De douane: wat mag je invoeren en wat niet?

De douane: wat mag je invoeren en wat niet? Iedereen weet dat je geen wapens of drugs mee mag nemen langs de douane op het vliegveld. Maar er zijn ook zaken waarbij dit iets minder duidelijk is, een slangenleren portemonnee, etenswaren of gevonden schelpen van het strand. Weet je wat je precies wel en niet mag invoeren in Nederland? En wat kun je beter thuis laten als je naar het buitenland gaat? Met sommige goederen moet je goed opletten en het is goed om op de hoogte te zijn van de geldende wet- en regelgeving.

Als je reis in Nederland begint

Om te beginnen heeft elk land eigen regels voor import en export, Nederland dus ook. Reizen binnen de Europese Unie is qua regels hetzelfde als reizen van de ene kant naar de andere kant van het land. Je hoeft niet door de douane, maar er zijn natuurlijk wel regels voor het invoeren van goederen in het land. Reizigers mogen bijvoorbeeld niet meer dan 800 sigaretten, 110 liter bier, 200 sigaren en 20 liter sherry of port meenemen. Uiteraard moet je eventuele wapens ook thuislaten.

Wanneer moet je de goederen aangeven?

De douane checkt de goederen die worden ingevoerd vanuit landen buiten de Europese Unie, over het algemeen mag er niets het land in dat een bedreiging zou kunnen vormen voor de veiligheid, gezondheid, economie en het milieu in Nederland. Dierlijke producten zoals melk, kaas, eieren en vlees kunnen virussen en bacteriën meebrengen zoals mond-en-klauwzeer en dit is gevaarlijk voor mensen en dieren. Deze producten mogen daarom niet worden ingevoerd.

Wanneer moet je belasting betalen?

Als je een reiziger van buiten de Europese Unie bent mag je goederen invoeren in Nederland tot een waarde van € 430,00 (in 2016) zonder hier belasting over te betalen. Als je de waarde van wat je wil meenemen meer is dan € 430,00 moet je hier belasting over betalen. Dus als je in de Verenigde Staten een Apple computer koopt moet je deze aangeven bij de douane.

Hoe zit het met de handtas van slagenleer?

Wil je die mooie handtas van slangenleer meenemen naar Nederland? Dan heb je een CITES importvergunning nodig. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna. CITES reguleert de wereldhandel van ongeveer 5.000 bedreigde diersoorten en ongeveer 30.000 beschermde plantensoorten. Je mag niet zomaar een bedreigde diersoort invoeren.

Imitatie designerkleding

Vanaf 1 juni 2016 gelden er nieuwe regels aangaande het invoeren van imitatiedesignerkleding naar Nederland van buiten de Europese Unie. Reizigers mogen dit alleen meenemen als ze niet de intentie hebben om het door te verkopen in Nederland. Je wordt niet als handelaar beschouwd in de volgende gevallen:
  • Je neemt af en toe imitatiedesignerkleding mee naar Nederland en de Europese Unie.
  • De kleding is voor eigen gebruik, het is een cadeau of het wordt gedragen door een familielid.
  • Het is qua aantal kledingstukken duidelijk dat je geen intentie hebt om de kleding te verhandelen.

Vlees en zuivel

Vlees en zuivel zijn producten die niet zijn toegestaan om in te voeren van buiten de Europese Unie. Deze producten kunnen organismen bevatten die infectieziekten veroorzaken. Als je het toch wil invoeren heb je een certificaat nodig met een bewijs dat er geen gezondheidsrisico's zijn. De ambassade in het land waar je vertrekt kan je vertellen hoe en waar je het benodigde certificaat kan krijgen.

Kaviaar

Er zijn verschillende regels inzake vis en visproducten. Je mag ongeveer 20 kilogram vis of visproducten invoeren, van vissoorten die geen beschermde status hebben. De vis moet schoongemaakt zijn. Kaviaar en sommige variaties van visproducten zijn een uitzondering op de regel. Reizigers mogen maximaal 125 gram kaviaar van steur invoeren in Nederland.

Schelpen van tropische stranden

Op vakantie zie je soms de mooiste tropische schelpen als je op het strand loopt. Dit zijn leuke souvenirs maar voor je het weet heb je een schelp van een bedreigde soort in je koffer zitten. Je mag niet meer dan drie van deze schelpen meenemen en een schelp mag niet meer dan 3 kilogram wegen. Je mag geen souvenirs meenemen, zoals lampen en asbakken, die schelpen van beschermde diersoorten bevatten.

Wat gebeurt er met goederen die in beslag zijn genomen?

Sommige goederen worden altijd vernietigd, zoals vlees, vis en andere etenswaren. Voor een lijst van wat je precies wel en niet mee mag nemen kun je kijken of de website van de belastingdienst. Weet je niet zeker of je iets wel of niet mee naar huis mag nemen? Je kunt via Twitter of Facebook een foto sturen naar de douane in Nederland. Zij zullen je zo snel mogelijk laten weten of het een product is wat je in mag voeren of niet.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Van vakantie wil je vaak allerlei spullen meenemen waarvan je niet weet of het wel is toegestaan. Hoeveel drank, sigaret…
Nagemaakte spullen meenemen vanuit het buitenlandWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kun je in aanraking komen met verkopers van nagemaakte merkartikelen. He…
Invoeren kleding, cd's en souvenirs vanuit het buitenlandInvoeren kleding, cd's en souvenirs vanuit het buitenlandIn het buitenland kan kleding een stuk goedkoper zijn, net als bijvoorbeeld zonnebrillen, tassen en horloges. Maar je ma…
Douanebepalingen NederlandAls u als reiziger Nederland verlaat of binnenkomt dan krijgt u te maken met de Nederlandse Douane, maar daar denken we…

De Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstDe Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstVeel mensen kennen de Royal Flying Doctor Service (RFDS) in Australië van de dramaserie ‘The Flying Doctors’. De serie g…
TESO: de veerdienst tussen Den Helder en 't Horntje op TexelAls men van het vasteland naar Texel wil rijden, komt men er niet omheen: men zal ergens de Waddenzee moeten oversteken!…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fuzz, Pixabay
  • https://mijn.rvo.nl/cites-soorten-in-nederland-en-de-eu (geraadpleegd in juli 2016)
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/reisbagage/vanuit_een_niet_eu_land/ (geraadpleegd in juli 2016)
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/reisbagage/reisbagage (geraadpleegd in juli 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.