedraal bevindt zich ook in dit deel van de stad. Echt Engels is het stadsdeel Irish Town met typische Engelse pubs.

Bezienswaardigheden

Apen en trekvogels
Gibraltar is bekend om haar kolonie van wilde Berberapen. Meer dan 250 van deze staartloze apen leven boven op de rots en worden door de bewoners gekoesterd. “Zodra de apen van Gibraltar verdwenen zijn, zal het ophouden Brits te zijn” aldus een legende. Daarom worden alle geboorte- en sterfgevallen nauwkeurig bijgehouden en hebben alle apen een naam. De groep in Apes´ Den zijn het minst schuw en bedelen graag bij de bezoekers. Laat je hier niet door verleiden, sommigen zijn zo brutaal dat menig camera en tas met inhoud van “eigenaar” wisselt. Je bent gewaarschuwd.

In het voor- en najaar is Gibraltar ideaal voor vogelspotters. Duizenden trekvogels vliegen dan over van of naar Afrika.

Botanische tuin en kabelbaan

The Alameda Gardens werden in 1816 in opdracht van de toenmalige Gouverneur aangelegd en gefinancierd met de opbrengst van een loterij. Hier bevindt zich een openluchttheater, een casino en kabelbaan. De kabelbaan voert je omhoog naar Apes´ Den, de apenkolonie.

Europa point

Vanaf het zuidelijkste punt van Europa heb je een mooi uitzicht op Marokko. In de nabijheid van de vuurtoren bevindt zich de Moskee die in 1997 in gebruik is genomen en aan de moslims van Gibraltar is geschonken door Koning Fahd van Saudie Arabië.

Great Siege Tunnels

In 1782 werd in vijf weken tijd een 25 meter lange tunnel in de rots aangelegd. De tunnel kwam uit op een natuurlijk platform waarop kanonnen werden geïnstalleerd om Gibraltar tegen mogelijke aanvallen van de Spanjaarden te beschermen. In de daarop volgende eeuwen, maar vooral in de tweede wereldoorlog is het tunnelnetwerk uitgebreid en de totale lengte bedraagt nu meer dan 50 kilometer.

Moors kasteel

De huldigingtoren is het best bewaard gebleven restant van het vroegere Moorse kasteel uit de 12e eeuw en verheft zich op het noordelijk deel van de rots boven de stad uit. In de lager gelegen ruïnes staan nog enkele kleine torens en resten van de verdedigingsmuur.

St. Michael´s Cave

De rots heeft meer dan 140 grotten waarvan St. Michael´s Cave is opengesteld voor bezoekers. De druipsteengrot heeft verschillende zalen. De grote zaal heeft een uitstekende akoestiek en wordt, net als de grotten van Nerja, als concertzaal gebruikt.

Stranden

De stranden Catalan Bay, Eastern Beach en Sandy Bay liggen aan de oostkant van Gibraltar en zijn te bereiken via de weg en een lange tunnel. Catalan Bay wordt ook wel La Caleta genoemd en heeft een gezellig uitgaanscentrum. Hier staat ook een van de grootste hotels van Gibraltar, het Caleta Palace Hotel.

Praktisch

Valuta

Gibraltar heeft een eigen munt, de Gibraltar Pound (GIP)die een gelijke waarde heeft als de Engelse Pound. Je hoeft niet per se geld te wisselen aangezien je bijna overal met Euro´s kunt betalen.

Verkeer

Het verkeer rijdt rechts en de wegen zijn over het algemeen eenrichtingsverkeer.
© 2010 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rots van GibraltarVanuit het zuiden van Spanje zie je de rots van Gibraltar hoog boven het landschap uit torenen. Deze Britse kroonkolonie…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Tanger: strategische doorvoerhaven bij Straat van GibraltarTanger op het Noord-Afrikaanse continent ligt vlak bij de Straat van Gibraltar. Hier passeren dagelijks veel mensen en g…

Las Alpujarras: Pampaneira, Bubión en CapileiraIn de Alpujarras liggen de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. De pittoreske witte dorpjes zijn trapsgewijs tegen de…
Lanzarote: Canarische Eiland van olivijnAchtdaagse reis naar Canarische Eiland Lanzarote: Lanzarote, eiland vol van contrasten. Eenzaam zwart strand vol groene…
Bronnen en referenties
Zalomeya (41 artikelen)
Laatste update: 15-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.