Douanebepalingen Nederland
Als u als reiziger Nederland verlaat of binnenkomt dan krijgt u te maken met de Nederlandse Douane, maar daar denken we van te voren vaak niet over na. We nemen veel persoonlijke spullen en vaak ook medicijnen mee op onze reis. We halen op het vliegveld nog wat sigaretten, drank of parfum. We kopen leuke souvenirs in het buitenland voor onszelf en onze familie en vrienden. Maar, wat mag u als reiziger nu eigenlijk wel en wat mag u niet meenemen de grens over en wat moeten we aangeven?
Alcohol en sigaretten
Binnen de EU mag u behoorlijk wat accijnsgoederen, dus drank of rookwaar, meenemen zonder dat u dat hoeft aan te geven. Aan alcoholische dranken is dat: 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter likeurwijn (sherry of port bijvoorbeeld) en 10 liter gedistilleerd (zoals whisky, jenever en cognac). Verder mag u 400 cigarillo’s of sigaren en 1 kilo tabak meenemen. Voor grotere hoeveelheden moet u bij de grens accijns betalen.
Als u 17 jaar of ouder dan en u komt Nederland binnen van buiten de EU dan mag u beperkt alcoholhoudende drank en tabaksproducten meenemen. Beperkt betekent maximaal 1 liter gedistilleerde drank óf 2 liter mousserende wijn, sherry of port. Een combinatie daarvan mag ook. Daarnaast mag u maximaal 4 liter niet-mousserende wijn en 16 liter bier meenemen.
Aan rookwaar mag u, als u tenminste 17 of ouder bent, 200 sigaretten óf 250 gram tabak óf 100 cigarillo’s óf 50 sigaren meenemen. Ook hier geldt dat het ook een combinatie van deze producten mag zijn.
Diverse artikelen voor persoonlijk gebruik of geschenken
De spullen in uw bagage mogen geen commercieel karakter hebben. Het mogen alleen spullen zijn die u voor persoonlijk gebruik nodig heeft of spullen die u meeneemt als geschenk. Binnen de Europese Unie wordt niet gecontroleerd, u kunt vrij reizen met uw persoonlijke spullen.
Komt u van een land buiten Europese Unie het land binnen via zee of luchtvaart, dan geldt dat u goederen ter waarde van maximaal 430 Euro per persoon mag invoeren. Komt u van buiten de EU in Nederland over land, of via de particuliere plezierlucht- of plezierzeevaart, dan is de grens niet 430 Euro, maar 300 Euro.
Heeft u meer dan moet u dit aangeven bij de Nederlandse Douane en moet u over het deel dat de 430 of 300 Euro overschrijdt belasting betalen. Is een artikel in uw bezit meer waard dan die grens dan betaalt u dus belasting over het hele bedrag, ook als u met meerdere personen reist die geen of minderen artikelen meenemen.
Het kan voorkomen dat het de Douane niet duidelijk is of u artikelen invoert of dat de artikelen al in uw bezit waren voor u naar het buitenland vertrok. De douane kan u om bewijzen vragen. Om problemen te voorkomen kunt u van luxe goederen, zoals camera’s, sieraden of uw notebook beter aankoopbewijzen of een Douaneverklaring meenemen.
Medicijnen
Uw mag alleen medicijnen meenemen die bestemd zijn voor eigen gebruik. Om dit te kunnen aantonen haalt u bij uw apotheker of uw huisarts een Europees Medisch Paspoort. In dit paspoort staat uw medicijngebruik, de werkzame stoffen, uw gezondheidsproblemen, wie uw arts is en wie in dringende gevallen moet worden gewaarschuwd.
Medicijnen die onder de Opiumwet vallen mag u meenemen als u reist binnen de Schengenlanden. U moet dan wel een Schengenverklaring opvragen bij het CIBG. Wat de Schengenlanden zijn leest u in:
Wat is het Verdrag van Schengen
Reist u naar een land dat valt buiten het Schengengebied dan moet u toestemming vragen bij de ambassade of het consulaat aldaar. U moet bij de grens dan deze toestemming kunnen laten zien. Er staan zware straffen op het vervoeren van deze middelen zonder de goede documenten. Onder de Opiumwet vallen sterke pijnstikkers, canabis of ADHD-medicijnen zoals Ritalin bijvoorbeeld. Meer informatie hierover vindt u bij Postbus51.
Geld
Als u de Europese Unie verlaat mag u tot maximaal 10.000 Euro aan liquide middelen meenemen. Liquide middelen wil zeggen contanten of waardepapieren zoals aandelen of reischeques bijvoorbeeld. Heeft u andere valuta dan moet u dat omrekenen naar Euro. Heeft u meer aan contanten dan moet u daarvan aangifte doen in het land waar u de Europese Unie verlaat, ook als dat geld niet van u is.
Binnen de EU mag u onbeperkt geld meenemen, op een aantal uitzonderingen na, zoals bijvoorbeeld Andorra, Vaticaanstad, Monaco en de Kanaaleilanden. Voor die landen geldt de grens van 10.000 Euro. Wilt u aangifte doen van een groter bedrag dan vindt u hiervoor op de site van de Douane een formulier dat u dient in te vullen.
Doet u hiervan geen aangifte dan riskeert u een boete of zelfs een gevangenisstraf. De Douane mag ook uw liquide middelen tijdelijk in bewaring nemen.
Namaakartikelen
Het invoeren van namaakartikelen in Nederland is verboden. Meestal gaat het dan om merkkleding, schoenen, tassen, parfum, sieraden, cd’s of dvd’s. Voor kleinere hoeveelheden voor eigen gebruik is hiervoor een uitzondering gemaakt. Daarmee bedoelen ze maximaal 3 horloges, 250 ml parfum of eau de toilette en cd’s, dvd’s of video’s met maximaal 3 titels van albums of films. Tot slot mag u 3 stuks of paar overige goederen meenemen, zoals kledingstukken en tassen.
Bijzondere goederen
In het artikel
Douanebepalingen Nederland, bijzondere goederen wordt uitgelegd waar u bij het in- of uitvoeren van dieren, planten, fruit, levensmiddelen, cultuurgoederen en voer- en vaartuigen rekening mee moet houden.
Wat is verboden de grens over te nemen?
- Wapens en munitie - het meenemen van alle wapens , dus niet alleen vuurwapens, maar ook messen, zwaarden, boksbeugels, alarmpistolen, pepperspray, et cetera. Hierop kunnen uitzonderingen gemaakt worden, u moet dan toestemming hebben gekregen van de Nederlandse overheid.
- Nepvuurwapens - het Landelijk Platform Vuurwapens heeft hier een mooie website over gemaakt (vet-nep.nl) en heeft een lespakket voor scholen samengesteld. Op het invoeren van nepwapens staat een boete van minimaal 180 Euro.
- Bedreigde dieren en planten - deze zijn verboden en zullen in beslag worden genomen. U kunt hiervoor vervolgd worden door de officier van justitie.
- Verdovende middelen - hasj, cocaïne en heroïne bijvoorbeeld, deze middelen zijn overal verboden en hierop staan strenge straffen.
Tot slot een tip
Natuurlijk is het vervelend wanneer de douane u stopt bij de grens. U bent waarschijnlijk bijna bij een rookplek of heel dichtbij familie, vrienden of geliefden of uitgeput van de lange reis. Wanneer een douanier u echter vragen stelt of u apart neemt om uw bagage door te nemen werkt u dan vooral mee, des te sneller staat u weer buiten. Maak het niet persoonlijk, voor de douanier is dat het ook niet, zij doen slechts hun werk.