Backpacken alleen: de voor-en nadelen
Je bent net klaar met studeren, je wil de sleur van het Nederlandse leven ontvluchten of je vindt het tijd voor een sabbatical. Reizen is dan een mooie tijdsinvulling. Maar waar ga je heen? Hoe ga je dat doen en de belangrijkste vraag: ga je alleen of ga je samen?
Samen met iemand de wereld rond lijkt in eerste instantie de makkelijkste manier om te gaan reizen. Je bent met iemand die je kent en die je vertrouwt, het voelt veilig aan. Alleen op reis wordt door veel mensen als iets spannends gezien. Het roept vragen op als: wat doe je als er iets gebeurt, kun je wel zolang alleen zijn en met wie deel je alles wat je meemaakt?
Lonely Planet en de Rough Guide
Toch zijn er jaarlijks tienduizenden mensen die alleen het vliegtuig instappen naar een bestemming ver weg. Met in hun backpack de befaamde Lonely Planet, de Rough Guide of een andere reisgids. En juist zo'n reisgids zorgt ervoor dat je niet meer alleen bent. Vooral jongeren gaan niet op reis zonder de Lonely Planet en dat betekent dat iedereen hetzelfde pad neemt dat zogenaamd buiten de toeristische wegen omgaat. Je komt dus overal mensen tegen die dezelfde reis maken en je blijft deze mensen tijdens je reis tegenkomen. Hoezo vertrouwd?
Je bent nooit alleen
Als solo-reiziger ben je dus eigenlijk nooit alleen. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren en houden ervan om contact te hebben. Wanneer je het presteert om een half jaar lang alles alleen te doen tijdens je reis, moet je wel contactgestoord zijn. Nergens spreek je namelijk zoveel verschillende mensen op 1 dag als tijdens een solotrip in het buitenland. Je trekt mensen aan omdat je alleen bent. Als solo-reiziger spreek je namelijk makkelijker iemand aan die ook alleen is dan mensen die al samen reizen.
Daarnaast ben je als solo-reiziger flexibeler en kun je je eigen plan trekken. Er is niemand bij je die een andere wil heeft. Je kunt doen en laten wat je wil. Als jij morgen besluit om het vliegtuig te pakken naar een buurland, dan is er niemand die je tegenhoudt. Toch kan het ook heerlijk zijn om je te laten leiden door een reispartner. Dit kan de partner zijn met wie je in Nederland al vertrokken bent, maar ook iemand die je zojuist ontmoet hebt.
Bij beroving naar ambassade
Een nadeel van alleen reizen is dat wanneer er iets gebeurt zoals een beroving dat je niet iemand hebt om op terug te vallen. Stel, je geld en paspoort zijn gestolen en je moet naar de dichtsbijzijnde ambassade. Niet ieder land heeft een Nederlandse ambassade en dat kan betekenen dat je nog een eind moet reizen zonder geld. Je spreekt de taal niet en dus ben je afhankelijk van je medereizigers. Je kunt dan bijvoorbeeld meereizen met andere mensen tot aan een ambassade en via de ambassade deze mensen je reiskosten terug betalen. Je kunt ook altijd een spoedoverboeking vanuit Nederland laten doen naar de bank waar je op dat moment bent.
Veel contacten maar niemand om het mee te delen
Het mooiste van alleen reizen is dat je veel toegankelijker bent dan mensen die samen reizen. Niet alleen voor andere reizigers, maar ook voor de lokale bevolking. Je maakt veel eerder contact met locals en dat is toch ook de reden waarom je reist?
Het grootste nadeel van alleen reizen is dat wanneer je weer terug bent in Nederland, er niemand is met wie je kan delen wat je hebt meegemaakt. Zelfs je familie en vrienden hoeven niet alle geuren en kleuren van jouw reis te weten en er is nooit iemand tegen wie je kan zeggen: weet je nog...
Tips voor solo-reizen
- Neem een reisgids als de Lonely Planet iof Rough Guide mee waar je altijd op terug kan vallen
- Maak digitale kopietjes van je paspoort en reisbescheiden zodat je altijd en overal kan laten zien wie je bent
- Let altijd extra goed op wanneer je alleen bent, er is niemand die je rugzak in de gaten kan houden
- Sta open voor nieuwe culturen en andere mensen
- Houd een dagboek bij. Er is niemand met wie je in Nederland echt kan delen wat je hebt meegemaakt
- Koop een mobiele telefoon in het land waar je bent
- Laat aan je familie weten hoe je reisschema eruit ziet
- Wees altijd extra alert, ook wanneer je met anderen reist (je zult niet de eerste zijn die bestolen wordt door een reispartner)