De fiets in China
In China is de fiets, net als bij ons, een veel gebruikt vervoermiddel. In de eerste plaats gebruiken de Chinezen de fiets om van A naar B te komen. Woon-werk afstand overbruggen, boodschappen doen en op bezoek gaan bij vrienden en familie. Daarnaast wordt de fiets veel intensiever ingezet als transportmiddel. Ook maken steeds meer toeristen gebruik van de fiets om het (platte)land te verkennen.
In de stad, van A naar B
Door de toegenomen welvaart is het aantal Chinezen dat zich een auto kan veroorloven enorm toegenomen. Met de voor ons al jaren bekende gevolgen als files en parkeerproblemen. Hierdoor kan de fiets een uitstekend alternatief zijn om van huis naar het werk te gaan; of omgekeerd. De afstanden zijn wel wat groter maar het voordeel zit in de tijdwinst. Ook worden de Chinezen "gedwongen" naar alternatieven te zoeken. Doordat de luchtverontreiniging door alle autoverkeer behoorlijk is toegenomen is elk alternatief welkom.
De variant in China: transportmiddel
Wij maken al snel gebruik van onze auto. We laten een, via internet gekocht artikel, thuisbezorgen met een koerier. In China deinst men er niet voor terug om de fiets in te zetten als transportmiddel. Een bagagedrager wordt uitgebreid met een plank of met een pallet. Een bagagemand wordt achterop geplaatst en de lading wordt zo hoog mogelijk opgetast. Een touw houdt alles bij elkaar. En overal waar nog een zakje kan hangen, wordt dit ook gedaan. Soms klimt iemand bovenop de vracht om ervoor te zorgen dat er niets verloren wordt onderweg.
Fietsen in Xian en op het platteland langs de Yulong rivier in Yangshuo
Steeds meer toeristen willen China verkennen per fiets. Georganiseerd of zelf een fiets huren bij het hostel waar je verblijft. Met name het platteland is in trek. Het verkeer in de grote steden is zo druk dat al de aandacht nodig is voor het verkeer en er van kijken niet veel terecht komt.
Een gebied waar veel gefietst wordt is het gebied rond Yangshuo. Je fietst dan langs de Yulong rivier in het bekende Karstgebergte. Tochtjes naar Moon Hill of zomaar langs de rivier of door de rijstvelden. Je kunt de rivier oversteken via diverse bruggetjes en zelfs met een bamboevlot. Een minder bekende trip is de 14 km lange tour met de fiets over de muur in Xian. Bovenop de muur zijn mountainbikes en tandems te huur.
Tips voor fietsen in China
- Om te beginnen is een goede kaart meenemen altijd handig. Zeker op het platteland is veel in het Chinees aangegeven. De weg vragen aan iemand als je er zelf niet meer uitkomt is moeilijk maar met aanwijzen op een kaart kom je er wel uit.
- Let een beetje op dat straatverlichting zoals wij die kennen hier vaak ontbreekt. Ook de verlichting van de fiets waar in Nederland regelmatig op gecontroleerd wordt kan ontbreken op een huurfiets. Vóór het donker terug zijn is verstandig.
- China is een immens groot land, met bijbehorende grote afstanden. Zeker als de kinderen meegaan moet je hier rekening mee houden. Neem ook voldoende drinken en wat lichts te eten mee.
- De wegen zijn op het platteland niet zo mooi als bij ons. Kies als dit kan voor een mountainbike of citybike. De route gaat vaak ineens over van asfalt naar zand of steentjes.
- Neem een kaartje mee van het bedrijf waar je de fiets huurt. Of van je hotel. In geval van nood onderweg kan er contact worden gezocht en dingen worden opgelost.
- In de steden zijn er overal fietsenmakers. Niet in een winkel maar gewoon met de praktijk op straat. Losse fietspompen vastgebonden aan een boom zijn overal aanwezig en deze mag iedereen gebruiken.
Verkeersregels van de Chinezen
Rechtshouden is ook in China een hoofdregel. Daarnaast hanteren de Chinezen diverse regels wat anders dan wij gewend zijn. Op het platteland is daar goed mee om te gaan maar in de stad zeker een reden om goed op te letten.
- In plaats van rechts houden doet men dit ook links, tegen het verkeer in.
- Men zal altijd de kortste weg kiezen, ook al ontstaan er hierdoor gevaarlijke situaties.
- Stoplichten zijn er genoeg, maar helaas worden ze ook dikwijls genegeerd