Body worlds & bodies, the exhibition
Het is leerzaam, fascinerend en voor sommige toch heel angstaanjagend. Bij deze tentoonstellingen kan men lichamen en organen bewonderen die geplastineerd zijn. Er zijn teksten bij waardoor u onderdelen kunt herkennen en het verschil met de afwijkingen kunt zien. In dit artikel leest u meer over deze tentoonstellingen die ook af en toe in Nederland te zien zijn.
Wat ziet u?
U ziet de anatomie van de mens en soms van een dier. Dit ziet u doordat er gebruikt word gemaakt van echte overleden mensen en/of dieren die zichzelf hebben gedoneerd. Zij worden in stand gezet waardoor u bijvoorbeeld goed ziet welke spiergroepen gebruikt worden bij bepaalde sporten. Verder ziet u ook:
- aderen/vatenstelsels
- organen
- afwijkingen
Bij veel onderdelen staat uitleg over wat u ziet en de eventuele zichtbare afwijkingen.
Voor wie is het?
Iedereen is welkom bij de tentoonstelling. Het kan wel een beetje griezelig overkomen dus u zult zelf in moeten schatten of u kinderen mee neemt. Soms kan het nogal schokkend zijn omdat het toch echte lichamen zijn, de gezichten hebben vaak ook nog ogen waardoor het u persoonlijk kan raken. Bij sommige tentoonstellingen word ook gebruik gemaakt van foetussen. Het klinkt allemaal heftig maar het is vooral ook heel erg leerzaam. U leert zo door middel van te kijken hoe het lichaam in elkaar zit en de werking.
Plastinatie
De lichamen en onderdelen zijn geplastineerd. Dit word in de volgende stappen gedaan:
- Er word formaline door de aders gepompt zodat de bacteriën sterven maar het weefsel in tact zal blijven.
- Huid, vet en bindweefsel worden verwijdert.
- Het vocht en vet word verwijdert door het lichaam in een oplosmiddel zoals aceton te leggen.
- Het aceton word tijdens doordringen dankzij vacuüm vervangen door siliconenrubber.
- Het lichaam word in positie gebracht door middel van touwtjes, klemmen etc.
- Het lichaam word door middel van gas, warmte of licht uitgehard.
Het gehele proces neemt ongeveer 1500 werkuren in beslag. Het grootste project 'rearing horse with rider' nam zelfs 3 jaar de tijd in beslag.
Uitvinder
De Duitse anatoom 'Gunther von Hagens' heeft het concept plastinatie in 1977 uitgevonden. Eerst werd het gebruikt voor medische studenten, maar het werd ook gepresenteerd aan het grote publiek. Zijn eerste tentoonstelling volgde in 1997 in Duitsland. In eerste instantie was er veel afschuw voor deze manier van kunst en educatie, maar vele waren ook gefascineerd. Daarbij staat er tekst en uitleg bij de lichamen en organen waardoor zowel leken als medische studenten er veel van op kunnen steken. Zo kan men beter het verschil zien tussen wat hoort en niet waardoor men afwijkingen gaat herkennen. In verschillende landen werd ook zijn televisie programma uitgezonden 'Anatomie voor beginners' waarbij men mee kon kijken met een autopsie.
Uw lichaam doneren
U kunt uw lichaam doneren om te laten plastineren. Hiervoor moet wel een hoop getekend worden, zelfs door een naast familielid. U moet toestaan dat ze uw medische historie bekijken en een eis is dat u wel aan een natuurlijke dood gestorven moet zijn. Als u de formulieren terug gestuurd krijgt dient u deze goed te bewaren bij de rest van de documenten voor als u komt te overlijden. Ook moet het lichaam in goede staat zijn. Is het lichaam niet in perfecte staat dan zullen er alsnog wel delen van het lichaam gebruikt worden. Het doneren kost geen geld maar onthoud dat orgaan donoren die u nodig hebben voor gaan op plastinatie.
Waar is het?
Er zijn vaste vestigingen van Bodies, the exhibition in verschillende hoofdsteden. Tijdelijk is Body worlds nu ook weer te zien in Amsterdam. Het bezoek adres is Damrak 66 te Amsterdam. Het is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 9:00 tot 20:00 en van zondag tot en met woensdag van 9:00 tot 19:00. Een kaartje aan de kassa kost voor mensen boven de 19 jaar 20,-.