10 tips voor de wandelvakantie

Wandelen is fijn. Het is handig om enigszins voorbereid op wandelvakantie te gaan om teleurstellingen te voorkomen. Neem geen dikke boeken mee! Laat die drie spijkerbroeken thuis! Alles wat je in je rugzak stopt wordt met het uur zwaarder. Een rugzak van 8 kilo loopt veel lekkerder dan een van 18 kilo. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bagage

Als je gaat wandelen moet je allereerst zo weinig mogelijk spullen meenemen. Elke gram telt. Dat betekent; geen boeken. Lezen kun je wel in andere vakanties doen. Vele ervaren wandelaars wegen hun kleren voordat ze die inpakken. Sommige onderbroeken, T-shirts of sokken zijn lichter dan andere exemplaren. Neem alleen de meest lichte exemplaren mee. Neem ook maar één lange broek mee. Je kunt er toch geen 2 tegelijk aandoen. Bovendien zal je vaak in een lekker warm gebied op vakantie zijn en dan heeft het weinig zin om twee of drie lange broeken mee te sjouwen. Nog beter is het als je enige lange broek een afritsbroek is.

Delen

Deel spullen met je vakantiegenoten. Sommige attributen zoals shampoo, tandpasta, conditioner, zonnebrand, kun je beter delen. Dat spaart de helft in het gewicht. Een andere manier is om kleinere verpakkingen te kopen zodat je daarmee gewicht bespaart. Een fles shampoo is al snel 450 ml, dus 2 volle flessen is bijna een kilo. Spullen delen kan uiteindelijk kilo's in gewicht schelen.

Openbaar Vervoer

Ga soms met het openbaar vervoer. Je spaart dan wel geld uit door de benenwagen te nemen in plaats van benzine slurpende voertuigen maar dat betekent niet dat je altijd maar moet blijven lopen. Soms gaat het regenen, of is de omgeving niet mooi genoeg om er lang te blijven. Dan kun je altijd snel met het OV naar een andere plek.

Eet Goed

Neem geen eten mee van huis. Het lijkt een simpel advies maar veel beginnende wandelaars nemen een voorraad eten voor twee weken mee die ze vervolgens allemaal moeten meesjouwen. Eten is belangrijk tijdens de wandelvakantie. Veel mensen nemen maaltijden in poedervorm mee omdat het zo makkelijk is; er hoeft alleen maar water op! Niet doen! Ten eerste is dit eten niet voedzaam genoeg voor de actieve wandelaar en met een knorrende maag is het slecht slapen. Ten tweede moet je dan ook water meenemen wat wel weer veel gewicht is. Het beste kun je elke dag een supermarkt bezoeken om verse producten te halen. Bovendien geniet je van de vakantie meer als je de lokale, misschien nog onbekende streekproducten proeft.

Leer jezelf en de ander kennen

Weet met wie je op vakantie gaat. Een wandelvakantie is heel intensief. Je leert elkaar heel goed kennen. Het kan zijn dat je soms na een paar uur wandelen moet afzien. Dan moet je wel met een partner op vakantie zijn waarmee het bijzonder goed klikt. Het verdient daarom aanbeveling om vooraf een weekendje met elkaar erop uit te gaan. Dan leer je elkaar beter kennen en hoe het is om 24 uur per dag samen te zijn.

Trainen

Wandelen is een sport. Sport moet je trainen. Niets is zo vervelend of je krijgt de eerste dag van de vakantie blaren. Je partner zal het ook behoorlijk stom van je vinden om ongetraind op reis te gaan. Ga dus lekker wandelen, ruim voordat je op vakantie gaat, minstens een dag per week. Zo loop je je schoenen lekker in.

Schoenkeus

Ga niet met spiksplinternieuwe schoenen op vakantie. Het gevaar op blaren is dan groot. Bij de training hoort ook de juiste schoenkeuze. Je moet er natuurlijk niet pas in de vakantie erachter komen dat de schoenen waarop je loopt toch niet zo geschikt zijn voor lange afstanden.

Eet Lekker

Ga lekker uit eten of leer lekkere eenpansgerechten te maken. Waarschijnlijk is een combinatie van deze 2 tips nog het beste. Het is in principe mogelijk om met een éénpittertje en één pan hele lekkere gerechten te maken bv macaroni. Maar je moet er wel even handigheid in krijgen. Het is het beste om thuis wat basisrecepten te oefenen, één met pasta, één met rijst en één met een maaltijdpannekoek of maaltijdsalade. Voor de laatste heb je uiteraard helemaal geen gaspitje nodig. Het uit eten gaan kun je elke dag doen maar dat past niet in ieders budget. Bovendien is het ook lekker om zelf iets te maken.

GPS of Kaart

Sommige mensen hebben geen GPS nodig maar werken met ouderwetse kaarten en een kompas. Omdat de kaarten van wandelaars op grote schaal zijn, zodat de weg beter gevonden kan worden, hebben sommige wandelaars veel kaarten mee. Een manier om dit extra gewicht te lozen is om gebruikte wandelkaarten per post terug te sturen naar huis.

Inpakken

Stop al je bagage in een plastic zak voordat je het in je rugzak stopt. Zo blijft de bagage droog tijdens een eventuele regenbui. Ook kun je op deze manier je bagage goed gescheiden houden zodat de vuile was niet bij het schone goed komt. Natuurlijk is het ook een belangrijke aanbeveling om je kleren direct 's avonds te wassen. Dan kunnen ze de nacht en de ochtend erop drogen. Als je vaak je kleren wast, hoef je er ook minder mee. Stel dat je 20 dagen op vakantie gaat. Dan kun je 20 T-shirts meenemen. Maar dat zou erg dom zijn omdat je onnodig veel gewicht verplaatst. Beter is om drie a vier shirts mee te nemen en die snel te wassen. Bovendien kun je – als blijkt dat je liever een exemplaar meer hebt van een bepaald artikel- je deze onderweg kopen.

Veel plezier met je wandelvakantie!

Lees verder

© 2009 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe neem je zo weinig mogelijk spullen mee op vakantie?Hoe neem je zo weinig mogelijk spullen mee op vakantie?Wanneer je op kampeer- of backpackvakantie gaat, is het noodzakelijk om zo weinig mogelijk spullen in te pakken. Je hebt…
Een outdoor rugzak kopenJe rugzak uitzoeken omdat de kleur zo ‘cool’ is, is geen goed idee. Als je hem gevuld hebt met 25 kilo, zul je merken, d…
Wandelvakantie: actief en ontspannenEen wandelvakantie is niet alleen een prachtige ervaring, waarbij u geniet van mooie landschappen en de vrije natuur. He…
Wandelvakantie in NoorwegenEen wandelvakantie in Noorwegen is een echte belevenis. In Noorwegen vind je uitgestrekte hoogvlaktes, heidevelden, ruig…

Vriendendag of vriendenweekend organiserenEen vriendendag of zelfs een vriendenweekend is in veel vriendengroepen een terugkerend jaarevent. Het organiseren van e…
Calamiteitenfonds: bij natuurrampen en onlustenCalamiteitenfonds: bij natuurrampen en onlustenReizigers die een vakantie hebben geboekt naar een land waar een dierziekte zoals de varkensgriep ernstig om zich heen g…
Bronnen en referenties
  • Perssonlijk ondernomen wekenlange wandeltochten door Luxemburg, Ardennen en Nederland.
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-11-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.