mijn kijk op

5 redenen om niet naar Tenerife op vakantie te gaan

5 redenen om niet naar Tenerife op vakantie te gaan Ga je op vakantie naar Tenerife? Vermijd dan de populaire badplaatsen Playa de las Americas, Costa Adeje en Los Christianos. Buiten het totale gebrek aan enige vorm van authenticiteit zijn er tal van redenen om deze plaatsen te mijden tijdens je vakantie op Tenerife. Waarom kun je beter je hotel elders op Tenerife boeken en waar zal je wél de hoogtepunten van Tenerife vinden? Eiland van de eeuwige lente, dat is hoe Tenerife zich het best laat omschrijven. Of je het grootste Canarische eiland nu in de lente bezoekt of tijdens hartje winter, de temperaturen zijn er altijd aangenaam. Niet voor niets is Tenerife dan ook een geliefde vakantie bestemming bij Europeanen die op slechts enkele uren vliegen een tropische vakantie willen vieren. De grootste en wellicht ook meest bekende badplaats op Tenerife is Playa de las Americas met aangrenzend Los Cristianos en Costa Adeje. Stap een reisbureau binnen voor een vakantie naar Tenerife en de kans is groot dat je naar een van deze plaatsen op vakantie gaat. Het eiland heeft echter veel meer te bieden en deze populaire badplaatsen kan je dan ook het best mijden. En wel om de volgende 5 redenen.

1. Geen historie in Playa de Las Americas

Playa de las Americas werd in de jaren 60 en 70 vanuit het niets opgebouwd om plaats te bieden aan de alsmaar groeiende toerismestroom naar Tenerife. Het ene naar het andere hotel en appartementencomplex werd uit de grond opgetrokken om maar te kunnen voorzien in kamers voor de vele toeristen. Dit aangevuld met bars, restaurant, toeristenwinkels en discotheken. Wie als toerist door de straten van las Americas loopt zal zien dat er een compleet gebrek is aan historische gebouwen, kerken of überhaupt woonhuizen voor de lokale bevolking. Dit om de eenvoudige reden dan Playa de las Americas geen enkele historie kent. Jaren van bouwen en ontwikkeling van nieuwe vakantieparken hebben de ooit gescheiden strandplaatsen samen gesmolten tot een langgerekte toeristenenclave.

2. Toeristen, toeristen en toeristen

De samengesmolten toeristenenclave bestaand uit Playa de Las Americas, Los Cristianos en Costa Adeje is zover uitgedijd dat het inmiddels 150.000 slaapplaatsen telt. De hoge concentratie van toeristen binnen deze toch kleine oppervlakte maken dat je in de smalle straten, op de kleine stranden en drukke boulevards enkel en alleen toeristen zult zien. Of je nu in de ochtend een wandeling maakt over de boulevard, in de middags het strand bezoekt of tegen de avond bij een barretje een borrel drinkt, werkelijk overal kom je toeristen tegen. Dit in tegenstelling tot de lokale bevolking die voornamelijk ver buiten deze vakantiesteden woont en er enkel komt om er te werken. Ook in zijn vrije tijd zal een inwoner van Tenerife niet graag naar Playa de Las Americas komen maar liever gebruik maken van de kleinere en minder bekende badplaatsen van Tenerife.

3. Playa de Las Americas, stad van Neon, Chinese restaurants en proppers

Kleurige neon reclames, felle TL-verlichting en grote borden schreeuwen om de aandacht van de toerist in een poging deze naar binnen te lokken in de toeristenwinkel, barren, discotheken of vele restaurant. Een wandeling over de boulevard gaat niet zonder 10 proppers tegen te komen die opdringerig om je aandacht vragen voor het menu en een gratis shotje. Hoewel Tenerife bekend staat om zijn visgerechten, geitenvlees en konijnenvlees zijn dit niet de specialiteiten die je - in de vele restaurants van Playa de las Americas - op de kaart zult treffen. Daarentegen vind je veel Chinese restaurants en pizzeria's in de drukke toeristenstraten van las Americas. Alles wat je op straat tegenkomt is gebouwd of bedacht om te voorzien in de behoefte van het massatoerisme. De liefhebber van de lokale keuken of een lokaal vervaardigd attribuut zal buiten de toeristensteden zijn heil moeten gaan zoeken.

4. Verval en continue renovatie

Waar enkele hotels van de grotere internationale ketens mooi met hun tijd mee gaan raakt het gros van alle toeristen accommodaties inmiddels in een vervallen staat. Daterend uit de jaren 70 met de zilte zeewind en fel brandende zon hebben de gebouwen het zwaar te verduren. Ook aan de binnenzijde doet de continue bezetting door toeristen gedurende het gehele jaar de staat van de kamers geen goed. Grote verbouwingen of renovaties worden zo veel mogelijk uitgesteld om zo lang mogelijk te profiteren van de reeds lang afgeschreven hotelkamers en appartementen. De straten worden getekend door het grote aantal hotelgebouwen dat gerenoveerd wordt en tal van wegwerkzaamheden. Dit, met het nodige lawaai van boren en zagen van de vroege ochtend tot laat in de avond.

5. Kunstmatige stranden

Tegelijk met de snelle opbouw van de vakantiestad Playa de Las Americas werden kunstmatige stranden opgespoten voor de kust om de toerist te voorzien in het ideale vakantieplaatje. Om het witte zand door de stroming en getijden niet terug de zee in te laten stromen zijn alle stranden omringd met golfbrekers. Hoewel dit de stranden erg kindvriendelijk maakt is een zee zonder golfslag toch een bijzonder verschijnsel. Doordat er continu nieuw zand wordt opgespoten is er geen natuurlijke en voedingsrijke ondergrond voor de kustlijn. De grote diversiteit aan tropisch zeeleven in de Atlantische Oceaan is dan ook niet terug te vinden in de zee voor de kusten van Las Americas, Los Cristianos en Costa Adeje. Dit terwijl er op andere stranden van Tenerife bij het snorkelen diverse kleurrijke vissoorten en zelfs schildpadden te zien zijn.
© 2015 - 2024 Larry, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Het vakantie eiland TenerifeBen je nog op zoek naar de ideale vakantieplek? Tenerife is dankzij de vele zonuren, prachtige natuur en het levendige n…
Stranden op TenerifeStranden op TenerifeHeerlijk genieten op één van de vele stranden die Tenerife u biedt! De stranden zijn anders als op Fuerteventura of Gran…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Aqualand, het waterpark en dolfinarium van TenerifeAqualand op Tenerife biedt een heerlijk dagje uit met de kinderen. Gelegen in het zuiden, in de buurt van Playa de las A…

Het Gardameer als vakantiebestemmingJaarlijks gaan er weer veel Nederlanders op vakantie naar het Italiaanse Gardameer. En dat is niet voor niets. Het azuur…
Tips voor de beginnende backpackerTips voor de beginnende backpackerAls je voor het eerst gaat backpacken, zal iedereen je lastig vallen met goedbedoelde adviezen. Om moe van te worden. Ui…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring van 4 vakanties op Tenerife waarvan 3 in de voorgenoemde toeristen badplaatsen (Playa de las Americas, Los Cristianos, Costa Adeje)
Larry (10 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.