Nederland is een fietsland

Nederland is een fietsland In Nederland wordt er veel gefietst. Er zijn 18 miljoen fietsen in gebruik in ons land. Overal zijn fietspaden en er zijn veel verschillende fietsen. Nederlanders fietsen altijd en overal. Goed weer of slecht weer, wij pakken de fiets. Er zijn naast Nederland meer landen waar veel gefietst wordt en gek genoeg vind je deze landen meestal noordelijk. Voor afstanden onder de vier kilometer is de fiets een belangrijk vervoersmiddel. Vooral in een stad ben je op de fiets vaak sneller op de plaats van bestemming dan met de auto. De fiets wordt vaker voor vervoersmiddel gebruikt dan voor recreatie. We gebruiken de fiets dan om naar school of naar het werk te fiets, voor bezoek aan vrienden en familie, of voor een snelle boodschap of horecabezoek. Fietsen is een gezonde beweging in de buitenlucht. Wanneer je geregeld de fiets pakt, bespaar je op sportschoolbezoek, zonder dat je conditie achteruit gaat.

Fietspaden in Nederland

In Nederland ligt bijna 35.000 kilometer fietspad (onderzoek Fietsersbond). Deze fietspaden hebben een goede bewegwijzering. De recreatieve fietser kan inmiddels in vrijwel heel Nederland gebruik maken van de knooppuntenroute. Met behulp van de knooppunten kan je zelf een route samenstellen of een bestaande route volgen. Het enige nadeel is dat er wel eens paaltjes vernield worden en je dus enigszins van je pad kan geraken. Het is dus wel handig om een fietskaart bij je te hebben.
Van de Nederlanders boven de drie jaar heeft 84 % een fiets. Sommige hebben naast een gewone fiets ook nog een speciale fiets, variërend van een elektrische fiets, een mountainbike, een vouwfiets tot een racefiets.

E-bikes

E-bikes zijn populair en nemen nog steeds toe in populariteit. Dit is niet alleen onder kopers, maar ook onder fietsendieven. Er worden per jaar ongeveer 900.000 fietsen in Nederland gestolen en een steeds groter deel hiervan zijn e-bikes. Veel van deze gestolen e-bikes verdwijnen naar het buitenland, want Nederland is niet het enige land waar de e-bike wordt verkocht. Ook in Australië, Canada, China, de rest van Europa, Israël, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en in de Verenigde Staten worden e-bikes verkocht.

Meer fietslanden

 1. Nederland staat qua fietsland op nummer één.
 2. Denemarken is ook een fietsland. Iets meer dan 80 % van de Denen bezit een fiets en het fietsen wordt daar ook steeds populairder. Wel legt de gemiddelde Deen iets kortere afstanden op de fiets af dan de gemiddelde Nederlander.
 3. Op de derde plaats staat Duitsland. Het gebruik van de fiets is in Duitsland wel anders dan in Nederland. Een Duitser gaat blijkbaar niet snel lopen. De fiets wordt het meest gebruikt voor kleine afstanden van ongeveer één kilometer of soms zelfs korter.
 4. In Zweden heeft 64 % van de inwoners een fiets.
 5. Noorwegen volgt met 60,7%. Vier procent van alle verplaatsingen vinden in Noorwegen op de fiets plaats. In Nederland is dit 27%.
 6. Finland is ook een fietsland, wel is fietsen hier erg seizoensgebonden. De meeste fietstochten vinden hier in de lente en in de zomer plaats. Dit is gezien het klimaat nauwelijks een verrassing.
 7. Ook in Japan wordt de fiets veel gebruikt. Meestal om hiermee naar de treinstation te rijden, 15 % van de Japanners gebruikt de fiets om op het werk te komen. Diefstal van fietsen komt hier amper voor. Veel fietsen worden niet op slot gezet en blijven een hele dag bij het station staan.
 8. In Zwitserland bezit nog steeds 48,8 % van de inwoners een fiets.
 9. België, ons buurlandje staat qua fietsactiviteit op de negende plaats.
 10. In China wordt de fiets eigenlijk alleen in de grote steden gebruikt. Van de bewoners van Shanghai bezit 60% een fiets. Deze wordt meestal gebruikt als transportmiddel om op het werk te komen.
 11. Singapore Stad doet heel veel om het fietsen te promoten. In de stad ligt 50 km aan gescheiden fietspaden. Via dit netwerk kan je het openbaar vervoer makkelijk bereiken, evenals de buurthuizen, markten en scholen. Vlakbij Singapore ligt het eilandje Pulau Ubin, waar veel gefietst wordt, zowel op de verharde weg als op de mountainbike routes. Misschien dat dit het fietsen in Singapore wat populairder gaat maken.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is Nederland nog steeds een prettig fietsland?Is Nederland nog steeds een prettig fietsland?Nederland fietsland … of is Nederland toch niet meer dat fietsland van weleer? Nergens op de wereld is er een verhouding…
GPS fietsroutes, al tegen duizendNederland telt meer dan 18 miljoen fietsen en is een fietsland bij uitstek. Evenals bij auto’s bestaat er daarom behoeft…
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…

Geocaching en wandelenBent u zat van die eeuwige paaltjesroutes? Wilt meer uitdaging? Kost het steeds meer moeite uw kinderen te motiveren voo…
Wat is een opgieting?Een opgieting is een saunaritueel waarbij met geurig water en een handdoek de luchtvochtigheid in de hele cabine wordt v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TheDigitalArtist, Pixabay (bewerkt)
 • http://www.fietsen.123.nl/entry/12658/hoeveel-fietsen-zijn-er-in-nederland
 • http://www.fietsersbond.nl/de-feiten/fietsen-cijfers/fietsen-cijfers-2#8
 • http://top10hell.com/top-10-countries-with-most-bicycles-per-capita/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.