Douanebepalingen Nederland, bijzondere goederen
U wilt uw hond of kat meenemen op vakantie naar het buitenland. Waar moet u dan aan voldoen? Misschien wilt u planten of fruit meenemen, mag dat zomaar? U heeft een mooi kunstwerk of een antiek souvenir gevonden, hoe krijgt u dat mee? Waaraan moet u voldoen als u reist met een auto, motor of boot? Kaas, vlees, dierenhuiden meenemen, zijn daar nog regels aan verbonden? De regels hieronder zijn Nederlandse Douane-regels. U moet u ook verdiepen in de regels van het land van herkomst of bestemming.
Alles over het in- en uitvoeren van de meer gebruikelijke zaken, zoals alcohol, tabak, medicijnen, geld en namaakartikelen leest u in:
Douanebepalingen Nederland. Hierin vindt u ook een lijst met artikelen die verboden zijn de grens over te nemen.
Dieren
Als u een hond, kat of fret wilt meenemen over de grens dan moet u voor dat dier een EU-paspoort hebben. Zo’n paspoort kunt u krijgen bij uw dierenarts. Hier dier moet ingeënt zijn tegen rabiës en dit moet in dat paspoort vermeld worden. Daarnaast moet het geïdentificeerd kunnen worden middels een chip of tatoeage. Landen als Zweden, Malta, Engeland of Ierland en veel landen buiten de EU willen ook dat u een aantal maanden voor uw vertrek een bloedtest laat afnemen door de dierenarts.
Voor andere levende dieren geldt dat u voor hen een gezondheidscertificaat nodig heeft.
Wilt u beschermde dieren meenemen dan heeft u daarvoor een EU-paspoort en een CITES-document nodig. Hierbij hoort een uitvoervergunning en een invoervergunning van de betrokken landen. Het CITES-bureau in Dordrecht kan u hierover verder informeren.
Bloemen, planten en fruit
Deze mogen worden meegenomen in beperkte hoeveelheid als het voor eigen gebruik is, dus niet voor commercie of wetenschap. Voor fruit, bollen en knollen geldt een limiet van 5 kilo en voor snijbloemen geldt een limiet van 5 bossen. Wilt u deze grens overschrijden dan moet u een fytosanitair certificaat hebben. Hierin verklaart de autoriteit van het land waar u vandaan komt dat u geen plantenziekten mee invoert.
Dierlijke producten en levensmiddelen
Voor het in Nederland invoeren van producten van dierlijke oorsprong, zoals kaas, vlees, huiden of jachttrofeeën, moet u een gezondheidscerificaat hebben uit het land waaruit u vertrokken bent. De ambassade van ieder land weet waar u dat kunt krijgen. Bij binnenkomst in Nederland worden deze spullen bovendien gecontroleerd door deskundigen. Een reden van deze strenge regel is dat u onbedoeld besmettelijke ziekten, zoals bijvoorbeeld vogelgriep en varkenspest kunt meenemen. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de Voedsel en Waren Autoriteit.
Er worden uitzonderingen gemaakt als het gaat om poedermelk voor de baby of voor speciale voeding voor medische doeleinden. Hierbij geldt dat het geen product mag zijn wat gekoeld moet worden, het moet in een ongeopende en onbeschadigde verpakking zitten van een gedeponeerd handelsmerk.
Cultuurgoederen
Hiermee wordt bijvoorbeeld kunst of antiek bedoelt. Als u dit een grens mee wilt overnemen dan heeft u daar mogelijk een vergunning voor nodig. De Erfgoedinspectie en de Inspectie Cultuurbezit zijn de Nederlandse instanties die zich daarmee bezighouden.
Auto’s, motoren, aanhangwagens en pleziervaartuigen
U mag met uw eigen auto, motor, of aanhangwagen uiteraard de grens over, maar dan moet u daarvan wel een geldig kenteken hebben van het land waar u woont. U hoeft het dan niet aan te geven. Reist u Nederland in met een voertuig uit het buitenland dan mag u daarmee drie maanden in Nederland verblijven zonder te betalen. Voor langere perioden moet u de zogenaamde bpm-aangifte doen bij een bpm-aangiftepunt. Deze punten vindt u via de site van de belastingdienst.
Voor in het buitenland geleende of gehuurde voertuigen gelden wat andere regels. Ook die vindt u op de site van de belastingdienst.
Voor pleziervaartuigen geldt dat u moet kunnen aantonen dat in een van de landen van de Europese Unie de douanerechten en de btw voor dat vaartuig zijn betaalt. Dit moet u kunnen doen middels het overleggen van een factuur, een contract of een verklaring van een Douanedienst. Als u dit niet kunt aantonen moet u deze douanerechten en de btw alsnog betalen. Reizigers van buiten de EU kunnen een vrijstelling hiervoor krijgen als zij kort in Nederland verblijven.