Tips voor de beginnende backpacker

Inhoudsopgave
Landkeuze
Voordat je besloten had om te gaan backpacken heb je waarschijnlijk al eens nagedacht over het land waar je naar toe wil. Als je voor het eerst gaat backpacken, moet je het vooral niet moeilijker maken dan het is. Kies daarom voor een land dat een beetje gewend is aan backpackers. Je zal zien dat het reizen in dat soort landen niet ingewikkeld is. Ook het vinden van een slaapplek hoeft niet moeilijk te zijn. Dit betekent overigens niet dat je bestemming dicht bij huis moet zijn. In tegendeel zelfs. Vaak is een ver land juist een uitdaging. Voor de eerste reis is het alleen niet verstandig om gelijk naar Zimbabwe of Mongoliƫ te gaan. Betere keuzes zijn bijvoorbeeld: Thailand, Indonesiƫ of Australiƫ.Veiligheid
Laat je vooral niet gek maken door allerlei broodje-aap-verhalen over de gevaren in het buitenland. Met een beetje oplettendheid en een gezond verstand, zal je niets gebeuren. Uiteraard moet je een paar regels in acht nemen. Enkele basistips over veiligheid zijn:- Laat dure horloges, sieraden en andere onnodige 'blingbling' gewoon thuis. Wat je niet bij je hebt, kan ook niet gestolen worden.
- Verspreid je geld en betaalpasjes in je bagage, zodat je minder kans loopt om alles ineens kwijt te raken.
- Loop niet te koop met dure gadgets, zoals telefoons, Ipads en fototoestellen. In veel landen zijn mensen wat minder welvarend dan in Nederland. Probeer de mensen niet in verleiding te brengen om deze spulletjes van jou te stelen.
- Verdiep je een beetje in het land of de stad waar je bent. Als afgeraden wordt om sommige plekken te bezoeken, luister hier naar. Gedraag niet je niet dapperder dan nodig. Luister vooral naar de plaatselijke bevolking.
- Wees alert als vreemden je een drankje of iets te eten aanbieden. Je zal niet de eerste zijn die wakker wordt uit een zware slaap en bemerkt dat al je bezittingen verdwenen zijn. Uiteraard heeft niet iedereen het plan om een toerist te drogeren en te beroven, maar ga af op je gevoel en wees alert.
- Tenslotte: het buiktasje. Gebruik dit vooral niet. Ten eerste is het gewoon niet mooi om te zien (net als witte sokken in slippers). Daarnaast heeft het een ongewenste aantrekkingskracht op zakkenrollers en ander soort dieven. Men vermoedt dat alle belangrijke spulletjes in het buiktasje zitten. Dit maakt het voor de dief extra aantrekkelijk. Niet doen dus.
Eten
Ook hier is de middenweg vaak het beste. Je mag best wat plaatselijk eten proberen. Ook dat is een belangrijk onderdeel van reizen. Denk wel een beetje na over wat je eet en drinkt. Zoek je een restaurant? Dan is het vaak verstandig om te kiezen voor een zaak waar het een beetje druk is. De drukte zou een aanwijzing kunnen zijn dat het eten goed is (geen garantie). In ieder geval is de omloopsnelheid van het eten hoog, waardoor de kans op vers eten wat hoger is. Ook is het verstandig om geen rauw of slecht doorbakken vlees te eten. Ook onverpakt ijs kan je in veel landen maar beter overslaan.Water
Tenslotte natuurlijk de standaard waarschuwing voor het drinken van water. In veel landen moet je geen water uit de kraan drinken. Gebruik daarom water uit flessen. Sommige verkopers vullen de lege flessen met kraanwater. Let daarom op of de 'beveiliging' op de dop niet verbroken is als je water koopt. IJsklontjes worden vaak ook van kraanwater gemaakt en sla wordt met kraanwater gewassen. Het is aan te raden om hier op te letten. Als je overigens toch te veel kraanwater binnen krijgt, is er geen man over boord. In het ergste geval krijg je last van diarree. Uiteraard is dit niet zo fijn, maar zo erg is het ook weer niet. Als je diarree hebt, kan je veel vocht verliezen. Het is daarom dan wel belangrijk om genoeg te blijven drinken. Bij serieuze en langdurige diarree moet je er ook voor zorgen dat je voldoende zouten binnen krijgt. Om de genezing een handje te helpen, kan je Norit slikken. Vaak is het niet verstandig om middelen te slikken die de darmen stil leggen. Het probleem wordt dan niet opgelost, maar alleen wat uitgesteld.Geld wisselen
Als je plaatselijke valuta nodig hebt, kan je die het beste uit een geldautomaat halen. Uiteraard heeft het de voorkeur om dit overdag en op een veilige plek te doen. Natuurlijk zorg je er voor dat mensen niet op je vingers kijken, maar dat doe je in Nederland ook al. Toch?Geld wisselen in een hotel doe je alleen in uiterste nood. De wisselkoersen in een hotel zijn namelijk meestal dramatisch. Hetzelfde geldt overigens voor wisselkantoren. Vaak is de koers niet al te best en/of rekent men hoge 'administratiekosten'. Geld wisselen op straat is helemaal sterk af te raden. Je loopt hierbij een hoger (en onnodig) risico om beroofd te worden. Ook kan je slachtoffer worden van een wisseltruc of ontvang je bankbiljetten die niet meer geldig zijn. Laat je niet verleiden door de gesuggereerde betere wisselkoersen, maar zoek gewoon een geldautomaat of bank op.