Klimaat op Tenerife

Klimaat op Tenerife Tenerife kent zeer aangename temperaturen. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 30 a 35 graden en in de winter rond de 20 a 25 graden. Winterzon heeft Tenerife volop aan de zuidkusten. Tenerife en de andere Canarische eilanden hebben een redelijk constant klimaat en worden hierdoor vaak als de eilanden van de eeuwige lente genoemd.

Bijzonder klimaat op de Canarische eilanden

Het bijzondere is dat op alle Canarische eilanden het klimaat sinds miljoenen jaren onveranderd is gebleven. De IJstijd, bijvoorbeeld, heeft de eilandengroep nooit bereikt en dat is ook duidelijk waar te nemen aan de unieke flora en fauna voorkomend op de eilandengroep.

Uniek klimaat op Tenerife

Tenerife is wat betreft zijn klimaat het meest gevarieerde eiland van de Canarische eilanden. De bergketen in het centrale deel van Tenerife, met een hoogte van 3718 meter, is in de wintermaanden besneeuwd. Zeker in de wintermaanden kan de temperatuur boven rond het vriespunt zijn. Het contrast kan tijdens de wintermaanden niet groter zijn als je op de goudgele (overgespoten) stranden in de zon ligt te bakken, terwijl op de achtergrond de machtige vulkaan El Pico del Teide wit van de sneeuw over je waakt.

Het klimaat in het noorden van Tenerife

Deze centrale bergketens veroorzaken een duidelijke weergrens op Tenerife.
Vanaf de Atlantische Oceaan drijven vochtige wolken, aangevoerd door de noordoost passaatwinden, het noorden van Tenerife binnen. Deze vochtige wolken botsen tegen de centrale bergketens op en blijven hangen. Deze wolken geven een dusdanige condens af dat de vegetatie in het noorden van Tenerife bijzonder weelderig groeit en zelfs subtropisch aandoet. De flora en fauna staan in een bijzonder groot contrast met het droge zuiden. In het prachtige en weelderig groene noorden van Tenerife zijn er ook vele bloemen te bewonderen. In het noorden is het heel vaak bewolkt, vochtig en regenachtig. De temperaturen liggen doorgaans enkele graden lager dan in het zuiden, en het noorden kent ook veel minder zonuren dan in het zonnige zuiden. Overdag zijn de temperaturen zeer aangenaam, in de winter kan het in de nacht behoorlijk kil aanvoelen.

Klimaat in het noorden: Anaga gebergten en de Orotava vallei.

Het Anaga gebergten ligt in het noordoosten van Tenerife en de Orotava vallei in het noorden. Deze gebieden hebben te maken met de weergrens dat veroorzaakt word door de botsende vochtige wolken van de noordoost passaatwinden op de noordhellingen en van bergketens in het centrale deel van Tenerife. Dat betekent dat het in deze gebieden vaak mistig en vochtig is. De bergbossen in deze gebieden vangen heel veel vocht op. Als je gaat wandelen in de bossen tijdens mist en of nevel, houdt er rekening mee dat je flink nat wordt, zeker tussen een hoogte van 900 a 1500 meter! Boven de wolkengrens kom je een stralend zonnetje tegen. Afhankelijk van het jaargetijde kan het echter flink koud zijn boven de wolkengrens!

Klimaat aan de oostkust

De kuststreek aan het oosten en ook het Anaga gebergte in het oosten, staan bekend om de eeuwig sterke en harde waaiende wind. Zeker de kuststrook is een zeer geliefde plek voor windsurfers. De natuurlijke zwartzand strandjes zijn eigenlijk alleen in de zomermaanden echt geschikt om te gaan liggen zonnen, in de andere maanden waai je hemd uit. Behalve dat, de harde zeewind aan de oostkust laat het gevoelstemperatuur flink dalen. Dit geldt ook voor het wandelen in de oostelijke gebieden

Klimaat op de hoogvlakte, Las Cañadas en Pico Del Teide

Vooral het gebied van 2000 meter en hoger is de kans groot op sneeuwval in de winter.
In de winter kan er zoveel sneeuw liggen dat alle wegen naar boven zijn afgesloten! Domweg omdat het verschil tussen een berg en een ravijn bijna niet meer te onderscheiden is. Vaker gebeurd het dat alleen de hoogvlakte Las Cañadas en de top van Pico Del Teide besneeuwd zijn. Houdt er rekening mee dat zeker in de wintermaanden een harde koude wind staat en dat de temperatuur soms rond het vriespunt ligt! Terwijl het er in de zomer de hoogvlakte droog en heet is. Houd rekening met zeer extreme weersomstandigheden daarboven! Over het algemeen kan je stellen dat het fris is daarboven, ondanks als er een zonnetje schijnt.

Klimaat in het westen, het Teno gebergte

Het uiterst westelijk puntje op Tenerife, Punto de Teno, waait dag en nacht, ongeacht het jaargetijde een stevige wind. De westkusten zijn over het algemeen droog en zonnig. In het Tenogebergte hebben we ook te maken door de weergrens veroorzaakt door de centrale bergketens. De weergrens loopt namelijk van oost naar west. In de Teno gebergte zal het afhangen van waar je bevindt. Hoe noordelijker in het westen, hoe meer kans op bewolking, vochtigheid en neerslag. Hoe zuidelijker in het westen, hoe groter de kans op droog weer met aangename temperaturen.
Toch is het heel goed mogelijk dat ongeacht het jaargetijde in het Tenogebergte bewolking hangt.

Klimaat Tenerife in de winter, algemeen

De Canarische eilanden en Tenerife kunnen in de wintermaanden vallen onder de invloed van een depressie afkomstig uit de Atlantische oceaan. Zeker in het noorden kan dat tot zeer hevige regenval leiden. Ook in het zuiden kunnen we te maken krijgen met een flinke en fikse bui. Het kan er zelfs zo hevig aan toe gaan dat de normaliter droge ravijnen vollopen met gesmolten sneeuwwater en gevallen regenwater. Maak daarom nooit wandelingen in de ravijnen tijdens de wintermaanden. De ravijnen vullen zich in rap tempo met water en stroomt woest en met een noodvaart richting zee en sleurt alles en iedereen met zich mee.

Zonvakantie op Tenerife tijdens de wintermaanden

Bedenk: de temperaturen zijn heerlijk op Tenerife en de Canarische eilanden tijdens de wintermaanden! Een zonvakantie boeken op Tenerife tijdens de wintermaanden is een aanrader aan de zuidelijke kusten van Tenerife. (Voor de kenners:
 • Medano (veel wind! Ideaal voor windsurfers, soms iets te kil tijdens de wintermaanden!
 • Los Abrigos (knus typisch Canarisch vissersdorpje, vrij van massa toerisme, heerlijk vis eten!),
 • Golf Del Sur (Vakantieparken met golf aan de zuidkust, vlak bij het vliegveld),
 • Las Galletas met TenBel (vlak bij het vliegveld),
 • Palm Mar,
 • Los Cristianos (grenst aan massa toerisme),
 • Playa de las Americas (massa toerisme),
 • Playa Fañabe (massa toerisme),
 • Costa Adeje (massa toerisme),
 • La Calleta (knus typisch Canarisch vissersdorpje met vele visrestaurants en uniek stukje kust),
 • Playa San Juan,
 • Los Gigantes)

Tenerife: een echte winterzon bestemming!

In de winter is Tenerife een belangrijke “winterzon bestemming” binnen Europa. Dat betekent dat aan de zuidkusten de zon schijnt met redelijk aangename temperaturen van rond de 20º en daarboven. Ideaal voor alle zonsnakkende toeristen die in de winter een vakantie in de zon willen vieren. Normaliter houden de bergketens de wolken en regen weg uit de zuidkust waar het massatoerisme zich concentreert. In alle jaren is het bij mij persoonlijk slechts 1 keer voorgekomen dat in de maand Februari in 1 van de toeristencentra´s aan de zuidkust een werkelijk gigantische wolkenbreuk lost barste. Dit is echter een zeldzaamheid, maar het kan gebeuren.

Massatoerisme: Hoogseizoen in de winter, laagseizoen in de zomer

Juist vanwege de winterzon bestemming, komen veel toeristen uit het koude en winterachtige Europa naar Tenerife, op zoek naar de warme zon. Vandaar dat Tenerife in de wintermaanden een hoogseizoen kent.
In de zomermaanden zijn er veel andere zon bestemmingen te vinden met zon en warme temperaturen dat Tenerife, uitgezonderd in de schoolvakanties, een laagseizoen kent in de zomermaanden.

Klimaat zuidkust, Costa del Silencio, Palm Mar, Los Cristianos, Playa de las Americas, Costa Adeje, Playa Fañabe, Playa San Juan en Los Gigantes.

Het massatoerisme concentreert zich niets voor niets aan de zuidkust. Hier vinden we de meeste zonuren en de hoogste temperaturen van heel Tenerife. Het gehele jaar door schijnt hier de zon, met uitzonderingen daargelaten, en het gehele jaar door zijn de temperaturen dusdanig optimaal dat je elke dag naar het strand kan.
Zomers zijn de hete dagen aan het strand te verdragen door een verkoelend windje vanuit de Atlantische oceaan, alhoewel het sterk wordt aangeraden om de zon te vermijden tussen 12.00 en 15.00 uur. We zitten vlak bij de evenaar waardoor we een zeer sterke en intensieve brandende zon hebben. Dat in combinatie met het bedrieglijke verkoelende zeewindje verbrand je levend. In de winter zal de wind van zee het een stuk frisser maken. Zoek een plekje op aan het strand uit de wind en het genieten van zon, strand en zee kan beginnen. In de winter is de kans groter dat bewolking de zuidelijke kuststrook bereikt.

Calima, oostelijke wind vanuit de bloedhete Sahara woestijn

Als de weerman aangeeft dat de wind de komende paar dagen uit het oosten komt, houden de eilandbewoners hun hart vast. Zeker in de toch al warme zomermaanden, zal de temperaturen tijdens de Calima dagen oplopen tot de 40 graden. Afgelopen zomer hadden we de 43 graden te pakken (2008). Deze zomer was het alleen al in huis 38 graden (2009). Niet dat het alleen warm, droog en heet is tijdens die dagen, het is stoffig. Stoffig door het zand. Zand wat in je keel, ogen en neus gaat zitten. Problemen met de keel en vreselijk dorstig zijn is een bekend verschijnsel tijdens de Calima dagen. Je huid droogt helemaal uit, je voelt het haast letterlijk verschrompelen. Eilandbewoners smeren tijdens zulke dagen pure olijfolie op de huid. Als de Calima in de zomermaanden waait geeft het eigenlijk een ondraaglijk hete situatie. Eilandbewoners gaan hun huizen niet uit, behalve in uiterste noodzaak. Ze houden hun huizen potdicht om al het zand buiten te houden. Tijdens de Calima geeft het aan de kusten een mist van zand, in de hoger gelegen gebieden ontstaat er een hittegolf.
Het moge duidelijk zijn, ga niet wandelen tijdens Calima, zeker niet in de zomermaanden! Voor oudere mensen en mensen die problemen hebben aan hun luchtwegen word aangeraden zich niet buiten te tonen tijdens de Calima. Normaliter houdt Calima een dag of 4 aan.
Tijdens de Calima is het beter te vertoeven aan de kusten van de Canarische eilanden. Smeer je huid goed in!

Gemiddelde temperaturen winter en zomer Tenerife zuid

In de winter liggen de temperaturen gemiddeld in het zuiden (daar waar alle zonzoekende toeristen zitten) tussen een zeer behaaglijke 18 en 24º. Tenerife en de Canarische eilanden zijn DE zonbestemming in de winter van Europa. Tenerife is een ideale bestemming om midden in de winter in Europa op een zonovergoten strand te liggen bakken.

In de zomer liggen de temperaturen in het zuiden tussen de 24 en de 30º. Gemiddeld, zeker in de maanden Juli en Augustus kunnen de temperaturen wat hoger liggen. In de avond, aan de kust, koelt het altijd wat af door de verfrissende wind vanuit de Atlantische Oceaan. Zeker in de zomermaanden is het aan te raden om een appartement, hotel en/of huisje te huren met airco.

Gemiddelde temperaturen winter en zomer Tenerife noord

In de winter liggen de temperaturen gemiddeld een paar graden lager dan in het zuiden. In de winter mag je temperaturen verwachten tussen de 16 en de 21º. In de avond kan het in het noorden in de winter behoorlijk fris zijn! Verwacht geen centrale verwarming, onmogelijk door de vulkanische grond, dus neem warme kleding mee! Door marmer en vloertegels in de huizen blijven de huizen koel in de zomer, dat betekend dat de huizen in de winter ronduit koud kunnen zijn!

In de zomer liggen de temperaturen gemiddeld een paar graden lager dan in het zuiden. In de zomer mag je temperaturen verwachten tussen de 21 en de 26º. In de maanden Juli en Augustus kunnen de temperaturen wat hoger liggen. In het noorden kan ook tijdens de zomermaanden een regenbui vallen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…

Agde en omgeving; vakantie in FrankrijkAgde en omgeving; vakantie in FrankrijkWie naar Agde reist, gelegen tussen Beziers en Montpellier, doet dat voor het strand. Omdat Agde altijd nog zo'n vier ki…
Gorges du Tarn; vakantie in FrankrijkEen zestig kilometer lange kloof door een kalkplateau, van Ispagnac tot (bijna) Millau, hier en daar zeshonderd meter di…
Bronnen en referenties
 • Eigen ervaring
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 28-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.