Geocaching en wandelen

Bent u zat van die eeuwige paaltjesroutes? Wilt meer uitdaging? Kost het steeds meer moeite uw kinderen te motiveren voor een wandeling? Bezoekt u graag mooie plekjes zowel in steden als in de natuur? Komt u graag op bijzondere plaatsen die het grote publiek niet weet te vinden? Houd u van speurtochten en schatten? Dan is geocachen iets voor u!

Wat is geocaching?

Geocaching is, kort gezegd, schatzoeken met gps. Het is een relatief nieuwe buitensport, die mogelijk gemaakt werd door het uitzetten van de selective availability van het Global Positioning System (GPS) op 1 mei 2000. Op 3 mei plaatste de Amerikaan Dave Ulmer de eerste cache, die op 6 mei al twee maal gevonden was. Een cache is een over het algemeen waterdicht doosje met daarin in elk geval een logboek waarin de vinder zijn naam noteert. Nu zijn er alleen in Nederland al duizenden caches verstopt. Ook in uw omgeving zijn er doosjes van allerlei formaat verborgen. Soms zijn de doosjes nog kleiner dan een filmrolletje, soms zijn ze zo groot als emmers. In de kleinste caches zit alleen een papier (logrol) om de naam van de vinder te noteren, in grotere caches zitten vaak allerlei kleine spulletjes (goodies) zoals gummen, sleutelhangers, tolletjes en ander klein speelgoed. Deze goodies vallen vooral bij de kinderen goed in de smaak. Het is de bedoeling dat deze speeltjes geruild worden tegen iets van minstens gelijke waarde. Al is de toegekende waarde aan dit soort spulletjes nogal subjectief, toch voelt men de bedoeling ervan wel aan. Het moet ook voor de volgende cacher leuk zijn om de cache te vinden.

De gevonden cache logt u op www.geocaching.com waar u eerst een gratis account dient aan te maken. Uiteraard heeft u om caches te vinden een apparaat met gps nodig. De meeste smartphones hebben tegenwoordig gps en met de geocache-app kunt u daar prima mee cachen. Een handheld gps-apparaat is een aanrader wanneer u een robuuster apparaat zoekt, dat tegen een stootje kan en waarbij de batterij langer meegaat. Nieuw zijn het vrij prijzige dingen, maar op Marktplaats kun je ze vaak voor een paar tientjes op de kop tikken.

Soorten caches

Er zijn drie hoofdsoorten caches te onderscheiden, namelijk de traditional, de multi en de mystery.

Traditional

De traditional (tradi) is de meest simpele vorm van geocachen. Op geocaching.com staat het coördinaat waar de cache te vinden is gewoon gegeven en kunt u zich rechtstreeks naar de plek begeven waar de cache verstopt is. Toch loont het over het algemeen de moeite de cachepagina aandachtig te lezen, want de meeste caches worden gelegd op bijzonder mooie plaatsen of op plaatsen waar interessante dingen over te vertellen zijn.

Multi

Een multicache heeft veel weg van een speurtocht. Op de site vindt u het startcoördinaat en daar moet er een aanwijzing gevonden worden om het volgende punt (way-point) te kunnen bepalen. Aan het eind van de tocht zijn er voldoende gegevens verzameld om het eindcoördinaat te bepalen. Veel multi's lopen door een bijzonder gebied, waar de cachepagina u meer over vertellen kan. Veel multi's zijn bijzonder geschikt als originele stadswandeling, waarbij u meer ziet dan een mooie kerk of een bijzonder geveltje.

Mystery

Bij een mystery is het de bedoeling om thuis aan het puzzelen te gaan. Op de cachepagina staat een puzzel die eerst opgelost moet worden voor het coördinaat waar de cache zich bevindt bepaald kan worden. Soms kan via een checker op de site gecontroleerd worden of de gevonden oplossing de juiste is.

Trackables

Om het nog leuker te maken zijn er coins en travelbugs (tb's) die van cache naar cache moeten reizen. Tb's lijken qua vorm op militaire identificatieplaatjes en zijn vaak vastgemaakt aan een voorwerpje. Deze trackables hebben elk een unieke code en zijn eigendom van een cacher die ze op reis heeft gestuurd. Vaak krijgen de tb's en coins een opdracht mee (bijvoorbeeld een tb aan een rubber badeendje wil caches bezoeken die aan het water liggen). Deze trackables worden net als de caches op internet gelogd en zo kan de eigenaar de reis van zijn of haar trackables volgen. Voor de vinder is het een extra uitdaging om aan de opdracht proberen te voldoen.

Tenslotte

In principe heeft u aan een paar goede wandelschoenen, een gps-apparaat en een pen om in het logboek te schrijven dus voldoende om te gaan geocachen. Afhankelijk van uw doelen, wensen en voorkeuren kunt u meer nodig hebben. Er zijn caches waarvoor geklommen moet worden of gedoken of waarvan de wandelroute twintig kilometer is. Op de cachepagina wordt hier, vaak middels icoontjes, informatie over gegeven. Hierop zal de benodigde uitrusting aangepast moeten worden. Zorg voor voldoende eten en drinken, want wanneer de goede route niet meteen gevonden wordt, kan een tocht langer duren dan gedacht. Een eerste hulpsetje is ook geen overbodige luxe. Wees bedacht op teken en voorzichtig met de natuur. En vooral: pas op voor muggles (niet-cachers) en probeer ongezien te loggen. Er zijn informatieve boeken over gps en geocachen, maar er is ook fictie waar geocachen een (grote) rol in speelt.
© 2014 - 2024 Simmy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geocaching en Geocaching.nl - schatzoeken in de natuurGeocaching en Geocaching.nl - schatzoeken in de natuurGeocaching is met name in Amerika anno 2020 een zeer populaire hobby. Ook in de rest van de wereld is Geocaching sinds d…
Geocaching: schatzoeken door middel van GPSGeocaching: schatzoeken door middel van GPSGeocaching is een spel waarbij je door middel van een GPS-ontvanger en coördinaten een schat, ook wel een cache genoemd,…
Cache, wat is dat nu eigenlijk?Cache, wat is dat nu eigenlijk?Als je over internet praat, komt de term cache weleens voorbij. Veel mensen weten niet goed wat dit nu precies is. Cache…
Uit in Leerdam: de Glasblazerij en het GlasmuseumWie Leerdam zegt, denkt aan glas. Bij een toeristisch bezoek aan Leerdam mag een bezoek aan de Glasblazerij dan ook niet…

Wandelen binnen ZwolleWandelen binnen ZwolleWoon je in Zwolle en omgeving en houd je van wandelen? Dan hier wat wandelroutes op een rij. Per route is het aantal kil…
Nederland is een fietslandNederland is een fietslandIn Nederland wordt er veel gefietst. Er zijn 18 miljoen fietsen in gebruik in ons land. Overal zijn fietspaden en er zij…
Bronnen en referenties
  • www.geocaching.com
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geocaching
Simmy (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.