La Maddalena Archipel

Tussen Sardinië en Corsica ligt een van de mooiste eilandengroep van de Middellandse zee: La Maddalena. Het natuurgebied Parco Nationale Arcipelago di La-Maddalena is bereikbaar via de havenstad Palau op het vaste land van Sardinië. Meer dan 60 grote en kleine, wilde en geheimzinnige eilanden. Slechts enkele zijn bewoond. De archipel bestaat uit de 7 eilanden La Maddalena, Caprera, Budelli, Santo Stefano, Santa Maria, Spargi en Razzoli en 60 kleine onbewoonde eilandjes met verborgen baaien, verlaten stranden en helder smaragdgroen water. Het zijn de toppen van verzonken bergketens, vele van hen niet groter dan een rots. In een zachte bocht liggen ze als een 20 km lange ketting ten noordoosten van Sardinië.

La Maddalena

La Maddalena is met ca. 11.000 inwoners het hoofdeiland en samen met Caprera het middelpunt van de archipel. Deze twee eilanden zijn door een brug met elkaar verbonden en beide hebben de gebruikelijke toeristische faciliteiten te bieden als hotels, campings, vakantiewoningen, restaurants, bars, discotheken, supermarkt enzovoorts. Op dit eiland staat de Heilige Maria Magdalena kerk uit de 18de eeuw, waarin een deel van de zilverschat van Lord Nelson wordt bewaard.

Caprera

Direct naast La Maddalena ligt het eiland Caprera (15,7 vierkante meter groot). Daar vandaan heb je via een smalle stenen brug toegang tot talloze, Caribisch lijkende zandbochten. In de inhammen rond dit eiland laten zich talrijke dolfijnen zien.
Op dit eiland stierf Guiseppe Garibaldi, een Italiaanse patriot, hij woonde er van 1855 tot 1882. Zijn huis is nu een museum. Het hele eiland zelf is ook een nationaal monument. In 2007 was Caprera de startplaats van de 90de Ronde van Italië.

Santo Stefano

Dit eiland is vanaf het vaste land van Sardinië het eerste eiland in de archipel en ligt vlak voor La Maddalena en dicht bij Caprera. Santo Stefano wordt omgeven met geheimzinnige grotten waarin het water glanst als gepolijst glas. Tijdens de Franse revolutie ging Napoleon Bonaparte met 22 oorlogsschepen voor anker voor het eiland ten noordoosten van Sardinië. Hij vuurde 500 kanonnenkogels op de weerloze herders en vissers van Santo Stefano. In het donker van de nacht lukte het twee bootsmannen om twee ‘stokoude’ kanonnen gereed te brengen en daarmee zijn vlot op de vlucht te slaan. Dat was de eerste nederlaag van de toekomstige Franse keizer. Tegenwoordig leven voornamelijk karetschildpadden in het water rond het eiland en op de klippen bouwt de zeldzame koraalmeeuw haar nest.

Santa Maria

Ten Noorden van La Maddalena schittert de zee als vloeibaar kristal. Hier gaan elke zomer vele beroemdheden voor anker (Oliver Kahn, Michael Schumacher enz.). De 400 m brede bocht Cala Santa Maria is een van de mooiste van de Middellandse zee. Aan de oostkust van het eiland, bij Punta Filetto, staat een witte, uit 1913 stammende vuurtoren van 17 meter hoogte die de zeestraat tussen Santa Maria en Corcelli bewaakt.

Razolli

In de zomer schitteren de rotsen van dit eiland in de kleur rose. Hier mogen alleen wetenschappers komen vanwege het kwetsbare ecosysteem. Het Italiaanse leger ziet erop toe dat er niet meer dan maximaal 50 boten en jachten (met toestemming) voor anker gaan. Dit wordt gedaan om de weelderige onderwaterwereld te beschermen. Razolli is een eldorado voor natuurvrienden: verschillende soorten meeuwen en de zeldzame Middellandse zee stormduiker broeden hier in hun kolonies.

Budelli

Hier is een geologisch fenomeen te bewonderen: Spiaggia Rosa, een kleine inham met roze zand. Dit schitterende kleurenspel is te danken aan de schalen restanten van de koraal ‘Miniacina miniacea’, die in het zeegrasweiland voor het eiland leeft. Door de branding mengen zich de koralensplinters met het zand. Een zeldzaam wondertje.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eén van de kleinste bewoonde staatjes die onafhankelijk zijn geworden is Tuvalu, een archipel die 9 atollen telt, en bes…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Tropische eilanden; Gambier eilandenIn de zuidelijke Stille Oceaan ligt Frans Polynesië, een archipel van ongeveer 118 eilandjes, waaronder de Gambier eilan…
Tropische eilanden; Tuamotu eilandenDe 118 eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan vormen tezamen Frans Polynesië. Van deze eilanden zijn er maar 67 bewoond…

Overzicht van alle landen van EuropaOverzicht van alle landen van EuropaEuropa bestaat uit 51 landen. 27 landen uit Europa zijn lid van de Europese Unie. Daarnaast zijn bijna alle landen lid v…
Las Alpujarras, TrevélezTrevélez is het hoogst gelegen dorp van Spanje. Het ligt aan de voet van de Mulhacén, de hoogste top van de Sierra Nevad…
Bronnen en referenties
  • Blad: tv14 wikipedia
Minga (63 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.