De highlights van Andalusië en Costa del Sol

In het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cordoba, Granada, Sevilla en Ronda. En voor de strandliefhebbers zijn er verschillende mooie badplaatsen langs de kust, waar je al redelijk vroeg in het seizoen lekkere temperaturen hebt. De naam Costa del Sol is niet voor niets zo gekozen: in dit gebied schijnt (bijna) altijd de zon.

Costa del Sol

In ongeveer tweeënhalf uur vlieg je naar Malaga en van daaruit is de Costa del Sol vlakbij met badplaatsen als Malaga, Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola en Marbella. Plaatsen die min of meer in elkaar overlopen en alles in huis hebben voor een geslaagde strandvakantie.

De havenstad Malaga is met 700.000 inwoners de grootste stad aan de Costa del Sol. Het heeft dan ook een grootstedelijke uitstraling met veel hoogbouw en grauwe buitenwijken. Ondanks dat heeft de haven nog wel wat gezelligs. Malaga heeft nog een arena: een Romeins amfitheater uit ongeveer 200 na Christus. Net buiten Malaga vind je het pretpark Tivoli World en het waterpretpark Aqua Velis.

De andere badplaatsen aan de Costa del Sol zijn kleiner en daardoor genoeglijker. Ze hebben stuk voor stuk een gezellig haventje met leuke terrasjes. Marbella is wat mondainer en duurder dan Torremolinos en Benalmadena. Allemaal hebben ze mooi zandstrand en een gezellige boulevard.

Andalusië

In het binnenland tref je een overvloed aan cultuur aan met steden als Cordoba, Sevilla, Granada en Ronda. In elk van deze steden zou je je een week of meer kunnen vermaken. Maar voor wie minder tijd heeft, is het ook zeker de moeite waard om per plaats een dag uit te trekken en alleen de highlights te bekijken.

Vanaf de kust loopt een goed wegennet het binnenland in en hoewel, zeker Sevilla en Cordoba een flink eind het binnenland in liggen, respectievelijk 216 en 165 kilometer vanaf Malaga, is het toch goed te doen in een dag.

Cordoba

Ooit was Cordoba een van de belangrijkste steden ter wereld. Uit die glorietijd zijn verschillende overblijfselen. Eén daarvan is de Mezquita, een immense moskee met als middelpunt een kathedraal.

Vlakbij de moskee ligt de oudste wijk van Cordoba: de joodse wijk. Deze wijk met sfeervolle, smalle straatjes en een prachtige synagoge, deels uit de veertiende eeuw, is zeker de moeite waard. Hier zie je veel kleine restaurantjes, winkeltjes en tapasbars.

Verder tref je in Cordoba het Alcázar de los Reyes Cristianos, een paleis, en de Puerta del Puento, een oude stadspoort, die ook wel de Arc de Triomph van Cordoba wordt genoemd. Ook nog leuk om te bekijken is het Palacio de Viana, een paleis met twaalf patioís en een grote tuin, die wij vooral de moeite waard vonden.

Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. Hoogtepunten hier zijn de kathedraal met Giralda Toren van bijna 100 meter hoog, die al van veraf zichtbaar is. Ook het koninklijk vestingpaleis Alcázar, uit de tiende eeuw is zeer de moeite waard. Hierin zijn vele bouwstijlen vertegenwoordigd: van Islamitisch tot Neoklassiek.

Het Plaza de Espana is een enorm plein met een fontein in het midden en een imposant gebouw rondom. In Sevilla staat nog een oude arena voor stierengevechten: de Plaza de Toros. En ook Sevilla heeft een oude joodse wijk: de Barrio de Santa Cruz.

Wat echt typisch Sevilla is: de flamenco. Andalusië was de bakermat van de flamenco en in Seville vind je dan ook verschillende flamencobars. Ook staat hier het enige flamenco museum ter wereld.

Granada

Wie aan Granada denkt, denkt ook automatisch aan het Alhambra, hoewel de stad nog veel meer te bieden heeft. Het is enerzijds een gezellige stad, met oude wijken en smalle straatjes. Aan de andere kant is het ook een heel moderne stad, met veel studenten, een uitgebreid winkelaanbod en uitgaansgelegenheden.

De stad is gebouwd tussen enkele heuvels. Vanaf het Alhambra heb je een mooi uitzicht over Granada. Je ziet op de voorgrond Albayzin, een oude Arabische wijk, met witte Moorse huizen en smalle straatjes.

Het Alhambra is een uitgebreid complex met overblijfselen uit zowel Moorse als katholieke cultuur. Het bestaat uit een fort, verschillende paleizen en een aantal prachtige tuinen. De meeste gebouwen dateren uit de dertiende en veertiende eeuw en zijn perfect gerestaureerd. Het is raadzaam vooraf tickets te kopen, aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd naar binnen mag.

Ronda

Hoewel Ronda een stuk kleiner is dan de andere Andalusische steden is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je aan komt rijden zie je Ronda als een wit stadje liggen. Wat direct opvalt zodra je de stad binnenkomt is de Kloof van Ronda: el Tajo. Deze kloof, die dé toeristische trekpleister van Ronda is, splitst de stad in tweeën.

De kloof is uitgeslepen door de rivier Guadalevín. Over deze kloof zijn drie beroemde bruggen gelegd: de Puente Romano of Romeinse brug, de Puente Viejo, ook bekend als de Arabische Brug en de Puente Nuevo oftewel de nieuwe brug.

Behalve bruggen heeft Ronda ook nog een arena waar een stierenvechtenmuseum is gevestigd.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagtrips vanuit Ronda (Zuid-Spanje)Ronda (Andalusië) is een ideale vakantiebestemming, niet alleen omdat het zo historisch is, maar je kan vanuit Ronda hee…
Fuengirola, populaire badplaats aan de Costa del SolOoit was Fuengirola een rustig vissersdorp maar inmiddels is het uitgegroeid tot een populaire badplaats aan de Costa de…
Rondreis door AndalusiëRondreis door AndalusiëDe mooiste plaatsen in Andalusië zijn Granada, Cordoba, Sevilla en Ronda. In één week kun je de allermooiste tuinen en p…
Torremolinos, vakantieparadijs aan de Costa del SolTorremolinos is ongetwijfeld de populairste badplaats aan de Costa del Sol. Het hele jaar door is er sprake van toeristi…

De bruisende stad SpaHet bekende mineraalwater van het merk Spa komt uit de bijzondere gelijknamige plaats in de Belgische Ardennen. Deze pla…
Ibiza - Rust, onspannen en natuurIbiza - Rust, onspannen en natuurWie aan Ibiza denkt, denkt waarschijnlijk aan disco's, feesten, dj's en jetset. Wat veel mensen niet weten is dat Ibiza…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.