Douane Nederland: aangifte doen

We vinden het allemaal zo normaal, onze koffers pakken met spullen die we mee willen nemen, nog wat aankopen doen op Schiphol en souvenirs kopen in ons vakantieland. Maar weet u wat u allemaal mee mag nemen en wat niet? En weet u waarvan u aangifte moet doen? En wat kost het u als u moet bijbetalen?

Binnen de EU

U mag ongelimiteerd inkopen doen binnen de EU en deze meenemen naar andere EU-landen. U betaalt immers in het EU-land waar u uw aankopen deed al btw en accijnzen. Ongelimiteerd betekent echter niet dat alles mag. Het moeten namelijk wel aankopen zijn die bedoeld zijn voor eigen gebruik. De artikelen mogen geen commercieel karakter hebben. Daarmee wordt bedoeld dat ze niet verkocht mogen worden en ze mogen ook niet bedoeld zijn voor zakelijk gebruik. Daarnaast zijn er voor tabak en alcohol ook grenzen gesteld. Deze grenzen zijn ruim, maar ieder EU-land heeft wel zijn eigen grenzen. Wordt u ergens aangehouden met grotere hoeveelheden, dan kan u worden gevraagd aan te tonen dat de spullen echt voor eigen gebruik zijn.

Aangifte doen

Als u van buiten de EU Nederland binnenkomt via zee of per vliegtuig dan vindt u bij de Douane twee soorten uitgangen, groene en rode. Als u denkt dat u ergens aangifte van moet doen dan neemt u de rode uitgang. U loopt dan langs de Douane waar u de spullen bespreekt en waar de Douane bepaalt wat u moet doen.

In de artikelen Douanebepalingen Nederland en Douanebepalingen Nederland, bijzondere goederen staat precies beschreven wat u Nederland mee in mag nemen zonder aangifte te hoeven doen. U bent voor deze artikelen dus vrijgesteld van het betalen van belastingen. Ook vindt u in die artikelen wat u absoluut niet mee het land in mag nemen. Op de site van de Douane vindt u daarnaast een lange lijst met artikelen waarvoor bijzondere bepalingen gelden. U vindt deze lijst als u op de site zoekt naar ‘Gebruikstarief’. Het is echter eenvoudiger om u hierover te laten informeren door de Douane.

De belastingen

Over de overige artikelen moet u belasting betalen, namelijk invoerrechten, omzetbelasting en eventueel accijns. U betaalt dit dus als u van een land buiten de Europese Unie komt en u heeft goederen meegenomen die bedoeld zijn voor eigen gebruik of om als geschenken weg te geven.

In het artikel Douanebepalingen Nederland leest u ook dat u een vrijstelling hebt voor de overige goederen tot een maximum van 430 Euro als u per zee of vliegtuig het land binnenkomt. Als u over land Nederland binnenkomt, of als u via de plezierzee- of plezierluchtvaart Nederland binnenkomt dan is die grens wat lager, namelijk 300 Euro.

Het reizigerstarief

Heeft u meer dan deze 430 of 300 Euro, maar minder dan 700 Euro aan dergelijke goederen meegenomen dan betaalt u het zogenaamde reizigerstarief. Dit reizigerstarief geldt alleen als u zelf aangifte doet. Verzuimt u dat en ontdekt de Douane dat dan vervalt dit recht.

Het reizigerstarief betekent dat u het volgende betaalt:

artikelinvoerrechtenaccijnsbtw
sterke drank2,5%€ 5,72 / liter€ 1,56 / liter
sigaretten met kruidnagel10%57%16%
overige sigaretten57,6%57%16%
rooktabak74,9%48,6%16%
boeken, kranten, tijdschriften0% 6%
andere goederen2,5% 19%

Bij al het rookwaar wordt voor de berekening van de accijns en de btw uitgegaan van de prijs die u zou betalen wanneer u het product in een Nederlandse winkel zou kopen.

Uw plicht en uw recht

U bent verplicht om aangifte te doen als dat moet. Doet u dat niet dan kunnen er maatregelen volgen. Ook als u geen aangifte denkt te hoeven doen en de Douane wil uw bagage controleren bent u verplicht om mee te werken. De belastingen die worden bepaald aan de grens moet u direct contant betalen. Bent u het hier niet mee eens dan kunt u bezwaar maken, hiervoor heeft u zes weken de tijd.

Als u het niet eens bent met de hoogte van het bedrag kunt u ook uitstel van betaling vragen. U moet dan schriftelijk bezwaar maken en op schrift zetten wat u denkt dat u had moeten betalen. U krijgt dan uitstel voor het verschil tussen beide bedragen.
© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…
Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Van vakantie wil je vaak allerlei spullen meenemen waarvan je niet weet of het wel is toegestaan. Hoeveel drank, sigaret…
Werken als douanierWerken als douanierDe douane is een populaire werkgever. Het salaris van een douanier is namelijk erg goed en de aanvullende arbeidsvoorwaa…
Nagemaakte spullen meenemen vanuit het buitenlandWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kun je in aanraking komen met verkopers van nagemaakte merkartikelen. He…
Douanebepalingen Nederland, bijzondere goederenU wilt uw hond of kat meenemen op vakantie naar het buitenland. Waar moet u dan aan voldoen? Misschien wilt u planten of…
Bronnen en referenties
  • www.douane.nl
  • www.belastingdienst.nl
  • www.europa.eu
Samke (50 artikelen)
Laatste update: 26-09-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.