Files in Duitsland

Files in Duitsland Veel Nederlandse toeristen maken gebruik van het Duitse wegennetwerk om hun vakantiebestemming te bereiken in Duitsland of, vanwege de centrale ligging van Duitsland, op doorreis naar overige Europese bestemmingen. Zowel voor wintersport als zomervakantie wordt Duitsland aangedaan of doorkruist. Net als in Nederland zijn ook in Duitsland files op de snelwegen een groot en almaar toenemend probleem. Om het fileleed, en daarmee verlies van kostbare vrije tijd die nuttiger te besteden is, te beperken, is het vooraf plannen van je reis een aanrader. Een goede ondersteuning hierbij is een overzicht van waar en wanneer het op de Duitse snelwegen het meest vastloopt.

Aantal files in Duitsland

Ieder jaar wordt door ADAC, de Duitse evenknie van de ANWB, de filedruk in Duitsland berekend. Volgens ADAC zijn er in 2017 over het gehele jaar genomen in totaal 723.000 files met een totale lengte van 1.448.000 km op de Duitse snelwegen geregistreerd. Dit is een toename van 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Ter vergelijking, in 2014 stonden er 475.00 files met een totale lengte van 960.000 km. De oorzaak van de grotere toename in de geregistreerde filelengte ten opzichte van de toename van het verkeersaanbod, ligt volgens ADAC enerzijds in de toegenomen autokilometers per weggebruiker ten opzichte van voorgaande jaren en anderzijds in het toegenomen aantal wegwerkzaamheden die het gevolg zijn van de achterstand die de Duitse overheid heeft opgelopen in verbeteren en uitbreiden van het wegennet. Ter indicatie, slechts de helft van de geplande verbeteringen en uitbreidingen aan de Duitse snelwegen die tussen 2001 en 2015 waren gepland, zijn ook daadwerkelijk gerealiseerd.

Waar staan de meeste files in Duitsland?

De deelstaten die het meeste fileleed te verwerken krijgen zijn in aflopende volgorde Nordrhein-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg. Gezamenlijk zijn deze deelstaten verantwoordelijk voor 64% van alle files. In de deelstaten Hamburg en Berlijn is het percentage files per kilometer snelweg echter het hoogst van alle deelstaten, dit heeft ook deels te maken met de geringe lengte van het wegennet en de hoge mate van verstedelijking rondom de snelwegen in deze deelstaten. Van alle steden in Duitsland is Stuttgart al jarenlang de stad met de meeste verkeersvertragingen. De minste kans op files heeft men op de snelwegen in de oostelijke deelstaten van Duitsland en in het uiterste westen in de deelstaat Saarland. Ter indicatie, de autosnelwegen in de deelstaten in voormalig DDR gebied waren in 2016 gezamenlijk goed voor slechts 7% van alle files in Duitsland.

Top 10 files in 2016

ADAC heeft over 2017 een top 10 gemaakt van knooppunten op snelwegen met de hoogste filedruk. Veruit de meeste files staan op de A3 tussen Passau en de Oostenrijkse grens als gevolg van de door Oostenrijk ingevoerde grenscontroles. Een ander deel van de A3 tussen Oberhausen en Keulen in het Ruhrgebied, waar ook veel Nederlanders die net via de Nederlandse A12 de grens zijn overgestoken gebruik van maken, staat op de tweede plaats. Het gedateerde deel van de Duitse A8 tussen Stuttgart en Karlsruhe, een belangrijke schakel in de route tussen Nederland en Oostenrijk, completeert de top drie. Op de vierde plaats komt de A5 van Frankfurt naar Zwitserland op de voet gevolgd door het beruchte stuk A1 tussen Euskirchen en Keulen. Ook de stukken op de A1 tussen Keulen en Dortmund en tussen Hamburg en Lübeck behoren tot de drukste van Duitsland, al zullen deze stukken snelweg niet bij veel Nederlanders bekend zijn. Een andere route met veel aaneengesloten blik op weg van Nederland naar het zuiden van Duitsland en Oostenrijk is de A3 van Frankfurt naar Nürnberg en vervolgens de A9 naar München. Vrijwel het gehele stuk tussen Frankfurt en München komt in de top 10 voor. Tot slot een stuk snelweg dat veel mensen die wel eens vanuit Nederland met de auto naar Berlijn zijn gereden niet zal verbazen, de A2 tussen Hannover en Braunschweig staat op de tiende plaats in de Duitse file top 10.

Wanneer staan er de meeste files in Duitsland?

De drukste maand op de Duitse snelwegen is sinds 2016 september, voorheen was dit oktober, gevolgd door augustus en juli wanneer er veel vakantiegangers op de weg zijn. De minste drukte is te verwachten in de laatste weken van januari en juni, mede omdat er in deze periodes in geheel Duitsland geen schoolvakanties of feestdagen zijn en er in Januari relatief weinig bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Donderdag is de drukste dag op de Duitse snelwegen, nauw gevolgd door vrijdag en woensdag. Zondag en zaterdag zijn de minst drukke dagen. Uitzondering hierop vormen de zomermaanden juli en augustus omdat er dan veel vakantieverkeer op de weg is en juist op zaterdagen files met een lengte van soms wel tientallen kilometers ontstaan. In de zomermaanden kan men het beste op dinsdag gebruik maken van de Duitse snelwegen als men lange files wil vermijden.

Grote wegwerkzaamheden in de zomer van 2018

Zoals iedere zomer maakt de Duitse overheid van de zomermaanden gebruik om op duizenden plaatsen groot onderhoud te plegen aan het wegdek. In de zomer van 2017 zijn grote werkzaamheden gepland op de A1 Bremen en Osnabrück, op de A5 bij Frankfurt, de A3 en de A6 ter hoogte van Nürnberg, op de A7 tussen Hannover en Hamburg en verder noordwaarts richting Denemarken en de snelwegen rondom Leipzig.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tbnqst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, algemene informatieDuitsland, onze oosterburen. Een land wat negen keer zo groot is als Nederland en wordt omringd door negen Europese land…
Verhuizen naar BerlijnBerlijn is één van de goedkoopste steden van Europa. Veel mensen willen daarom naar Berlijn verhuizen. Maar wat moet je…
Filevrije dag, wel of geen succes?Filevrije dag, wel of geen succes?Op 9 oktober 2008 heeft de ANWB de eerst filevrije dag georganiseerd. De bedoeling was om Nederland op deze dag filevrij…

Backpacken - Welke papieren heb je nodig?Backpacken - Welke papieren heb je nodig?Voordat je op reis gaat, zal je eerst alle papieren in orde moeten hebben. Meestal kan je niet zomaar een ticket boeken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meineresterampe, Pixabay
  • https://www.adac.de/infotestrat/adac-im-einsatz/motorwelt/staubilanz2014.aspx
  • http://www.spiegel.de/auto/aktuell/stau-2014-eine-million-kilometer-stillstand-a-1018274.html
  • http://www.bild.de/auto/auto-news/stau/rekord-adac-stau-statistik-strecken-autobahnen-2014-39747698.bild.html
  • http://www.autobild.de/artikel/adac-stau-bilanz-2016-top-10-der-staustrecken-5594779.html
  • https://www.adac.de/der-adac/verein/aktuelles/staubilanz-2017/
Tbnqst (43 artikelen)
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.