Val Venosta - Italië anders

Het Val Venosta (Vinschgau in het Duits) is een prachtig gebied, in de autonome provincie Zuid-Tirol. Italiaans temperament en Oostenrijkse charme spelen een pas de deux met als resultaat een gevarieerd landschap met voor elk wat wils. Voor diegenen die naar Italië op vakantie willen, maar toch "wat anders" willen, is het Val Venosta de ideale streek om naar toe te gaan. Krijgt u al de kriebels? Lees dan gauw verder!

De reisafstand

Vanaf Utrecht is het zo'n 1000 km naar het Val Venosta. Het eerste dat opvalt als je vanaf de Reschenpass (de meest gebruikelijke route, dus nietvia de Brennerpas!) het Val Venosta inrijdt is het kerktorentje van Curon. Het oude dorp Curon (Graun) is onder het water verdwenen en alleen het torentje steekt er nog bovenuit.

Kijk je langs het torentje in de verte, dan valt je blik direct op de bergtoppen van de Ortler (3905m), Zebru (3735m) en Gran Zebru (3859m). Uitnodigend wachten ze op je...

Wandelgebieden

Het Val Venosta kent een aantal wandelgebieden, waarvan de meest uitgebreide zich bevindt bij het dorp Solda (Sulden). Vanaf dit dorp vertrekken diverse banen alle kanten op, de boeiende bergwereld van de Ortler, Zebru en Gran Zebru in. Het mooie van het gebied is dat zowel beginnende als gevorderde, als ver gevorderde wandelaars hier hun hart kunnen ophalen. Een groot aantal gondels brengt je in no time tot boven de boomgrens, zodat je onder het wandelen daarna kunt genieten van een spectaculair uitzicht. Er is altijd wel een berghut op slechts een uurtje loopafstand, dus goed te doen. Ook voor gezinnen met kinderen is dit een bijzonder geschikt gebied: de bergpaden zijn goed aangegeven en lekker afwisselend.

TIP: voor de geoefende wandelaar is de tocht met de baan omhoog, vervolgens naar de Tabaretta Hütte en vandaar naar de Payer Hütte een must! Deze laatste hut ligt op ruim 3000m hoogte en is vertrekpunt voor klimtochten naar de top van de Ortler.

Andere wandelgebieden bevinden zich rondom de Stelviopas (2758m hoog, 48 haarspelden, zeer spectaculair en voor fietsers een heerlijke uitdaging!), het Martelltal (zijdal van het Val Venosta, een prachtige weg om naar toe te rijden, overweldigende natuurpracht) en het Val Senales (Schnallstall). Voor degenen die niet gekomen zijn om te wandelen maar toch van een prachtig uitzicht willen genieten is dit laatste dal een aanrader. Helemaal doorrijden tot aan het eind van het dal en dan de kabelbaan nemen naar berghotel Grawand op 3000m hoog! Je stapt uit in de sneeuw. Zo je wilt kun je nog een stukje naar boven lopen naar het kruis bovenop de top.

Overigens: in plaats van wandelen zijn de genoemde gebieden ook voorzien van een uitgebreid net aan mountainbikepaden!

Andere bezienswaardigheden

Het Val Venosta biedt veel meer dan alleen maar wandelmogelijkheden. De vallei staat vol met kastelen en burchten uit lang vervlogen tijden. De Churburg is wel de meest bekende, zo niet de mooiste. Deze burcht verkeert nog in prima staat en is zelfs nog bewoond. Een rondleiding (duur: 1-2 uur) is zeker de moeite waard. Het ommuurde stadje Glurns is niet groot, maar een must om een middagje lekker doorheen te slenteren. Op het pleintje bij de poort is het vervolgens heerlijk toeven. Glurns beschikt daarnaast over een uitstekende Konditorei. Niet vergeten! Het Klooster Mariënberg is ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Eigenlijk is het hele Vinschgau een openluchtmuseum.

Het stadje Merano (Meran) maakt eigenlijk geen deel uit van het Val Venosta, maar ligt op rijafstand. Het ligt in een kom en kent een subtropisch klimaat. Het is een gezellig plaatsje met een echt Italiaanse sfeer en een verrassend centrum. Op vrijdagochtend is er een grote markt (veel kleding en leer) en het ijs is er uitstekend! Van bloemen heeft men in het park sculpturen gemaakt oa van paardrijders. Er staan prachtige gebouwen en je kunt urenlang door het stadje dwalen.

Eten en drinken

Een beschrijving van een gebied in Italië zonder iets over het eten en drinken te zeggen, is geen goede beschrijving. Te beginnen met een frisse bite: In het Val Venosta worden appels gekweekt van het bekende Fuji ras. Iets hartigs? Probeer de Vinschgauer variant van het zgn "Süd-Tiroler speck". Lekker op brood of meegebakken met cantharellen. Ook de "Kaminwurzen" (een soort droge worst) zijn niet te versmaden. Vinschgau kent ook een paar uitstekende wijnen, waar menig Frans wijnboer jaloers op zou worden. Ze zijn minder bekend in Nederland, maar zeker niet minder van kwaliteit, integendeel! Een goede Lagrein uit dit gebied is niet te versmaden. Laat u verrassen bij de diverse wijnboeren.

Tenslotte

Val Venosta is een zonnig dal. Het is het dal met de meeste uren zon en minste neerslag in Noord Italië. Toch kan het er regenen en flink ook! Maar zelfs met donder en bliksem laat het dal zich van zijn mooiste (hoewel misschien wat angstaanjagend) kant zien. De lichtflitsen aan de lucht, gevolgd door de donderende rommel (versterkt door de weerkaatsing op de bergwanden) maakt een onweersbui tot een ware openluchtfilm. En de volgende dag is het gewoon weer mooi weer en is alle benauwdheid weggespoeld: een frisse dag is begonnen. Een dag om opnieuw op ontdekking te gaan in dit mooie gebied.
© 2008 - 2024 Benrijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie in Sölden in Zuid-Tirol, OostenrijkOp vakantie in Sölden in Zuid-Tirol, OostenrijkIn het zuiden van Tirol in Oostenrijk, tegen de Italiaanse grens aan, ligt de plaats Sölden. Jaarlijks trekken veel (Ned…
Zuid-Tirol, Italië: SuldenZuid-Tirol, Italië: SuldenIn Nationaalpark Stilfserjoch (Stelviopas) ligt op 1906 meter boven zeeniveau het plaatsje Sulden. Het dal van Sulden (S…
Het Val di Non in Noord Italië is perfect voor een vakantieHet Val di Non in Noord Italië is perfect voor een vakantieHet Val di Non in Noord-Italië is een fantastische plek om vakantie te houden. Het is er rustig, maar het ligt perfect m…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…

Nerja, van eenvoudig vissersdorp naar badplaatsNerja is een geliefde badplaats aan de Costa del Sol die haar gemoedelijke charme van vissersdorp heeft kunnen bewaren.…
Goudzoeken in de ArdennenJe kan erom lachen maar er wordt door sommige mensen echt goud gezocht én gevonden in de Belgische Ardennen. Het gaat hi…
Benrijk (2 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.