Wat neem je mee naar de sauna?

In de sauna is het vaak niet toegestaan om badkleding te dragen. Dat betekent niet dat iedereen de hele tijd bloot is. Wat moet je allemaal meenemen naar de sauna? Zorg in ieder geval voor een badjas, handdoek en slippers.

Badjas

Een badjas wordt gedragen buiten de cabines en het zwembad. In het restaurant is een badjas meestal verplicht (en handdoek niet toegestaan). Dat is wel zo prettig voor de eters.

Of je een badjas draagt buiten het zwembad, cabines en restaurant is vooral een eigen keus. Sommige mensen lopen liever zoveel mogelijk naakt of alleen met een omgeslagen handdoek. Wanneer iemand zich niet prettig voelt bij naakt zijn is een badjas zijn of haar grootste vriend.

De soort badjas is minder belangrijk. Het is wel een aanrader om een herkenbare badjas te gebruiken. Vooral de grote hoeveelheid witte badjassen kan voor verwarring zoeken. Een badjas moet lekker zitten en bij voorkeur snel drogen. Is het buiten warmer dan zijn er speciale dunne badjassen terwijl in de winter de dikke badstoffen badjassen vaker gebruikt worden.

Handdoek

Over het algemeen is minimaal één handdoek verplicht. Je zit erop in de saunacabine. Vanuit hygiënisch oogpunt moet het hele lichaam op de handdoek passen. Deze dient dus groot genoeg te zijn. Een andere oplossing is twee handdoeken meenemen, één om op te zitten en één voor onder de voeten.

Er bestaan ook lichtere handdoeken zoals de fouta of omslagdoek. Dit zijn dunnere handdoeken die sneller drogen, makkelijk zijn om te slaan en ook lichter aanvoelen. Een groot nadeel is dat ze minder zacht zijn om op te zitten of liggen.

De handdoek wordt ook gebruikt om af te drogen na een saunagang of rondje in het zwembad. Dat kan met dezelfde handdoek als gebruikt in de cabine. Het is frisser om hiervoor een tweede handdoek mee te nemen. Een andere reden om extra handdoeken bij te hebben is het smerig worden van de handdoek. Bijvoorbeeld doordat bij een opgieting gebruik wordt gemaakt van honing of andere smeerseltjes. Ook kan het gebeuren dat een handdoek zo nat is geworden dat het prettig is een nieuwe te pakken.

Slippers

Op blote voeten in een natte omgeving betekent slippen en glijden. Een set slippers zorgt voor stevigheid. Ook vanuit hygiëne overwegingen zijn slippers een aanrader. Bijvoorbeeld om zwemmerseczeem zoveel mogelijk te voorkomen. Een extra reden voor slippers is de ondergrond. Soms is de vloer in een saunacabine heel warm terwijl de buitenpaden vooral in de winter heel koud zijn.

Meestal zijn slippers ook verplicht bij een sauna en om die reden ook te koop. Het is voordeliger om ze zelf mee te nemen. Daarnaast biedt dat ook een betere garantie op pasvorm en loopgemak. Ook slippers raken gemakkelijk kwijt. Zorg dus dat slippers herkenbaar zijn en onthoud waar ze staan.

Badkleding

Badkleding is meestal niet toegestaan, behalve tijdens badkledingdagen. Daarnaast zijn er ook sauna's die naaktlopen niet toestaan of die een apart gedeelte hebben waar badkleding toegestaan is.

Een voorbeeld is Thermae 2000 in Valkenburg waar ze naast een naaktgedeelte een uitgebreid zwembad hebben waar badkleding verplicht is. Dan is badkleding dus nodig om van alle faciliteiten gebruik te kunnen maken. Vraag je je af waarom je geen badkleding draagt in de sauna? Lees het artikel "In de sauna zonder badkleding".

Optioneel

Als je naar de sauna gaat dan heb je dus minimaal badjas, slippers en een handdoek nodig en eventueel badkleding. Er zijn nog een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen.
  • Boek of tijdschrift - Veel sauna's hebben rustruimtes om rustig te kunnen slapen of lezen. Voor het geval er geen leuke tijdschriften liggen kun je zelf een boek of tijdschrift meenemen .
  • Haarverzorging - De saunacabines, stoombaden en zwembad kunnen je coupe er weer als "net uit bed" uit laten zien. Neem spullen mee om je kapsel weer in model te brengen.
  • Huidverzorging - Na een dag in hete cabines en natte baden moet ook je huid bijkomen. Vooral bij een droge huid kan een stukje extra verzorging geen kwaad.
  • Bril of lenzen - Neem eventueel een brillenkoker mee en/of lenzenvloeistof. Vooral voor lenzendragers zijn oogdruppels een aanrader. Door de hitte kun je droge ogen krijgen.
© 2013 - 2024 Oeroek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…
In de sauna zonder badkledingFanatieke saunagangers weten het, in de sauna doe je geen badkleding aan. Voor een aantal mensen is dit echter een doorn…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Voor het eerst naar de sauna gaan, hoe werkt de saunagang?Voor het eerst naar de sauna gaan, hoe werkt de saunagang?Wanneer je voor het eerst naar de sauna gaat, kan dit een spannende belevenis zijn. Vaak voelt het allemaal een beetje o…

Wat is een opgieting?Een opgieting is een saunaritueel waarbij met geurig water en een handdoek de luchtvochtigheid in de hele cabine wordt v…
Tips voor stappen in BredaTips voor stappen in BredaHet uitgaansleven in Breda is al jaren zeer populair in Breda en omstreken. Ook mensen van buiten de directe omgeving wo…
Oeroek (7 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.