Wandelen binnen Zwolle

Wandelen binnen Zwolle Woon je in Zwolle en omgeving en houd je van wandelen? Dan hier wat wandelroutes op een rij. Per route is het aantal kilometers beschreven en is er een korte uitleg over het wandelgebied.

Uitspanning 'Het Engelse Werk'

Aan de rand tussen Zwolle en Hattem ligt 'Het Engelse Werk'. Een park dat is aangelegd in de stijl van het Engels landschap. Grenzend aan dit park ligt het Spoolderbos en de IJssel. In dit bos kun je routes lopen van ongeveer 4 á 5 kilometer. Je kunt ook een kijkje nemen op het vogeleiland en wanneer het water niet te hoog staat zelfs over de uiterwaarden wandelen. Ben je in voor een langere route, dan kun je over de dijk lopen richting de woonwijk 'westenholte'. Langs deze route kom je nog een vogeluitkijkpunt tegen en vind je mooie plekjes om even langs de IJssel te gaan zitten.

Het Westerveldsebos

Aan de rand van de nieuwbouwwijk Stadshagen ligt het Westerveldsebos. Het bos is aangeplant op wat vroeger een vuilstortplaats was. Dit maakt dat je zowel korte klimmetjes als afdalingen kunt maken. Routes die je kunt lopen in het Westerveldsebos zijn tussen de 3 en 5 kilometer lang. Naast wandelingen is dit bos ook zeer geschikt voor de mountainbike en heeft het een speciale route hiervoor. Langs het bos loopt het Zwartewater, wat deze wandeling ideaal maakt voor vogelliefhebbers.

Het Herftepad

Het Herftepad is onderdeel van het Vechtdal Wandelpad. In Zwolle kun je zowel een route van 6 kilometer als een route van 12 kilometer lopen op het Herftepad. De route van 12 kilometer kan eventueel uitgebreid worden tot 18 kilometer. De route van 6 kilometer start aan de Kranenburgweg, bij hotel/restaurant Van der Valk. In het tweede deel van de wandeling loop je langs de Vechtdijk en kun je met een kabel pondje oversteken. De grotere route loopt langs het buitengebied van Zwolle. Zo kom je bijvoorbeeld langs de Whytemerplas, waar je met lekker weer een duik kunt nemen. Het laatste gedeelte van deze route loopt langs de Vecht.

De Agnietenberg

Voor een kleine wandeling kun je terecht op de Agnietenberg. Deze is gelegen aan de 'groene rand' van Zwolle, in de buurt van de Aa-landen. Nabij is de Agnieterplas waardoor je vooral met lekker weer hier prima kunt vertoeven. Ook ligt het in de buurt van de Vecht.

'Windesheim Wandelenderwijs'

Deze route start in de buurt van het oude dorpje 'Windesheim'. De lengte van de route is 5,5 kilometer. Voor het lopen van deze route zijn laarzen of waterdichte schoenen een vereiste, de paden in het bos kunnen wat modderig zijn. Vogelliefhebbers kunnen even uitrusten in 'de IJsvogel', een vogelkijkhut waar je tijdens de wandeling langs komt. De wandeling loopt langs het landgoed van het dorpje Windesheim en door het bos. De paden van het bos zijn soms smal en slingerend, wat de route avontuurlijk en vol ontdekkingen kan maken. Na het verlaten van de route wandel je terug naar de IJsseldijk en het startpunt van de route.

De Whytemerplas

Om de Whytemerplas heen gaat een wandelroute van 11 kilometer. De wandeling kan ook ingekort worden. Doordat er genoeg gelegenheid is om te zwemmen is ook deze route ideaal met lekker weer. De Whytemerplas ligt aan de rand van Zwolle en kom je tegen als je richting Dalfsen en Raalte rijdt.

Rondje Milligerplas

De Milligerplas is gelegen aan de rand van nieuwbouwwijk Stadshagen. Er is hier gelegenheid om te zwemmen, vissen en varen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon om de plas heen wandelen. De route is ongeveer 4 kilometer lang. De route kan eventueel verlengd worden door richting Hasselt te lopen.
© 2014 - 2024 Geanne1992, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleInteressante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleZwolle heeft een historisch centrum met veel interessante bezienswaardigheden, die zeker een bezoekje waard zijn. Deze H…
Wandelen in Zeeuws-VlaanderenWandelen in Zeeuws-VlaanderenZeeuws-Vlaanderen leent zich prima voor een wandelvakantie. Dit door zijn eindeloze polders en stranden. Wandelen kan do…
Algemene wandelinformatie TenerifeVeel kampeermogelijkheden zijn er niet te vinden op Tenerife. Ik ga er van uit dat je als wandelaar een appartement hebt…

Een bucket listIedereen zegt het wel eens: “Dat wil ik nog een keer doen!” Vaak gaat het hier om activiteiten als bungeejumpen of skydi…
Geocaching en wandelenBent u zat van die eeuwige paaltjesroutes? Wilt meer uitdaging? Kost het steeds meer moeite uw kinderen te motiveren voo…
Bronnen en referenties
  • http://wandelcoach.wouter-buijs.nl/wandelcoaching/locatie
  • http://zwolle.stadswegwijzer.nl/Herftepad.html
  • http://www.agnietenberg.nl/agnietenberg
  • http://zwolle.stadswegwijzer.nl/wandelingwindesheim.html
  • https://www.zwolle.nl/wonen-leven/de-wijken-1/Wandelroute-rond-de-Milligerplas.htm
Geanne1992 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.