Wandelvakantie: actief en ontspannen

Een wandelvakantie is niet alleen een prachtige ervaring, waarbij u geniet van mooie landschappen en de vrije natuur. Het is ook nog eens een gezonde vakantie. Het is een combinatie tussen actief en ontspannen. Je kunt kiezen voor verschillende soorten wandelvakanties en uiteraard voor verschillende bestemmingen. Besneeuwde bergtoppen of groene vlaktes. Individueel of een groepsreis. Voor een wandelvakantie zijn er vele mogelijkheden.

Uw wandelbestemming

Wandelvakanties kunt u overal houden. Een bestemming kies je meestal aan de hand van mond-op-mond-reclame, reismagazines en mooie foto’s van gebieden en landschappen. Om de juiste bestemming te kiezen die aan uw criteria voldoet, dient u een aantal zaken door te nemen. Zo voorkomt u dat een bestemming niet overeenkomt met uw verwachtingen, waardoor onprettige verrassingen ontstaan.

Het klimaat

Het is belangrijk om te kijken in wat voor klimaat je graag wandeld. Zo vinden de meeste wandelaars het fijn als de gemiddelde temperatuur niet extreem hoog ligt. Ook moet de zon lang genoeg schijnen en dien je te letten op bepaalde periodes van langdurige neerslag of uitzonderlijke droge periodes.

Het landschap

Vaak worden enkel de mooiste foto’s in vakantiefolders gepubliceerd. In werkelijkheid heeft elk landschap ook zijn mindere periodes. In reisgidsen vindt je vaak een uitgebreidere beschrijving van het landschap. Met daarbij de bijhorende afbeeldingen. Op het web zijn ook reisforums te vinden, waarin reizigers die jou voorgingen hun ervaringen vertellen over het landschap en over veel meer.

De cultuur

Naast het klimaat en het landschap is het prettig om te weten in wat voor cultuur je terrecht komt. Is het een land met weinig of juist veel welvaart? Zijn de mensen gastvrij of schuw voor toeristen. Ook de religie van het meerendeel van de bevolking is van belang om te weten. Soms zijn hieraan bepaalde voorwaarden verbonden om het land te betreden en de religie te respecteren. Bijvoorbeeld speciale kledingvoorschriften. Als je wat wilt zien van de cultuur van het land, is het handig om te kijken naar bepaalde bezienswaardigheden.

Wat zijn de wandelmogelijkheden in het land?

Er zijn veel landen met officiële wandelroutes en langeafstandspaden. Sommige van die routebeschrijvingen kun je hier in Nederland al aanvragen. Of je kunt ze vinden in reisgidsen die special voor wandelaars worden uitgebracht. Als je een kaart van het desbetreffende land zoekt, moet deze nauwkeurig genoeg zijn om de wandelpaden zichtbaar te volgen. De schaal van de kaart moet liggen op 1:25.000 of 1:50.000.

Vervoer en afstand

Als u gaat wandelen in Europa kunt u vaak kiezen voor de auto, bus of trein. Uiteraard is vliegen ook een mogelijkheid. Ook moet u bepalen hoe ver u bereidt bent om te reizen naar een mooie wandelbestemming. De afstand van Nederland naar uw bestemming bepaald vervolgens het vervoersmiddel.

Voorzieningen

Het is altijd fijn om in een fijne accommodatie te overnachten. Met daarbij de nodige voorzieningen. Als u van plan bent om door een land te trekken, van plaats naar plaats. Kunt u het beste van te voren uitzoeken of er voldoende hotels, campings, bed & breakfast etc in de omgeving van het gebied zitten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. U kunt er ook voor kiezen om alle accomodaties van te voren te bespreken.

Informatie vinden

Op het internet kunt u heel veel informatie vinden over verschillende wandelbestemmingen en landen. Wilt u liever persoonlijk geadviseerd worden, dan kunt u terrecht bij een reisbureau in uw omgeving. Wanneer u duidelijk aangeeft dat u op zoek bent naar een bestemming waar u heerlijk kunt wandelen, zullen ze u helpen op zoek te gaan naar het juiste land en gebied.

Populaire wandelbestemmingen

Europa is geliefd bij wandelfanaten omdat de temperaturen meestal niet te extreem zijn en er een gevarieerd landschap is. Populaire landen voor een wandelvakantie zijn: Oostenrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Groot Brittanie en Ierland.

Wat voor wandelvakantie kies jij?

Wanneer de bestemming vast staat kunt u nog kiezen uit verschillende soorten wandelvakanties. De wandelvakanties worden onderscheiden door diverse aspecten. Hieronder zie je de keuzes die u dient te maken voor het kiezen van uw soort wandelvakantie.

Georganiseerd of zelf op pad?

U kunt voor een georganiseerde wandelvakantie kiezen. Deze reis is van te voren helemaal uitgestippeld en gepland. Dit is gemakkelijk maar ook erg prijzig. U kunt ook zelf de touwtjes in handen nemen, het initiatief nemen en zelf op pad gaan.

Groepsreis of individueel?

Reist u liever in een groep of individueel, de keuze ligt geheel bij u. Bij een groepsreis loop je altijd het risico dat je van te voren niet weet of het klikt tussen de groepsgenoten. Een leuke groep betekend extra veel plezier en misschien zelfs blijvende contacten. Maar een minder leuke groep kan je vakantie totaal verpesten. Hierbij is het ook van belang hoe groot de groep is. Bij een groep groter dan 10 personen, vindt u altijd wel iemand waarmee het klikt. Is de groep kleiner, dan zult u meer op elkaar aangewezen zijn. Durf je deze risico’s niet aan te gaan, en leg je niet zo gemakkelijk contact met mensen. Dan kun je beter kiezen voor een individuele reis.

Rugzak, bagagevervoer of dagwandelingen?

Draagt u liever uw eigen spullen, met daarbij ook de tent en het eten? Of laat u uw bagage liever vervoeren? Bijde is mogelijk tijdens een wandelvakantie. Bagagevervoer is erg comfortabel maar daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan. Twijfel je aan je wandelconditie op de lange termijn? Dan zijn dagwandelingen voor u een goed alternatief. Hierbij vertrek je elke dag vanuit een vaste standplaats. Zo kunt u per dag bepalen of u wel of niet meegaat met de wandeling.

Niveau

Er zijn verschillende niveau als het gaat om een wandelvakantie, maar je moet jezelf natuurlijk niet overschatten of onderschatten. De zwaarte hangt van verschillende factoren af. Zijn er veel of weinig hoogteverschillen, hoe is de temperatuur? Ook het gewicht dat je met je meeneemt speelt een belangrijke rol. Reisorganisaties geven het niveau van de wandelvakanties vaak met sterren aan.

Hieronder een overzicht van de sterren met hun betekenis:
1 sterLichte dagwandelingen, geschikt voor onervaren wandelaars
2 sterrenZwaardere dagwandelingen, geschikt voor onervaren wandelaars
3 sterrenHuttentochten en rugzaktrekkings, ervaren wandelaars met goede conditie
4 sterrenZware rugzaktrekkings, ervaren wandelaars met goede conditie
© 2009 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nordic walking nieuwe sportNordic Walking is sinds 2003 de meest groeiende buitensport van Nederland. Bij Nordic wordt gebruik gemaakt van benen, a…
Nordic Walk Ameland - wandelen op het WaddeneilandNordic Walk Ameland - wandelen op het WaddeneilandSinds 2006 vindt jaarlijks in het voorjaar de Nordic Walk Ameland plaats, een recreatieve wandelroute door de natuur. Ho…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Jebel Toubkal - De top van het hoge Atlas gebergteJebel Toubkal - De top van het hoge Atlas gebergteHet Toubkal Massief, vormt de thuisbasis van de hoogste berg van Noord-Afrika op 4167 meter. In Afrika is alleen de Kili…

Tips voor een zorgeloze vakantieTips voor een zorgeloze vakantieDe zomer staat weer voor de deur en veel mensen hebben inmiddels al een vakantie geboekt of zijn van plan om dit binnenk…
Budgetteren op vakantie, wijsheid of waanzin?mijn kijk opBudgetteren op vakantie, wijsheid of waanzin?Zo begin maart, als de eerste bloemen beginnen te bloeien, dan komen de vakantie kriebels al weer. Denken, dromen, bedis…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.