Cordoba: bezienswaardigheden die je niet mag missen

Cordoba: bezienswaardigheden die je niet mag missen Cordoba ligt in het zuiden van Spanje in Andalusië. In de stad zijn prachtige monumenten te bekijken, waarbij nog veel uit de Moorse tijd is overgebleven. Een goed voorbeeld hiervan is de Mezquita. Cordoba is niet direct per vliegtuig bereikbaar, maar de treinverbindingen met andere steden, zoals Sevilla en Madrid zijn prima. Cordoba is in verhouding met veel andere steden een rustige, vriendelijk aandoende stad. De winters zijn mild, de zomers kunnen erg warm zijn, plan een bezoek aan de stad dus met zorg. In de stad is een ruim aanbod aan hotels en appartementen, vooraf reserveren is echter wel aan te raden.

Cordoba


De stad Cordoba

Cordoba ligt in Andalusië en is een vriendelijk aandoende stad met mooie bezienswaardigheden. De binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Mezquita is een gebouw dat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan de stad. Je kunt gemakkelijk een dag of drie vullen in Cordoba, zeker als je ook nog een bezoek gaat brengen aan de Medina Azahara, dat een kilometer of acht buiten Cordoba ligt.

De stad is goed te voet te verkennen, een auto is zelfs niet aan te raden i.v.m. de vele smalle straatjes en het vinden van parkeerplek in de stad. Cordoba is vanuit Sevilla per trein bereikbaar. Je kunt kiezen voor een treinrit van drie kwartier of van anderhalf uur, de kortste rit is een stuk duurder.

Overnachten in Cordoba

In de stad zijn veel hotels en appartementen te vinden in allerlei prijsklassen. Vooraf reserveren is aan te raden.

Bussen en taxi ‘s

Er rijden veel bussen in de stad, zodat je nooit lang hoeft te wachten. Kaartjes worden in de bus verkocht en zijn goedkoop. Taxi’s hebben in principe een meter, maar let er wel op dat deze wordt aangezet. Taxivervoer is goedkoper dan wij in Nederland gewend zijn.

Klimaat

Cordoba lift in een gebied waar een mediterraan, land- en oceaanklimaat allen van toepassing zijn. Het is al met al bijna de heetste stad van Spanje. De winters zijn mild, de zomers zijn erg heet met temperaturen die regelmatig 40 graden Celsius overstijgen. ’s Nachts koelt het weer flink af, wat wel zo prettig is voor het goed kunnen slapen. De meeste regen valt in de maanden oktober t/m april.

Uit eten

Het is in Cordoba niet moeilijk om een leuke eetgelegenheid te vinden. In de Spaanse steden kun je veel tapasrestaurants vinden, maar het is natuurlijk ook goed mogelijk om à la carte te eten. Vergeet niet de heerlijke rode en witte wijnen uit te proberen.

Flamencoshow

In Cordoba worden op verschillende plekken flamencoshows gegeven, die gemiddeld genomen een uur duren en tussen de 20 en 30 euro kosten. Het is aan te raden om van te voren te reserveren.

Bezienswaardigheden

Mezquita

De Mezquita is een indrukwekkend gebouw waar je gemakkelijk enkele uren in rond kan kijken. Voor het gebouw ligt tussen muren een prachtige binnenplaats met vele sinaasappelbomen en een mooie vijver met fontein. Zodra je de Mezquita binnenkomt word je direct verrast met een prachtig zicht op enorme marmeren zuilen die mooi gekleurde bogen ondersteunen. In het midden van de Moorse moskee is een enorme katholieke kathedraal gebouwd. De minaret van de vroegere moskee wordt nu als klokkentoren gebruikt.


Patio route door de stad

In de stad is een leuke patioroute te lopen. Je koopt een toegangskaartje voor 7 euro (prijs 2016) in de San Basilio nummer 14. Hier ontvang je vervolgens een kaartje, waarmee je langs nog zes andere patio’s kunt lopen. Bij iedere patio word je door de eigenaar ontvangen. Het is meteen een leuke route door een stukje van de stad en de patio’s zijn leuk om te zien. Er vlakbij is ook nog een erg mooie gratis patio te bezoeken, die wordt onderhouden door de omringende winkeleigenaren.


Medina Azahara

Ongeveer 8 km buiten de stad liggen opgegraven resten van een stad, die gedeeltelijk gerestaureerd zijn. Je kunt er zelf met de auto heenrijden en parkeren op een parkeerterrein. Vanaf die plek moet je dan per bus verder naar de stadsresten. Het buskaartje is goedkoop en toegang tot de stad is gratis voor EU inwoners. Zonder auto kun je vanaf de Paseo de la Victoria op twee plekken opstappen op een bus, vooraf moet je bij de VVV in de stad een kaartje kopen. Om kwart over tien en kwart over elf vertrekt er een bus, een paar uur later word je weer teruggebracht. Al met al ben je ongeveer 2/3 deel van een dag bezig met een bezoek, wat zeer de moeite waard is.


Palacio de Viana

Dit paleis is mooi om van binnen te bekijken. Verder zijn de twaalf patio’s en de tuin erg mooi om te zien. Op maandag is het paleis gesloten. Je kunt kiezen of je alleen de patio’s en de tuin wilt bekijken of dat je het paleis zelf ook wilt zien.


De Puente Romano

De Romeinse brug over de rivier de Guadalquivir is in de avond mooi verlicht. De brug is ruim 300 meter lang en omvat een aantal bogen over het water. Aan de stadszijde van de brug is een mooie stadspoort te zien, Puerta del puente. Aan de andere kant van de brug ligt de Torre de la Calahorra. In de toren is een museum gevestigd.


Lees verder

© 2016 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Córdoba, Moors verleden en Spaans temperamentWie Andalusië bezoekt, moet zeker een bezoek aan Córdoba brengen. De voormalige hoofdstad van Al-Andalus was in de 10e e…
Mezquita: de grote moskee van CórdobaMezquita: de grote moskee van CórdobaDe grote moskee van Córdoba in Andalusië is een Spaans werelderfgoed en een ware parel die een brede waaier cultuur demo…
De highlights van Andalusië en Costa del SolIn het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cor…

Een stedentrip naar het Portugese FaroEen stedentrip naar het Portugese FaroFaro ligt in het zuiden van Portugal en is de hoofdstad van de toeristische regio Algarve. Veel mensen zullen Faro allee…
Bronnen en referenties
  • http://www.klimaatinfo.nl/spanje/cordoba.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%B3rdoba_(Spanje)
  • http://spaansesteden.nl/Cordoba/bezienswaardigheden.html
  • Eigen fotomateriaal en ervaring
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.