Alleen op vakantie is vrijheid!

Alleen op vakantie is vrijheid! Alleen op reis is het toppunt van vrijheid, onafhankelijkheid en avontuur. Reizen waarheen jij wilt, in jouw tempo, zonder compromis te sluiten. Je eigen koers varen, spontaan iets nieuws doen, met niemand rekening houden. Klinkt dit als de ultieme kick? Dat is het ook. Veel solo-reizigers willen de volgende keer weer alleen op pad. Alleen op vakantie is niet zielig, maar een keus voor de meest intense reiservaringen. En de bestemming maakt dan niet eens zoveel meer uit. Ben jij moedig genoeg?

Hou van jezelf

De eerste vereiste om een solo-reis succesvol te maken is dat je goed met jezelf overweg kunt. Dit klinkt bizar, maar het enige gezelschap dat er altijd is, ben jijzelf. Hoe meer positieve ervaring met alleen zijn dus, hoe beter. Naast goed tegen 'alleen zijn' kunnen, moet je ook in staat zijn je eigen boontjes te doppen. Je kunt niet overleggen met een reisgenoot, maar moet bij problemen en calamiteiten zelf een oplossing zoeken. Dit vraagt een onafhankelijk karakter. Het beste is natuurlijk dat je dit ziet als een uitdaging, en genoeg van jezelf houdt om niet moedeloos te worden. De reis moet je dan zien als een leerproces, als een ontdekking van de intensiteit binnen jezelf. En de meeste mensen die alleen op vakantie gingen, willen de volgende keer weer alleen!

Op vakantie? Zoek intense ervaringen

Alleen op reis lijkt in de verste verte niet op een reis met anderen. Elke ervaring die je opdoet kun je alleen zelf verwerken. Er is niemand om de high's en low's van de vakantie mee te delen. Ook in de toekomst is dit zo. Je kunt nog zoveel foto's maken en andere mensen vertellen over wat je allemaal hebt meegemaakt, maar het zal nooit hun ervaring worden. Daarom voel je de dingen die je op reis beleeft intenser dan samen met een ander. Wie in zijn eentje voor een schitterend gebouw, landschap of skyline staat, is stil. Maar van binnen kolkt het. Het komt over alsof de ervaring alleen voor jou bestemd is. Alsof je een cadeau krijgt van boven. En je weet dat zo'n gevoel de grootste waarde heeft.

Hoera, geen compromissen

Alleen reizen heeft een enorm groot voordeel. Je hoeft geen compromissen te vinden, want jij bent de enige die bepaalt wat je gaat doen. En dat bespaart veel tijd. Volg je een reisplan, durf er dan gerust vanaf te wijken. Geniet juist van die flexibiliteit. Wilde je die boottrip maken, maar bedenk je opeens dat iets anders leuker is? Doe dat dan. Ga spontaan op pad, en laat je verrassen door je eigen ingevingen. Je zult merken dat je in je hoofd soms wel een plan bedenkt, maar dat er vele beslismomenten zijn die tot nieuwe, andere reiservaringen leiden. Je hoeft met niemand te overleggen, en kan linea recta je idee volgen. Wie veel alleen reist zal merken dat een reisgenoot - hoe aardig ook - soms alleen maar roet in het eten kan strooien. Een solo-reiziger kiest zijn eigen weg.

Is alleen reizen veilig?

Wie alleen op vakantie is, is kwetsbaarder dan in een gezelschap. Dit geldt vooral voor een vrouw die alleen reist. Maar daar is meteen alles mee gezegd, want een solo trip hoeft niet gevaarlijker te zijn dan een andere reis. Alle veiligheidsmaatregelen die met zijn tweeën gelden, gelden nu voor jou alleen. Volg je verstand en intuïtie en neem geen onnodige risico's. Show niet met waardevolle spullen, ga niet 's avonds laat in een donker park lopen en houd je niet op met sommige randfiguren in het uitgaansleven. Bij enige twijfel geldt altijd: wegwezen. En bewaar altijd reservegeld op een veilige en geheime plek. Je bent alleen, en dus helemaal alleen verantwoordelijk. En je familie en vrienden thuis willen zich geen zorgen om je hoeven maken. Bedenk dat!

Nieuwe mensen ontmoeten

Op vakantie ontmoet je ook andere mensen. Juist als je alleen bent kan het zijn dat je aanspraak krijgt. Misschien wel van iemand die ook alleen is. Let wel: Vaar je eigen koers, zodat je later geen spijt krijgt omdat je bent blijven plakken aan een onbekende. Wil de ander precies datgene wat jij ook wilt, dan is er geen probleem. Maar in de praktijk is dat meestal niet zo. Laat je adviseren over plekken die je gezien moet hebben, maar bepaal zelf wat het wordt. De ander zal het begrijpen, juist omdat hij ook alleen reist. En het klinkt gek maar juist als je heel veel nieuwe mensen wilt ontmoeten, moet je alleen op reis! De kans dat je contact maakt is veel groter dan dat al in gezelschap verkeert. Wil je van iemand af, aarzel dan niet. Er zullen steeds weer nieuwe ontmoetingen zijn, en het mooie is: Jij bepaalt of je de ander de moeite waard vindt of niet.

Alleen in een restaurant

Alleen eten is veel minder erg dan het lijkt, maar je moet wel weten waar je eet. Ga dus niet naar een romantisch restaurantje waar stelletjes in elkaar opgaan. Kies een tent waar grotere tafels staan, of waar een bar is. Natuurlijk kan een fastfood restaurant ook. En besef dat wie in gezelschap is zich veel eenzamer kan voelen dan iemand die alleen is. Want alleen zijn staat los van eenzaamheid. Ga dus zitten, neem iets te lezen mee en observeer. Kijk om je heen wie ook alleen is, en overweeg om een praatje te maken. Dit kun je natuurlijk ook doen met het personeel. Geen zin in restaurants? Eet dan iets op straat en bespaar gigantisch veel tijd. Of doe rustig aan en neem je eten mee naar een mooi bankje. Een andere optie is om naar de supermarkt te gaan en op de hotelkamer te eten. Solo ten top!

Alleen slapen

Eenpersoonskamers zijn vaak duur, maar wel het beste als je geen zin in gezelschap hebt. Wil je wel met anderen in contact komen dan kun je in een guesthouse of bed-and-breakfast gaan logeren. Vaak is er een gemeenschappelijke tuin, 'huiskamer' of andere plek waar je anderen ontmoet. Wil je echt onder de mensen dan kun je naar een hostel gaan en een stapelbed nemen op een slaapzaal. Maar waar is dan de sensatie van het alleen reizen gebleven? Kies bij voorkeur niet een afgelegen locatie, maar een adres dat dichtbij een centrum ligt. Ook al ben je alleen, je hebt toch het gevoel dat anderen nooit ver weg zijn. Dit is vaak het enige dat de solo-reiziger nodig heeft. Wie echt snakt naar gezelschap en nooit alleen kan zijn, moet thuis al een reispartner zoeken!

Als eenzaamheid toeslaat

En dan slaat het plotseling toe, de eenzaamheid. Vaak zijn het enkel momenten, omdat je jezelf wel weer herpakt en vol goede moed verder gaat. Wel kun je er van te voren iets aan doen. Zo moet je honeymoonbestemmingen, de bush-bush, bejaardenoorden, familiecampings en achteraf hotelletjes vermijden. Een grote stad is wel een goed idee, want ook al ben je helemaal alleen, er zijn altijd mensen in de nabijheid, soms enkel voor de sier. Wil je de eenzaamheid ook ter plaatse te lijf, zorg er dan voor dat je amper tijd hebt om na te denken. Verdrink in je reisplannen, en voer elk spontaan idee meteen uit. Raak je toch uitgekeken, verzin dan iets nieuws dat je bezighoudt. Want hoe leger je dagen, hoe meer gepeins en hoe eenzamer je misschien wordt. Toch eenzaam? Eenzaamheid is ook een kick, en het hoort erbij!

Geschikte bestemmingen om alleen te doen

  • Europa: Alle (hoofd)steden in Europa. Duitsland, Engeland, Ierland, IJsland, Ibiza, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk.
  • Australië: Australië, Nieuw-Zeeland.
  • Noord-Amerika: New York, Boston, Washington D.C., Chicago, Denver, Seattle, San Francisco, San Diego, Bahama's, Hawaii, Arizona, Montreal.
  • Midden- en Zuid-Amerika: Buenos Aires, Rio de Janeiro, Belize, Chili, Peru, Costa Rica, Ecuador, Guatemala.
  • Azië: Bali, Peking, Dubai, Hong Kong, Tokio, Laos, Maleisië, Vietnam, Seoul, Thailand.

'To awaken alone in a strange town is one of the most pleasant sensations in the world.' ~ Freya Stark
© 2012 - 2023 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alleen reizen: Enkele tipsJe wilt op vakantie gaan, maar je vindt geen reispartner? Je wilt de vrijheid hebben om je eigen ding te doen? Je wilt h…
Backpacken alleen: de voor-en nadelenJe bent net klaar met studeren, je wil de sleur van het Nederlandse leven ontvluchten of je vindt het tijd voor een sabb…
Solo reizen of alleen reizen: een populaire vakantietrendSolo reizen of alleen reizen: een populaire vakantietrendAlleen reizen of solo reizen is hip en trendy. Er was een tijd dat alleen op reis gaan een zielig imago had. Gelukkig is…

Schiphol en gevonden voorwerpenSchiphol en gevonden voorwerpenSchiphol telt jaarlijks enkele tienduizenden artikelen die als gevonden voorwerpen worden aangemerkt. Een groot aantal v…
All inclusive op vakantie of toch niet?Vakanties zijn vaak vooral zo lekker omdat alles voor u geregeld kan worden afhankelijk van uw boeking. Kiest u voor all…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.