Córdoba, Moors verleden en Spaans temperament

Wie Andalusië bezoekt, moet zeker een bezoek aan Córdoba brengen. De voormalige hoofdstad van Al-Andalus was in de 10e eeuw een van de grootste en rijkste steden ter wereld. De vroegere rijkdom heeft een schat aan prachtige gebouwen nagelaten, waaronder de beroemde Mezquita en de oude Joodse wijk. Maar Córdoba staat ook bekend om haar gezellige patio´s en pleinen.

Geschiedenis

In 206 voor Christus arriveren de Romeinen in Córdoba. Dankzij de vestiging van enkele belangrijke Romeinse families wordt het de hoofdstad van de kolonie Hispania Ulterior. El Puente Romano, de brug over de Quadalquivir, herinnert aan de Romeinse periode. In de 5e eeuw is er sprake van verval van het Romeinse Rijk en wordt Córdoba grotendeels door de Westgoten verwoest.

Hoofdstad van Al-Andalus

In 711 komen de eerste Moren onder leiding vanTarik ibn Zeyad via Gibraltar het land binnen. In 756 verovert Abderramán I (de emigrant) de stad en sticht er het onafhankelijke emiraat Al-Andalus. Abderramán I start in 758 met de bouw van de Aljaima moskee (Mezquita). Tijdens het hoogtepunt van Al-Andalus, in de 10e eeuw, wordt het hele schiereiland en Noord-Afrika vanuit Córdoba bestuurt. Door onderlinge twisten valt het rijk in het begin van de 11e eeuw uiteen in kleine onafhankelijke “taifas”. In het jaar 1236 wordt de taifa Córdoba ingenomen door de Castilliaanse koning Ferdinand III.

Bezienswaardigheden

Alcázar

Burcht gebouwd in 1328 in opdracht van koning Alfonso XI. Later heeft hier tot het begin van de 19e eeuw de Inquisitie gezeteld, daarna is het tot 1951 in gebruik geweest als gevangenis.

Calleja de las Flores

De meest representatieve van de vele bloemensteegjes die Córdoba rijk is

El Puente Romano

De Romeinse brug over de Quadalquivir. Hoewel vaak gereconstrueerd, rust de brug op de originele Romeinse fundering. Halverwege staat het beeld van de aartsengel Rafael, de schutspatroon van de stad.

Judería

De oude Joodse wijk met zijn witgekalkte doolhofsteegjes, pleinen en binnenplaatsjes.

Mezquita

De beroemde Aljaima moskee, gekenmerkt door de vele zuilen met rode en witte gewelfstenen, is het visitekaartje van Córdoba en wordt ook wel het Woud van de Duizend Zuilen genoemd. De Mezquita is bovenop de fundamenten van een Romeinse tempel en een Westgotische basiliek gebouwd en was, na de moskee van Mekka, de grootste ter wereld. Koning Ferdinand III was zo onder de indruk van de schoonheid van de moskee dat hij verbood haar te vernietigen. In 1523 kreeg bisschop Alonso Manrique toestemming van Karel V om binnen de moskee een kathedraal te bouwen. Door toedoen van de Christenen zijn er van de oorspronkelijke 1013 zuilen 856 overgebleven. De Mezquita is één van de belangrijkste islamitische monumenten van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Museo Julio Romero de Torres

Het museum is gevestigd in de vroegere studio van de schilder. Julio Romero de Torres wordt gezien als de beste portretschilder van de Andalusische vrouw.

Synagoge

In de Calle de los Judios staat een van de drie nog bestaande Middeleeuwse synagogen in Spanje. Gebouwd in de 14e eeuw in Mudejar-stijl.

Toren van Calahorra

Gelegen aan de overkant van de rivier en gebouwd in de 14e eeuw. Hier is het museum van de Drie Culturen over het middeleeuwse geestelijke leven van de stad ondergebracht.

Meimaand feestmaand

Dia de Las Cruces

Op 3 mei wordt het feest van het kruis gevierd. In veel straten en op pleinen vind je rijk versierde altaren met als middelpunt een bloemenkruis.

Festival de Los Patios

Patio’s, de binnenplaatsen met fonteinen, spelen de hoofdrol tijdens dit jaarlijkse feest dat een week na Dia de Las Cruces plaatsvindt. Vooral in de oude wijken San Lorenzo, San Augustín en de Judería kun je de prachtige patio’s bezoeken. De mooist versierde patio wint een prestigieuze prijs.

Feria

Aan het eind van de maand vindt La Feria de Nuestra Señora de La Salud plaats. Een typische Andalusische feria met paarden, koetsen, klederdracht, wijn, zang en dans.

Vermaak

Flamenco

Bij Tablao Cardenal kun je genieten van een authentieke flamenco show.

Hammam

In een Arabische omgeving mag een badhuis niet ontbreken. Na een dag rondslenteren in Cordoba is een bezoek aan de Medina Califal Hammam een aanrader.

Winkelen

In de oude binnenstad zijn veel kleine winkeltjes. De grote winkelketens zijn in Córdoba ook goed vertegenwoordigd. Belangrijke winkelstraten zijn Cruz Conde, Ronda de los Tejares en de Avenida de Gran Capitán.

Reizen

Trein

Córdoba heeft een goede treinverbinding met de rest van Spanje. Het heeft een hogesnelheidstrein verbinding (AVE) met onder andere:
 • Madrid
 • Málaga
 • Sevilla

Verblijf

 • Hostal Alcázar
 • Hostal Cruz del Rastro
 • Hostal Osio
 • Hotel Alfaros
 • Hotel Selu
 • Parador La Arruzafa

Campings

 • El Brillante
 • Los Villares

Eten & drinken

 • Asador de Castilla
 • Bodegas Mezquita
 • Burgerking
 • La Cordobesa
 • Marisquería El Faro de la Judería
 • Olé Kebab
 • Restaurante Almudaina

Tips voor uitstapjes vanuit Cordoba

 • Castillo de Almodóvar del Rio
 • Málaga
 • Medina Azahara
 • Parque Natural Sierra de Andujar
 • Priego de Cordoba
 • Sevilla

Een afstandstabel tussen de hoofdsteden van Andalusië kan hierbij van pas komen.
© 2009 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De highlights van Andalusië en Costa del SolIn het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cor…
Cordoba: bezienswaardigheden die je niet mag missenCordoba: bezienswaardigheden die je niet mag missenCordoba ligt in het zuiden van Spanje in Andalusië. In de stad zijn prachtige monumenten te bekijken, waarbij nog veel u…
Stedentrip SevillaIn dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de dri…
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…

Ruitervakantie in PolenRuitervakantie in PolenPolen is een schitterend land om te gaan paardrijden. Dit land heeft een ongekend aantal wouden, meren en rivieren waard…
Fuengirola, populaire badplaats aan de Costa del SolOoit was Fuengirola een rustig vissersdorp maar inmiddels is het uitgegroeid tot een populaire badplaats aan de Costa de…
Zalomeya (41 artikelen)
Laatste update: 15-04-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.