Algemene wandelinformatie Tenerife

Veel kampeermogelijkheden zijn er niet te vinden op Tenerife. Ik ga er van uit dat je als wandelaar een appartement hebt gehuurd in het zuiden van Tenerife, zoals bv in Adeje, of in het noorden zoals bv Puerto de la Cruz, en dat je van daaruit dagelijks er op uit trekt om te gaan wandelen. Hier volgen enkele algemene informatie wat de vreugde van het wandelen zal bevorderen tijdens je vakantie op het heerlijke wandeleiland bij uitstek: Tenerife.

Wandelgids met routebeschrijving, de afstand en de tijdsduur

Uitstekende wandelgids van Tenerife is er een van de uitgeverij Deltas. Boordevol praktische informatie, de moeilijkheidsgraad word bij elke beschreven wandeling aangegeven. Er staan 30 wandelingen in beschreven, bij elke wandeling een kaart en met een routebeschrijving, de afstand en de tijdsduur. Bij elke wandeling wordt ook het hoogteverschil aangegeven. In elk gespecialiseerde boekhandel zijn er tal van verschillende wandelgidsen van Tenerife en de andere Canarische eilanden te verkrijgen.

Tenerife: wandelkaarten

Een goede wandelkaart van Tenerife is er een van uitgeverij Kompass in een handig formaat: Kompass wandelkaart nr. 233/Teneriffa, Kompass, schaal 1:50.000.

Water op Tenerife

Water is een groot schaars goed op Tenerife. Tijdens de wandelingen is het raadzaam om mineraalwater in flessen bij je te hebben. Drink nooit water uit de kraan. Watervoorraden onderweg vind je niet.

Wandelroutes van Tenerife

Niet alle wandelroutes zijn goed en duidelijk aangegeven. Paaltjes en witgemerkte steentjes, of andere wegwijzers kunnen soms een kilometer of wat ontbreken. Met omschrijvingen van de wandelingen in de verschillende wandelgidsen, kom je uiteindelijk wel terecht op je eindbestemming. Neem een kompas mee en een Spaans woorden boekje om aan de plaatselijke bergbewoners de juiste weg te vragen. Verwacht niet dat de eilandbewoners in verlaten natuurgebieden Engels spreken!

Tenerife: wandelen in de bergen

Afhankelijk van het seizoen is het sterk aan te raden om een trui en eventueel een lange broek bij je te hebben. Vooral in de wintermaanden kan het flink koud zijn boven in de bergen. In de winter tijdens hevige sneeuwval kunnen de wegen naar boven zijn afgesloten. Ga je echt tijdens de wintermaanden de bergen in, trek dan beschermende kleding aan tegen de kou. Temperaturen kunnen rond het vriespunt zijn!

Wandelen in het noorden van Tenerife

Houd er rekening mee dat je door de vochtige wolkengrens kan lopen. Mist, nevel en neerslag komen uit de wolken. Tijdens mist, nevel en het wandelen in de wolken is het heel moeilijk om je te kunnen oriënteren! Neem extra droge en warme kleding mee. Behalve dat het vochtig is, zijn de wolken koud! Je lichaamstemperatuur kan flink dalen.

Wandelen in het zuiden van Tenerife

Afhankelijk van het seizoen mag je er van uit gaan dat je in een korte broek goed kan wandelen. Houd er rekening mee dat je als je van de aangegeven paden afwijkt, je veel (schijf)cactussen tegenkomt in het zuiden. Wat dat betreft zou een lange beschermende broek uitkomst bieden.

Schoenen voor het wandelen

In Tenerife is het hebben van goede, stevige en ondersteunende wandelschoenen een regelrechte aanrader! Wisselende ondergronden, vulkanische steentjes, puimsteen, veel klimmen en dalen in de bergen, de bossen, de ravijnen, steil bergpad, enkele riskanten plekken, in bossen soms vochtig en glad, rotsen, oude herderspaden en enz. vragen om goede stevige wandel/bergschoenen!

Met de auto de bergen in om te gaan wandelen

Zorg dat je altijd water, iets te eten en een warme deken in de winterperiode (per persoon) bij je hebt in de auto. In de zomer extra veel water.

Tenerife: Tijd en tijdsverschil

Er is een uur tijdsverschil. Het is een uur vroeger op Tenerife dan in Nederland.

Wintertijd

Zodra op Tenerife de wintertijd ingaat, eind Oktober, zal het in de maanden die volgen rond 18.00 donker zijn. (Eind oktober, begin november rond 18:30) Lange schemering zoals we dat in Nederland kennen, is er niet op Tenerife. Tenerife ligt dicht bij de evenaar en binnen een kwartier kan het helemaal donker zijn! Houd daar rekening mee als je in de bergen gaat wandelen.

Zon, zonnebrand, zonnebescherming in de bergen en aan zee

Als je veel buiten bent, houdt er rekening mee dat door de hoge intensiteit van de zon (Tenerife ligt vlak bij de evenaar!!), de combinatie van de wind, de bergen en de zee een groot gevaar op de loer ligt: het verbranden van je huid! Smeer je een half uur voordat je op pad gaat goed in met een hoge beschermingsfactor. Neem altijd zonnebrand met een hoge beschermingsfactor met je mee en smeer je een paar keer per dag in. Dit verhoogt gegarandeerd het wandelplezier tijdens je vakantie!

Beste wandeltijd in Tenerife

In het voorjaar zijn de maanden Maart, April en Mei goede wandelmaanden voor Tenerife. De natuur is op zijn mooist en de temperaturen zijn in het algemeen goed, niet te koud en niet te heet. In het najaar zijn de maanden Oktober en November goede wandelmaanden. Regentijd kan echter al in Oktober/ November beginnen en veel dagen met wat bewolking kennen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
5 redenen om niet naar Tenerife op vakantie te gaanmijn kijk op5 redenen om niet naar Tenerife op vakantie te gaanGa je op vakantie naar Tenerife? Vermijd dan de populaire badplaatsen Playa de las Americas, Costa Adeje en Los Christia…
Wandelen in het Anagagebergte, Noord TenerifeWandelen in het Anagagebergte, Noord TenerifeIn het noordoosten van Tenerife ligt het Anagagebergte. Heerlijk wandelen in het natuurpark Anaga met het unieke bosgede…
Wandelen in het groene La Orotava vallei, Noord TenerifeHet beroemde groene, vruchtbare, met z´n unieke flora, is de vallei van Orotava. Het ligt in het noorden van Tenerife en…

De Chinezen en hun gewoonten: bereid je voor!De wereld lijkt steeds kleiner te worden door al die verre reizen die we maken. Er is meer gelegenheid om te reizen binn…
Wandelen in het Teno gebergte van TenerifeWandelen in het Teno gebergte van TenerifeIn het westen, noordwesten van Tenerife tot aan het schiereiland Punta de Teno ligt het Teno gebergte. Met zijn (geschat…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.