Wat is een opgieting?

Een opgieting is een saunaritueel waarbij met geurig water en een handdoek de luchtvochtigheid in de hele cabine wordt verhoogd. Daarnaast kan er een showelement worden toegevoegd ter vermaak van de saunagasten.

Wat is een opgieting?

Een opgieting wordt ook wel Löyly, aufguss of opsmiet genoemd. Het idee is steeds hetzelfde. Een saunameester komt de sauna binnen met een emmer water met daarin geurige olie. Via een opgietlepel wordt dit water op de kachel gegoten waarna de saunameester met een handdoek rondzwaait om de stoom te verspreiden. Vaak geeft de saunameester dan nog een aparte zwaai met zijn handdoek (wapper) aan de gasten.

Doordat de lucht rondom de gasten in beweging komt verdwijnt het isolerende luchtlaagje rondom het lichaam. Het gevolg is een hogere gevoelstemperatuur met een korte hittestoot door het gewapper met de handdoek. Doordat het lichaam in de war raakt van de verschillen in temperatuur kan hierbij een tinteling met kippenvel gevoeld worden en wordt er flink gezweet.

Verschillende soorten opgietingen

De basis opgieting bevat alleen een emmer geurig water met lepel en een saunameester die komt zwaaien met een handdoek. Dit kan echter ook veel uitgebreider. Zo kunnen de volgende elementen worden toegevoegd:

Licht en muziek

Steeds vaker hoor je muziek tijdens een opgieting en wordt soms ook speciale verlichting gebruikt. Een saunameester kan een hele andere sfeer maken. Bijvoorbeeld met het geluid van een ruisende zee met gedimd licht en de geur van zout water.

Verhalen

Een heel ander soort opgieting is de verhalende opgieting. Daarbij wordt (vaak ook met ondersteuning van geluid) een verhaal verteld. Dit soort verhalen gaan bijvoorbeeld over reizen of wandelingen waarbij er onderweg steeds andere geuren langskomen.

Banja

Een aparte categorie is de Banja. Hierbij worden berkentakken gebruikt die geweekt hebben in heet water. Het water geurt heerlijk naar de bossen en wordt gebruikt om over de kachel te gooien. Met bossen berkentakken wordt gezwaaid in plaats van met de handdoek.

Klankschalen

Een klankschaal brengt een speciaal soort toon voort. Ze zijn er in vele soorten en maten en de saunameesters die ze gebruiken zijn over het algemeen echte liefhebbers. Een kundig saunameester kan met klankschalen zelfs diepe emoties laten loskomen.

Redenen om een opgieting mee te maken

Er zijn heel veel redenen om een opgieting mee te maken. De belangrijkste zijn:
  • Vermaak: met een opgieting is er actie. En omdat ook saunameesters dit weten maken ze soms een hele show van een opgieting.
  • Gezelschap: tijdens een opgieting hangt er regelmatig een gezellige sfeer. Door de laagdrempeligheid is het voor veel mensen makkelijker om elkaar aan te spreken.
  • Intens: voor de liefhebber van een saunarondje is een opgieting het summum. De temperatuur en intensiteit zijn zelf te beïnvloeden door hoger of lager te gaan zitten of door tussentijds uit de cabine te gaan.
  • Beleving: tijdens een opgieting worden meerdere zintuigen geprikkeld. Dit gebeurt via temperatuur en vochtigheidspercentage, maar ook met geur, geluid, een hapje of drankje en honing of andere smeersels die soms tijdens een opgieting worden uitgedeeld.
  • Fruit: Regelmatig wordt er tijdens of na een opgieting een stukje fruit, een drankje of een ijsje gegeven.
  • Enthousiasme: vaak wordt een opgieting gegeven door gepassioneerde, enthousiaste en vrolijke vrijwilligers.
© 2013 - 2024 Oeroek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…

Nederland is een fietslandNederland is een fietslandIn Nederland wordt er veel gefietst. Er zijn 18 miljoen fietsen in gebruik in ons land. Overal zijn fietspaden en er zij…
Wat neem je mee naar de sauna?In de sauna is het vaak niet toegestaan om badkleding te dragen. Dat betekent niet dat iedereen de hele tijd bloot is. W…
Oeroek (7 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.