Op reis naar Argentinië: praktische weetjes

Op reis naar Argentinië: praktische weetjes Argentinië is het tweede grootste land van Zuid-Amerika en biedt dankzij die uitgestrektheid een enorme diversiteit aan interessante plaatsen en natuurfenomenen. Een paar tips voor wie ernaartoe trekt kunnen handig zijn.

Reisdocumenten

Voor Belgen en Nederlanders is een internationaal digitaal paspoort vereist dat na terugkeer nog 6 maanden geldig is! Een visum is niet nodig. Het kan nuttig zijn een kopie van uw identiteitspapieren en paspoort mee te nemen en die apart van uw originele documenten te bewaren. Dit in geval de originele documenten verloren mochten gaan.

Mee te nemen artikelen

De volgende zaken kunnen zeker van pas komen tijdens een Argentinië-reis (afhankelijk van uw reisroute en programma):
 • zonneproducten (met een hoge factor), zeker als u de gletsjers gaat bezoeken (weerkaatsend zonlicht!) of het noordelijke hoogland (hoogtezon!)
 • gemakkelijke wandelschoenen (liefst met niet-gladde zolen) (komen zowat overal van pas in een natuurland als Argentinië, een of meerdere wandelingen zullen tijdens uw reis zeker ondernomen worden)
 • regenjas (komt altijd en overal wel eens van pas)
 • dikke pull + winddichte jack en andere winddichte kledij (dit is een must als u boottochten onderneemt en zowat overal in Patagonië, het weer kan er immers heel snel omslaan en Patagonië is gekend voor de felle winden die er altijd wel heersen)
 • trolley / kleine bagagetas (als u binnenvluchten neemt in Argentinië dan kan het handig zijn dat u af en toe wat overtollige bagage achterlaat gezien de binnenlandse maatschappijen een nogal strikte bagageregeling hebben; een extra tas of trolley kan dan dienen om die rest-bagage in achter te laten)

Medicatie / gezondheid

Een kleine algemene medische kit meenemen is altijd aangeraden. Hierin kunnen de onderstaande zaken opgenomen worden.
 • tabletten tegen hoofdpijn en pijn in het algemeen
 • keel- en hoesttabletten en neusdruppels
 • preparaat tegen reisziekte
 • antibiotica (breedspectrum)
 • middel tegen spijsverteringsstoornissen
 • antidiarree preparaat
 • algemeen ontsmettingsmiddel
 • wondhelende of ontsmettende zalf
 • zalf tegen allergie en insectenbeten
 • zalf tegen blauwe plekken en verstuikingen
 • kleefpleisters, verband
 • schaar, pincet en koortsthermometer
 • sunblock (15+), zonnecrème, lippenbalsem

Door de verandering van voedsel, vermoeidheid, ander klimaat en buitenlucht bestaat steeds de kans dat u last krijgt van diarree. Als u een infectie krijgt neemt u best een ontsmettend medicijn. Indien u die dag dient te reizen, kunt u een spijsverteringsremmend middel nemen als ‘stopmiddel’. Drink veel en beperk u tot een dieet van droge toast, koekjes en thee. Om terug op krachten te komen neemt u een ORS oplossing (suiker & zout). Het kan nuttig zijn om daarnaast ook een middel bij te hebben om de darmflora te herstellen.

Zorg dat u in goede conditie bent vooraleer u op reis vertrekt; laat uw tanden controleren. Kiespijn kan een reis grondig vergallen. Als u een bril of contactlenzen draagt, neemt u best een reservepaar mee. Een goede zonnebril is onontbeerlijk want het zonlicht is zeer fel, zeker bij een bezoek aan gletsjergebieden of besneeuwde bergen (bijvoorbeeld rond Bariloche). Een hoofddeksel, zonnelotion en lippenbalsem zijn een absolute must.

Reizigers met metalen inplantingen brengen best een internationaal medisch attest mee, liefst in het Engels (of Spaans) opgesteld. Dit voorkomt vervelende vertragingen op de luchthaven.

Tijdens lange vluchten is het zeer belangrijk af en toe eens de benen te strekken en wat te wandelen. Overdrijf zeker niet met alcohol en drink voldoende water. Lensdragers voorzien best voldoende lensvloeistof tijdens de vlucht. Door de droge lucht kunnen de ogen sneller uitdrogen.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht. De volgende zaken kunnen overwogen worden.

Tetanus, difterie en polio

Deze infectieziekten zijn volledig te voorkomen door middel van vaccinatie. Een herhalingsinenting is tien jaar geldig; voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit (als kind) volledig werd gevaccineerd.

Hepatitis A

Van de infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie komt hepatitis A bij reizigers het meest voor. De besmetting gebeurt via uitwerpselen, voedsel, drank, bevuilde voorwerpen. Inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden voor al wie geregeld op reis gaat, zelfs als de hygiënische omstandigheden goed zijn. Na één injectie met het hepatitis A vaccin is men voor nagenoeg 100 % gedurende minstens 1 jaar beschermd. Een tweede inenting na 6 à 12 maanden geeft een bescherming van minstens 25 jaar, bijna zeker levenslang. Ideaal geeft men de vaccinatie 14 dagen voor vertrek, maar het is nooit te laat om te vaccineren. Indien men het vaccin nog toedient vlak voor het vertrek, is er nog steeds een hoge graad van werkzaamheid. Men hoeft nooit de serie opnieuw te beginnen, zelfs al verliepen er meerdere jaren tussen de 2 injecties.

Malaria

In het overgrote deel van Argentinië is er geen enkel risico voor malaria en zijn dus geen antimalariamaatregelen nodig.
Er is enkel een beperkte kans voor malaria van oktober tot mei in het uiterste noorden van Argentinië en dit enkel in sommige laaggelegen landelijke gebieden (<1200 m), uitsluitend met de goedaardige vivax-vorm, met name:
 • aan de grens met Bolivia, in de provincies Salta (in de vlakten van de departementen Iruya, Oran, San Martin en Santa Victoria) en Jujuy (in de vlakten van de departementen Ledesma, San Pedro en Santa Barbara)
 • aan de grens met Paraguay, in de vlakten van de provincies Misiones en Corrientes

Bagage

Vaak - bij de meeste luchtvaartmaatschappijen - heeft u recht op 20 kg bagage voor intercontinentale vluchten in economy klasse. Voor de binnenlandse vluchten in Argentinië (meestal met Aerolineas Argentinas) is het toegelaten gewicht van de ingecheckte bagage echter slechts 15 kg per persoon! Als handbagage mag u een stuk bagage van maximaal 5 kg bij u hebben!

Dit gewichtsprobleem kan ter plaatse deels opgevangen worden door bepaalde zaken in Buenos Aires achter te laten in uw hotel wanneer bijvoorbeeld naar het noorden of naar het zuiden gereisd wordt. Als u bijvoorbeeld naar het tropische noorden gaat (bijvoorbeeld regio van Iguazu) dan kan u een deel van uw dikkere kledij achterlaten in Buenos Aires. Als u daarentegen naar het zuiden vertrekt (veelal moet u dan toch eerst opnieuw over Buenos Aires reizen), dan kan u wat zomerspullen in Buenos Aires achterlaten en later terug oppikken.

Fooien

Iedereen die in een dienstverlenend beroep werkt zal een fooi verwachten. Dat geldt voor gidsen, chauffeurs, kruiers, obers.... De gewoonte fooien te krijgen of te verwachten is kleiner wanneer u echt het binnenland van Argentinië in trekt naar de minder bezochte gebieden. Kleine dollarbiljetten kunnen in elk geval handig zijn voor het geven van fooien.

Fotograferen en filmen

In het noorden van Argentinië leeft nog een (klein) deel indianenbevolking. Deze mensen zijn niet altijd heel tuk op gefotografeerd worden. Vraag toestemming als u hen wil fotograferen en dring niet aan als u niet gewenst bent. Elders in het land is dit veel minder het geval.

Militaire gebieden mogen niet gefotografeerd worden. Zorg ervoor dat u altijd reserve-batterijen mee heeft voor fototoestellen en/of videocamera’s. De koude omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat toestellen blokkeren of dat batterijen (tijdelijk) dienst weigeren. Eenvoudigweg de batterijen vervangen lost dit euvel vaak al op. Indien u digitaal fotografeert kan het zeker nuttig zijn een extra geheugenkaart mee te nemen.

Argentinië is vooral een natuurbestemming en dat betekent uiteraard dat u voor de fotografie van fauna best ietwat grotere telelenzen meeneemt of fototoestellen met een zekere zoomfunctie (kan van pas komen in Iguazu (tropische vogels), op het Valdes-schiereiland en in Ushuaia).

Tijdsverschil

Argentinië is 3 uur achter op GMT. Dit houdt dus in dat u tijdens een Argentinië-reis de klok 4 uur terugdraait wanneer het bij ons wintertijd is en 5 uur wanneer het zomertijd is. Hou er ook rekening mee als u Iguazu bezoekt, dat het uur aan de Braziliaanse zijde 1 uur later is dan in Argentinië.

Elektriciteit

Het elektriciteitsnet werkt op 220 à 240 volt / 50 Hz. De stopcontacten hebben drie platte pinnen, waarvan er één recht geplaatst is en de andere twee schuin erboven. Een adapter of universele stekker kan dus zeker dienst bewijzen.

Munteenheid en Wisselkoers

De munteenheid is de Argentijnse peso. 1 US$ is ongeveer 3,9 pesos; 1 Euro is ongeveer 5,4 pesos. In de hotels en in grote winkels in de hoofdsteden kunt u met de meest gangbare credit kaarten (Visa, Amex) terecht. U kunt er ook geld uit de muur halen met Visa (met pincode), maar hiervoor worden kosten aangerekend. Neem zeker ook wat cash geld mee. Indien u cash US$ meeneemt, doe dit dan ook gedeeltelijk in kleine coupures zoals biljetten van 1, 5, 10 en 20 US$. Zorg ook voor gave biljetten, een biljet met een scheurtje wordt vaak geweigerd. Coupures van 100 US$ zijn dikwijls moeilijk te wisselen omdat men schrik heeft voor vervalsingen. Kleine dollarbiljetten zijn bovendien handig voor het geven van fooien.

Cash euro’s kunnen eveneens overal omgewisseld worden maar leveren nog vaak een iets ongunstiger koers op dan de dollar (maar gezien u bij de aankoop van dollars uiteraard ook al een kost heeft, is de winst om dollars te gebruiken hiermee wellicht tenietgedaan.).

Klimaat

Argentinië bevindt zich op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn er dus omgekeerd als bij ons. Van oktober tot april hebben zij hun zomer, van mei tot september de winter. Bovendien is het land zodanig uitgestrekt dat elk weertype wel voorkomt. In Patagonië is het zelfs zo dat het weer heel wisselvallig kan zijn en dat u er in één dag de vier seizoenen kunt meemaken (zonder overdrijving!). Bovendien heeft Patagonië bijna het hele jaar door veel wind. Ook tijdens verschillende boottochten kan het vrij tot heel winderig zijn (bijvoorbeeld bij het Valdes-schiereiland of op het Beagle-kanaal). Bij Iguazu en omgeving komt u in tropisch gebied terecht waar de temperaturen kunnen oplopen tot 30°C, waar een hoge relatieve luchtvochtigheid heerst en waar een (plens)bui nooit ver weg is. Toch zijn er ook hier soms onverwacht frisse dagen. In Buenos Aires en het binnenland kan het in de zomer heel warm worden.

Kledij

Sportieve kledij is het handigst voor een reis naar een natuurbestemming als Argentinië. De Argentijnen zelf zijn in de steden altijd vrij netjes uitgedost en zullen dit dan ook van bezoekers verwachten.

Gezien de mogelijkheid bestaat geconfronteerd te worden met vele verschillende soorten weer dient hiermee ook rekening te worden gehouden qua kledijkeuze. Dit betekent dat u enerzijds winddichte en warme kledij nodig heeft voor bijvoorbeeld boottochten aan Peninsula Valdes en op het Beagle-kanaal en ook eventueel voor andere tochten in Patagonië. Hier is ‘laagjeskleding’ aangewezen. Anderzijds heeft u hele luchtige, katoenen kledij nodig voor een bezoek aan Iguazu of het noordoostelijke gedeelte van Argentinië, waar het heel warm en vochtig kan zijn (+ toch ook een trui voor alle zekerheid). Een regenjas kan ook altijd van pas komen.

Zaken die dus zeker van pas kunnen komen zijn: warme pull en winddichte jack, regenjas, goede wandelschoenen en absorberende sokken, katoenen, losse hemden of t-shirts, katoenen lange broeken, hoed of pet, sjaal.
© 2011 - 2024 Youriblieck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentinië: Laat je betoveren door de watervallen van IguazuArgentinië: Laat je betoveren door de watervallen van IguazuDe watervallen van Iguazu zijn een ervaring die je nooit meer vergeet. Het complex van watervallen op de grens van Argen…
Een rondreis Patagonie makenEen rondreis Patagonie makenEr is een aantal bestemmingen in de wereld die bij velen tot de verbeelding spreken, maar die vaak zo onbereikbaar lijke…
Argentijnse tango verguisd en geroemdArgentijnse tango verguisd en geroemdDe tango vindt zijn oorsprong in Afrika en is van daaruit met de slaven meegekomen naar Zuid Amerika. De tango heeft zij…
Argentinië in Zuid-AmerikaArgentinië is een Spaanstalig land en een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. Argentinië is het grootste land van…

Informatie over snorkelenSnorkelen houdt in dat men dankzij een uitrusting een lange tijd met het hoofd onder water kan blijven. Zo kan men koraa…
Op vakantie: hoe ga je met klachten om?Op vakantie: hoe ga je met klachten om?Je hebt je er zo op verheugt: je vakantie. Na wekenlang er naar toe te leven kom je dan eindelijk je appartement binnen.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Paudhillon, Pixabay
 • Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be)
Youriblieck (78 artikelen)
Laatste update: 28-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.