Alleen reizen: Enkele tips

Je wilt op vakantie gaan, maar je vindt geen reispartner? Je wilt de vrijheid hebben om je eigen ding te doen? Je wilt hierbij geen rekening houden met de beperkingen van iemand anders (verlofdagen, budget)? Je wilt het avontuur tegemoet? Dan is alleen reizen misschien wel de oplossing voor jou. Wat zijn praktische tips die je zeker zullen helpen op je solo-reis?

Voor- en nadelen van alleen reizen

Je hebt de beslissing genomen om alleen te reizen? Een reis in je eentje is toch helemaal anders dan een reis met een reispartner. Hier vind je enkele voor- en nadelen van het alleen reizen.

Voordelen

Als solo-reiziger maak je sneller contact en sta je ook sneller open voor contact omdat je niemand anders hebt. De mensen die je op je solo-reis leert kennen hoeven niet je beste vriend te worden, gewoon een praatje is soms voldoende. Soms leer je iemand kennen die een totaal andere visie heeft op het leven en het leven vanuit een andere hoek benadert en dat is altijd verrijkend.

Als je alleen reist dan doe je wat je wilt, sta je op wanneer je wilt en doe je de activiteiten die je wilt en niemand die daar een opmerking over zal maken. Je hoeft je met andere woorden niet aan te passen aan de wensen en grillen van een ander. Je hebt met andere woorden geen last van ergernissen, maar je hebt daarentegen totale vrijheid.

Je leert jezelf ook echt kennen. Als je alleen reist ben je op jezelf aangewezen. Je moet zelf alles regelen, problemen oplossen, sociaal zijn en jezelf oppeppen als het even wat minder gaat. Je verlegt je eigen grenzen en treedt buiten je comfort zone. Dit vraagt veel lef.

Nadelen

Je bent alleen. Je moet soms echt zelf moeite doen om nieuwe mensen te leren kennen. Dit gaat de ene persoon soms wat beter af dan de andere. Het kan een eenzame reis worden als je je verhaal niet kwijt kunt en de mensen van thuis mist. Je bent verder ook volledig op jezelf aangewezen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je reis en je moet er zelf een leuke reis van maken. Als je alleen reist kan je op niemand terugvallen en dat kan soms vermoeiend zijn. Als solo-reiziger ben je ook een gemakkelijke prooi voor oplichters en dieven, dus extra voorzichtigheid is wel aangeraden. Er is niemand die in jouw plaats oplet.

Enkele tips als je alleen reist

Aan een reis alleen begin je niet zomaar. Je bereidt je voor zodat alles vlot verloopt. Je reis hangt af van verschillende factoren. Je eigen ingesteldheid, de bestemming die je kiest, de mensen die je ontmoet en van een portie geluk.

De juiste bestemming kiezen

Sommige plaatsen zijn interessanter voor een solo-reiziger dan andere. Reizigers die voor het eerst alleen reizen kiezen best voor een veilig land met veel solo-reizigers en goede ho(s)tels. De kans is dan ook veel groter dat je reizigers tegenkomt die ook alleen reizen. Een land uitkiezen met een goed werkende infrastructuur helpt. Dit betekent dat je eenvoudig van punt A naar punt B geraakt en gemakkelijk excursies kunt regelen.

De beste manier om nieuwe mensen te leren kennen

Hostels
Verblijf in hostels waar backpackers komen en mensen die alleen reizen. In hostels leer je het snelst nieuwe mensen kennen. Je hebt het niet zo op de gemeenschappelijke slaapplaatsen? Tegenwoordig zijn er ook hostels met privé-kamers. Zorg er ook voor dat je hostel een gemeenschappelijk ruimte heeft waar iedereen kan samenkomen. Dit is de beste plaats om nieuwe mensen te leren kennen. Tegenwoordig vind je ook allerhande reviews op het internet die je kunnen helpen om jouw perfecte slaapplaats te vinden. Je kan natuurlijk ook aan andere solo-reizigers vragen waar zij verbleven en of dit een aanrader was. Zo heb je ook onmiddellijk een onderwerp om over te praten.

Groepsexcursies
Schrijf je in voor allerhande groepsexcursies. Dit is niet alleen een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, maar ook om jezelf te dwingen iets te ondernemen.

Sta open voor contact
Andere mensen die alleen reizen vinden het echt niet erg om aangesproken te worden want ze zijn net als jou alleen. Voel je je niet op je gemak bij de mensen die je net hebt ontmoet? Geen probleem, dan ga je gewoon op zoek naar nieuwe mensen. Je doet waar je je goed bij voelt.

Nog enkele praktische tips

  • Als je alleen reist moet je je beter voorbereiden.
  • Zorg dat je documenten in orde zijn en zorg dat je op tijd de nodige inentingen hebt.
  • Maak een kopie van je paspoort en steek die ergens weg. Als je paspoort wordt gestolen kan je naar de ambassade met je kopie en verloopt het allemaal wat vlotter.
  • Leg je eerste twee nachten vast om te voorkomen dat je na een urenlange vlucht nog op zoek moet naar een slaapplaats. Het is al spannend genoeg.
  • Laat de mensen aan het thuisfront op voorhand weten wat je plannen zijn.
  • Breng niet alleen cashgeld en een betaalkaart mee, maar voorzie ook een alternatief betaalmiddel. Het moest je maar overkomen dat je betaalkaart bij een automaat wordt ingeslikt.
  • Eenmaal op je bestemming stuur je best een klein berichtje naar huis om te laten weten waar je bent, zodat tenminste iemand weet wat je uitspookt.
  • Vanuit je ho(s)tel kan je telkens een ho(s)tel boeken voor je volgende bestemming. Lekker handig en bespaart je heel wat stress, zeker in het hoogseizoen.

Conclusie

Geniet vooral van je reis, van de ervaring en van je lef! Wees fier op jezelf dat je de sprong hebt gewaagd. Valt het tegen? Zie dit dan gewoon als een ervaring en ga verder met je leven, wetende dat dit jouw ding niet is. Maar wedden dat het meevalt!
© 2015 - 2024 Andi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Backpacken alleen: de voor-en nadelenJe bent net klaar met studeren, je wil de sleur van het Nederlandse leven ontvluchten of je vindt het tijd voor een sabb…
Solo reizen of alleen reizen: een populaire vakantietrendSolo reizen of alleen reizen: een populaire vakantietrendAlleen reizen of solo reizen is hip en trendy. Er was een tijd dat alleen op reis gaan een zielig imago had. Gelukkig is…
Geschiedenis van hotelsGeschiedenis van hotelsDe geschiedenis van hotels gaat ver terug en er is erg veel ontwikkeling geweest. Het ontstond bij de eerste reizigers e…
Tips voor vrouwen op reisVrouwen moeten als ze op reis gaan, rekening houden met veel meer dingen dan mannen. Hoe kun je bijvoorbeeld veilig blij…

Online een hotel boeken: tipsOnline een hotel boeken: tipsOp zoek naar een leuke vakantie of citytrip? Langsgaan bij het reisbureau is dan een mogelijkheid. Toch is het een beetj…
De fiets in ChinaIn China is de fiets, net als bij ons, een veel gebruikt vervoermiddel. In de eerste plaats gebruiken de Chinezen de fie…
Bronnen en referenties
  • Image Maya Bay courtesy of Phaitoon / FreeDigitalPhotos.net
Andi (4 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.