Agde en omgeving; vakantie in Frankrijk

Agde en omgeving; vakantie in Frankrijk Wie naar Agde reist, gelegen tussen Beziers en Montpellier, doet dat voor het strand. Omdat Agde altijd nog zo'n vier kilometer van het strand verwijderd is, moet het dus een ietsje verder, naar le Cap d'Agde, le Grau-d'Agde of le Tamarissière. Om Agde zelf kunt U letterlijk en figuurlijk natuurlijk niet heen. Eeuwenoud, veel bezienswaardigheden en gezellig.

Agde

Agde, zo'n kleine vijftienduizend inwoners, gelegen aan de rivier de Herault, is een oude stad. Er zijn zelfs nog wat ruïnes uit de Grieks-Romeinse tijd. En nog verder terug, de stad schijnt te zijn voortgekomen uit een Fenicische nederzetting. En wat minder ver terug, er zijn verscheidene huizen te bewonderen uit de middeleeuwen.

Rond 1190 is de kathedraal Saint-Étienne gereedgekomen, gebouwd van donkere lavablokken. Die bouwstenen waren in de directe omgeving volop aanwezig. Vlakbij ligt de Mont St. Loup, een uitgedoofde vulkaan van bescheiden afmetingen. De kathedraal oogt als een somber vestingwerk met een massieve vierkante toren. De van origine rondboogvensters in het kolossale middenschip zijn in de zeventiende eeuw vergroot. In het hoge gewelf is een opening waardoor de wachters aan een touw voedsel en eventueel munitie naar boven konden hijsen.

Het stadhuis, ook van zwarte lavablokken gebouwd, stamt uit de zeventiende eeuw. Verder bezienswaardigheden in de stad zijn de kerk Saint-Sévère en het Musée Agathois. Hierin zijn veel vondsten uit de oudheid, gevonden in Agde en omgeving, tentoongesteld.

Agde heeft een levendig centrum. Toeristen hoeven zich hier niet te vervelen. Als U genoeg heeft van de kerken of de andere bezienswaardigheden, kunt U urenlang slenteren langs de vele winkels en boetiekjes, toeristenmarkten en kaden. Vooral de markten hebben "voor elk wat wils".

Ook vindt U, aan de linkerzijde van de Herault, de "Ecluse du bassin rond". De ronde sluis in het Canal du Midi, dat hier bij Agde eigenlijk begint. Niet helemaal waar, want bij Sète gaat de vaarweg van het kanaal door de Etang de Thau. Een kort stukje kanaal verbindt het Etang de Thau met de Herault en bij de ronde sluis van Agde gaat het pas een echt kanaal worden.

Le Cap d'Agde

Langs de Mont Saint Loup komt U in het toeristische centrum le Cap d'Agde. Een moderne en mondaine badplaats met veel hotels en honderden appartementen langs de kust, in pasteltinten geschilderd. Hier speelt het drukke strandleven zich af. Parkeerplaatsen genoeg, maar wel betaald parkeren! Ook vindt U hier het grote zwembad Aqualand. Heeft U zin om een golfballetje te slaan? Ook dat kan hier op de Golf du Cap d'Agde.

Voor de kust ligt het fort Brescou. In de zeventiende eeuw heeft Richelieu geprobeerd het forteiland met het vasteland te verbinden. Dat is niet gelukt. De onafgemaakte dam steekt nu als een wijsvinger de zee in naar fort Brescou.

Le Grau-d'Agde

Ten westen van Cap d'Agde, aan de rechteroever van de (hier gekanaliseerde) Herault ligt le Grau-d'Agde, een bescheidener badplaats. Het plaatsje heeft een mooie boulevard langs een breed strand

Als de drukte van le Cap d'Agde U niet bevalt, kunt U hier terecht.
Op de kade langs de Herault is een gezellige, kleinschalige winkelpromenade, met aan de overzijde, in het water, tientallen restaurantboten.

Hier speelt zich 's avonds in het toeristenseizoen bij het begin van de schemering, het grote waterspektakel af, dat gespeeld wordt door teams van de "chevaliers des mers". Twee grote roeiboten met een hoog boven het water vooruitstekende voorplecht, worden met een razende vaart naar elkaar toegeroeid. Op de voorplecht staat een "chevalier des mers", gewapend met een lange stok en een soort schild. Het is dan de bedoeling dat één der chevaliers te water wordt gewerkt. Meestal lukt dat niet na de eerste poging. Maar lukken doet het! Onder luid gejuich gaat regelmatig een van de helden in het water. Regelmatig, want er zijn diverse teams die het tegen elkaar opnemen. Voor de grote strijd begint, gaan de roeiers en chevaliers in tromgeroffel door de straten van le Grau-d'Agde, om zich aan het verzamelde publiek voor te stellen. Dit soort waterfestijnen worden 's zomers bij toerbeurt gehouden van Sète tot Agde toe; een soort streeksport, zoals het kaatsen bij ons in Friesland.

Le Tamarissière

De volgende badplaats op een steenworp afstand van Agde. Le Tamarissière ligt op de linkeroever van de Herault, tegenover le Grau-d'Agde. Langs de oever van de Herault, tot aan de dorpskern van het kleine la Tamarissière, rijen de campings zich aaneen. Heel druk in het hoogseizoen. De drukte is echter op het brede strand niet terug te vinden. Ook hier is parkeergelegenheid voldoende. Achter de duinen is een groot terrein. Vrij parkeren!

Als de mensenmassa op het strand in le Cap d'Agde U niet bevalt en ook le Grau-d'Agde nog te bedrijvig is, ga dan naar het prachtige strand van la Tamarissière.

Suggesties voor uitstapjes

  • Sète, de vssershaven ten oosten van Agde.
  • Béziers, met de beroemde sluizentrap van Fonséranes.
  • Minerve, het Katharenstadje.
  • Carcassonne, de middeleeuwse stad met de dubbele ommuring.
  • De gorges van de Orb, ten noorden van Roquebrun, noordwestelijk van Béziers. Alleen te voet begaanbaar.
  • Kanoën in de Herault.
  • De zoutpannen langs de N112, richting Sète.
© 2008 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canal du Midi (Languedoc); vakantie in FrankrijkHet Canal du Midi is een bezoek zeker waard. En niet alleen een bezoek, U kunt er ook actief op bezig zijn. In verscheid…
Goedkoop op Wintersport in AndorraGoedkoop op Wintersport in AndorraWie goedkoop op wintersport wil kan ervoor kiezen om naar Andorra te gaan. De prijzen zijn in Andorra erg laag, waardoor…
Marktdag in de ProvenceWie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezellig…
Andorra, wintersportlandAndorra, wintersportlandHou je ook zo van Wintersport. Lekker skiën of snowboarden in de verse sneeuw. Genieten van je vrijheid, heerlijk.... Ma…

Cayo Coco, een paradijseiland van CubaEen oneindig lang strand met palmen vindt u op het eiland van Cuba, Cayo Coco. Dit eiland bezit negen schilderachtige ba…
Klimaat op TenerifeKlimaat op TenerifeTenerife kent zeer aangename temperaturen. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 30 a 35 graden en in de winter r…
Bronnen en referenties
  • Frankrijk, J.L. Delpal, Amsterdam 1990.
  • Bezoeken aan Agde.
Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 24-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.