Een stedentrip naar het Portugese Faro

Een stedentrip naar het Portugese Faro Faro ligt in het zuiden van Portugal en is de hoofdstad van de toeristische regio Algarve. Veel mensen zullen Faro alleen kennen als landingsbestemming door de internationale luchthaven die daar gevestigd is. Van hieruit vertrekken veel toeristen naar andere bestemmingen in de Algarve zoals Albufeira. Het is echter de moeite waard om een stedentrip te boeken naar Faro, al dan niet in combinatie met een strandvakantie. Faro heeft een gezellig centrum en bezit veel culturele bezienswaardigheden, waaronder enkele musea en indrukwekkende historische gebouwen.

Inhoud


Over Faro

Faro is de hoofdstad van de toeristische regio Algarve en heeft zo'n zestigduizend inwoners. De stad wordt omringd door oude stadsmuren (ook wel Vila Adento genoemd) die dateren uit de Romeinse tijd en Moorse periode. De stadsmuur is verschillende malen beschadigd en weer herbouwd. In 1540 kreeg Faro stadsrechten en in 1756 werd het de hoofdstad van de provincie. Het is een gezellige authentieke stad die vele bezienswaardigheden kent. Faro heeft een lange historie. Zo werd er in de Romeinse tijd al een grote haven gebouwd door de Romeinen. In 1755 vond er een zware aardbeving plaats die de stad grotendeels verwoeste. De stad is daarna echter volledig gerestaureerd en heeft in grote delen van de stad nog steeds de oude sfeer van vroeger.

Historisch centrum

Het centrum van Faro wordt ook wel Cidade Velha genoemd en is voor een deel autovrij. Dit deel wordt dan ook wel de voetgangerszone genoemd. U vindt hier leuke restaurantjes, cafés en gezellige terrasjes. De bekendste en populairste straat, wat betreft eten en drinken, is de Rua de Santo Antonio.

Vlakbij het centrum bevindt zich ook de jachthaven van Faro. Hier bevinden zich naast de vele jachten en vissersbootjes ook een zeilschool en een roeivereniging. Het is mogelijk om vanuit hier een bootexcursie de boeken naar één van de vele kleine eilandjes voor de kust van Faro, of om grotten te gaan bekijken voor de kust van Praia Marinha.

Bezienswaardigheden

Arco de Vila

De Arco de Vila is de oude stadspoort van Faro. Het is één van de drie imposante stadspoorten die toegang geven tot het oude centrum van Faro. De Arco de Vila wordt beschouwd als de mooiste van de drie. De boog stamt uit 1812 en is gebouwd op de funderingen van de oude vestigingen en over de oude Middeleeuwse stadspoort. Sinds 1910 is de Arco de Vila een nationaal monument. Wanneer u onder de stadspoort doorloopt komt u na een tijdje bij het plein Largo de Sé.

Largo de Sé

Dit plein wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van de stad Faro. Het plein wordt omringd door boompjes en aan de randen van het plein staan het bisschoppelijke paleis en het oude stadhuis. Centraal op het plein staat de kathedraal Sé de Faro.

Kathedraal Sé de Faro

De kathedraal Sé de Faro is in de dertiende eeuw gebouwd. Deze christelijke kerk werd in 1596 door de Engelsen verwoest en is in de jaren daarna weer opgebouwd. Door de verschillende verbouwingen bestaat de kerk nu uit verschillende bouwstijlen. Van de originele kathedraal bestaan alleen nog de klokkentoren en twee kruiskapellen. Hoogtepunt is de klim naar het dak van de kathedraal, van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over de stad faro.

Nossa Senhora da Assuncao

Vlakbij kathedraal Sé de Faro ligt het klooster Nossa Senhora da Assuncao. Dit voormalig klooster dient tegenwoordig als museum, Museu Municipal of Museu Arqueologico genoemd. In het museum kunt u Romeinse en West gotische archeologische vondsten bewonderen. Naast het klooster ligt tevens een prachtige kloostertuin.

Sao Pedro kerk Faro

De Sao Pedro kerk stamt uit de zestiende eeuw en is speciaal gebouwd voor de beschermheilige Petrus van de lokale vissers. Ook deze kerk is zwaar beschadigd geraakt door de aardbeving in 1755. Toch zijn veel originele versieringen aan de kerk behouden gebleven, zoals de fraaie pilaren bij de ingang.

Teatro Lethes

Dit theater ligt in het centrum van Faro en is het absoluut waard om te bezoeken. Het theater is gebouwd in 1845 en ziet er van binnen prachtig uit. En voor wie ervan houdt: in de avonduren worden er nog steeds voorstellingen gegeven.

Igreja de Cormo

De Igreja de Cormo is een grote kerk met twee klokkentorens en is van binnen versierd met bladgoud. In de kerk bevinden zich in de Capela dos Ossos de beenderen en schedels van monniken uit 1816.

Natuurgebied

Parque Natural da Ria Formosa

Naast Faro ligt het natuurreservaat Ria Formosa. Het reservaat is opgericht in 1987 en loopt vanaf het strand Praio de Faro tot aan het kleine plaatsje Cacela. Het gebied is zon zestig km lang en heeft de status van natuurreservaat gekregen om het te beschermen tegen bouwprojecten en andere activiteiten die de flora en fauna kunnen aantasten.

Het natuurgebied bestaat uit blauwe lagunes, zoutpannen en kleine eilandjes. De kleine eilandjes beschermen het leven in de lagune tegen de invloed van eb en vloed van de open zee. In de lagune zitten allerlei soorten schelpdieren en vissen, die vogels zoals reigers en ooievaars aantrekken. Er zijn enkele wandelroutes uitgezet en vanaf de haven van faro vertrekken er rondvaartbootjes richting het gebied.

Strand

Aan de rand van Faro ligt het langgerekte, brede zandstrand Praia de Faro. Er zijn langs het strand veel beachbars, restaurants en er worden watersportenactiviteiten aangeboden. Het strand is bereikbaar via de lange loopbrug Ponte de Fao, met de lokale bus of met de auto. Vanaf de haven van Faro is het mogelijk om naar een van de stranden van het natuurreservaat Ria Formossa te gaan.

Luchthaven

Het vliegveld van Faro ligt op zon vier km van de stad. Vanaf het vliegveld rijden de buslijnen 14 en 16 naar de stad, waarvan alleen buslijn 16 naar het centrum rijdt. Ook is het mogelijk om op het vliegveld een auto te huren of de taxi te nemen.

Klimaat

Faro heeft een mediterraan klimaat. De winters zijn er zacht met een temperatuur van zon negen tot zestien graden. In de zomermaanden wordt het zon vijfentwintig tot dertig graden. De beste maanden om Faro te bezoeken zijn mei, juni en september. Het is dan niet te warm om door de stad te wandelen, maar warm genoeg om ook lekker naar het strand te gaan.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Portugal, vakantielandPortugal is een prachtland om eens naar toe te gaan. Een geweldig mooie vakantiebestemming in de zomertijd. Met veel str…
Monte Gordo, een sfeervolle badplaats in de Oost-AlgarveMonte Gordo is een sfeervolle badplaats en ligt slechts op enkele kilometers van de Spaanse grens. Monte Gordo betekent:…
Vakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoVakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoDe Algarve ligt in het zuiden van Portugal en grenst grotendeels aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad met een interna…

Een stedentrip naar de hoofdstad van Albanië: TiranaEen stedentrip naar de hoofdstad van Albanië: TiranaWanneer u Albanië bezoekt mag een stedentrip naar de hoofdstad Tirana zeker niet ontbreken. De stad ligt zo'n honderd me…
Cordoba: bezienswaardigheden die je niet mag missenCordoba: bezienswaardigheden die je niet mag missenCordoba ligt in het zuiden van Spanje in Andalusië. In de stad zijn prachtige monumenten te bekijken, waarbij nog veel u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Faro_(stad)
  • http://www.steden.net/portugal/faro/
  • http://www.allesoverportugal.nl/steden-en-badplaatsen/faro
  • http://www.faro-airport.nl/
  • http://www.portugal-reizen.travel/faro-informatie-en-rondreizen.html
  • http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/portugal/faro-si9823.html
  • http://www.orangesmile.com/bestemmingen/faro/
  • http://www.27vakantiedagen.nl/portugal/faro/
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 03-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.