Hotelsites: hoe boek je de beste prijs en aanbieding?

Hotelsites: hoe boek je de beste prijs en aanbieding? Een weekendje weg in een fijn hotel, in Nederland of iets erbuiten. Heerlijk! Alleen... je bent een dief van eigen portemonnee als je zomaar een hotel binnenstapt en een kamer reserveert. Via hotelsites ofwel hotel-boekingssites, kun je tientjes en zelfs honderd(en) euro's besparen op je uitje. Maar je moet wel even weten wat je doet. Lees verder voor tips, trends en valkuilen die je moet vermijden. Om eerst maar een misverstand uit de weg te ruimen: al rekenen diverse hotel-boekingssites wel boekingskosten, dan nog zijn ze praktisch altijd goedkoper dan rechtstreeks boeken bij het hotel zelf. Daarbij geldt wel dat de hotelsites verschillen in de boekingskosten die gerekend worden. Het goede nieuws is, dat je bij de grote en bekende hotelsites zoals Weekendjeweg.nl en Hotelspecials.nl in de regel de beste aanbieding voor de beste prijs kunt boeken. Maar daarbij geldt wel, dat je de beste aanbiedingen per keer moet bekijken om écht de beste prijs eruit te slepen. Met andere woorden: er zijn enkele sites die heel vaak de beste prijs en aanbieding hebben, maar tussen die paar aanbieders is per keer verschil te merken in de vraag: wie heeft nú de beste aanbieding?

Lastminute of vroegboekkorting?

Buitenlandse pakketreizen (ofwel, pakketten van reis plus hotel) kun je nog weleens goedkoop op de kop tikken door een lastminute aanbieding te scoren. Dan wacht je tot het laatste moment, en des te goedkoper de reis. Bij hotelsites is dat anders. Lastminute boeken kan weleens voordelig uitpakken, maar vroeg boeken net zo goed. De beste prijs eruit slepen is een kwestie van bijtijds online gaan en vergelijken. Een paar keer online gaan en je 'huiswerk doen' in de weken of maanden voor je weg wilt, betaalt zich uit in klinkende munt en is nog leuk ook.

Appels en peren

Wanneer je Nederlandse hotelboekingssites bezoekt, kun je er praktisch altijd van uitgaan dat je het ontbijt erbij krijgt. Er zijn maar enkele uitzonderingen. Echter, buitenlandse sites zoals Booking.com kunnen weleens een leuke aanbieding opleveren, maar vaak is het ontbijt niet inbegrepen! Hotels die exclusief ontbijt geboekt worden, kunnen nogal eens de 'hoofdprijs' rekenen voor het ontbijt. Let daar dus op. Omdat je echter via de internationale site Booking.com geen reserveringskosten betaalt, wil het met name voor een enkel nachtje weg nog weleens zo zijn dat Booking.com de beste aanbieding heeft.

Pas op voor verborgen meerprijzen!

Een ander punt van aandacht is: wat is inbegrepen? Het is een onaangename trend dat drie-, vier- en vijfsterrenhotels steeds vaker allerlei dingen die eigenlijk inclusief zouden moeten zijn, loskoppelen van de kamerprijs. Het eerste 'slachtoffer' van dit beleid was de sauna; die betaal je nu vaak apart, en tegen soms wel een tientje per uur! Dat tikt aardig aan en het is niet echt ontspannen. Overigens is het binnenzwembad dat met name viersterrenhotels bieden, nog altijd gratis. Andere zaken die tegenwoordig steeds vaker apart worden berekend, zijn parkeerkosten. Voorheen betaalde je die regelmatig in geval van stadshotels, maar niet in landelijke gebieden. Dat begint jammer genoeg ook te veranderen. En tot slot, al is het een relatieve kleinigheid: wandel- en fietsroutes zijn in het ene hotel gratis, en in het andere niet. Overigens is bij het schrijven van dit artikel de van oorsprong Spaanse maar in Nederland goed vertegenwoordigde keten NH Hoteles een uitzondering; bij hen is heel veel gewoon nog inclusief. Maar in deze woelige economische tijden zetten de hotelketens regelmatig een andere koers uit qua prijzen en inbegrepen diensten of kosten. Ten kwade, maar ook weleens ten goede. Was het voorheen naar mijn persoonlijke ervaring als 'veelreiziger' nog zo dat je altijd meer waar voor je geld had bij Golden Tulip dan bij Bilderberg, beide enkele van de meest voorkomende ketens in ons land, toch begint Bilderberg nu de zeilen meer bij te zetten.

Hoe boek ik voor de allerbeste prijs?

Allereerst: wanneer je een weekendje weg wilt, is het in de regel goedkoper om twee nachten of zelfs drie te verblijven, dan één. Dit kan flink verschil maken, als je het omrekent per nacht. Het is zelfs vrij gangbaar om bij de grote hotelsites zoals Weekendjeweg.nl of Hotelspecials.nl, de derde nacht gratis te krijgen. Je kunt zo'n aanbieding op twee manieren vinden: ofwel via de zoekmachine ingeven dat je drie nachten wilt verblijven, en de zogenaamde 3=2 aanbiedingen verschijnen met wat geluk al op je scherm. Ofwel je zoekt op de site naar een button met een vermelding als '3=2', want deze aanbiedingen zijn er tegenwoordig vaak het hele jaar door.

En de hotelsite zelf?

En de site van een hotel zelf dan? Daar staan toch ook de leukste aanbiedingen op? Antwoord: ja, als je een tot in de puntjes aangekleed geheel wilt boeken. Dus inclusief bijvoorbeeld chocolademelk met slagroom en een boswandeling met de boswachter in de winter, of een frisse welkomstcocktail en verrassinkje in de zomer. Maar: nee en nog eens nee als je gewoon het meeste waar voor je geld wilt. Verkijk je niet op de prijs. De prijzen zijn namelijk bij arrangementen per persoon, al zijn 'kale' kamerprijzen op de sites van hotels zelf doorgaans per kamer en niet per persoon. Dus: verdubbel dat aanlokkelijke bedragje maar meteen! Als je vervolgens kijkt wat de kamer je via Weekendjeweg.nl of Hotelspecials.nl zou kosten, dan merk je al snel: dit is wel een heel dure cocktail, wandeling met boswachter of beker chocolademelk!

Vermijd annuleringsleed

Er is een belangrijk verschil in beleid als het gaat om annuleren. Terwijl je via Booking.com vaak nog tot ongeveer 24 uur voor vertrek gratis kunt annuleren, is dat bij Hotelspecials.nl en Weekendjeweg.nl niet het geval. Hoe dichterbij de vertrekdatum, des te hoger het bedrag dat je bij onverhoopte annulering verschuldigd bent. Je kunt dan wel een annuleringsverzekering afsluiten, maar dat bedrag is wel wat overdreven als je de kosten daarvan afzet tegen je weekendje weg. Dus: als je vrij zeker weet dat je de reis wel zult kunnen maken, boek dan gerust via Hotelspecials.nl of Weekendjeweg.nl. Als je twijfelt, overweeg die annuleringsverzekering dan - en let op de voorwaarden! - of kies Booking.com. Een belangrijke tip nog: het is ook weleens mogelijk om in overleg met het hotel of de hotelboekingssite, je datum tegen weinig of geen kosten te verzetten. Dat is vaak een betere optie dan annuleren. Weet voor je boekt wat het beleid is van het hotel dat je op het oog hebt, want dat beleid is bepalend.

Conclusie

Dus, de beste raad: boeken via een hotelboekingssite, goed vergelijken vooraf, en wil je extra's dan koop je die warme choco er gewoon even los bij - je bent echt veel en veel goedkoper uit. Weet wat de voorwaarden zijn, wat inclusief of exclusief is, en hoe het zit met onverhoopt annuleren. En let altijd goed op of de prijzen per persoon of per kamer zijn; vreemd genoeg is het bijvoorbeeld bij Hotelspecials.nl zo dat de prijzen per persoon aangegeven staan, en bij de directe 'concullega' Weekendjeweg.nl per kamer.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online een hotel boeken: tipsOnline een hotel boeken: tipsOp zoek naar een leuke vakantie of citytrip? Langsgaan bij het reisbureau is dan een mogelijkheid. Toch is het een beetj…
Voor 1 euro overnachten in SingaporeSingapore Airlines geeft van 15 april tot 30 september 2009 voor 1 euro een overnachting weg in Singapore. Dit gebeurt i…
Hotel Albert II te OostendeHotel Albert II is een stijlvol en aantrekkelijke hotel, gelegen aan een vier sterren locatie, ongeveer 20 meter van de…

Vietnam - Wat zijn de do's and don'tsVietnam - Wat zijn de do's and don'tsVietnam staat bekend om zijn bergvolkeren in het noorden, zijn grote steden zoals Ho chi min city, Hanoi en zijn lange k…
Brunei - Wat zijn de do's and don'tsBrunei behoort tot de rijkste landen ter wereld. De rijkdom van Brunei is gebaseerd op olie die wordt geëxploiteerd door…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.