mijn kijk op

Budgetteren op vakantie, wijsheid of waanzin?

Budgetteren op vakantie, wijsheid of waanzin? Zo begin maart, als de eerste bloemen beginnen te bloeien, dan komen de vakantie kriebels al weer. Denken, dromen, bedisselen waar je naar toe wil. Keer op keer komen wij tot de conclusie dat op vakantie gaan weliswaar prijzig kan zijn, maar dat het ons toch niet de kop kost. En nee, dan gaan we niet naar de goedkoopste landen toe op de goedkoopste momenten. Voor of na-seizoen zijn aan ons niet besteed, want we hebben nog schoolgaande kinderen. Wat zijn de belangrijkste punten :
  • Weet wat je wil, maar wees flexibel
  • "Budgetteren" is geen vies vakantiewoord.
  • Wees bereid om je te schikken.
  • Principes zijn leuk, maar durf ze overboord te gooien.

Weet wat je wil, maar wees flexibel

M.a.w we zijn WEL op tijd met bedenken wat we willen, maar voor het daadwerkelijke noodzakelijke boeken wacht ik vaak zo lang mogelijk. Het komt regelmatig voor dat er leuke aanbiedingen zijn om ergens te komen. Zo heb ik afgelopen jaar minder dan 10,-- euro betaald voor een overtocht voor 3 volwassenen en 3 motoren van Denemarken naar Noorwegen.
"budget" is geen vies vakantie woord.

"Budgetteren" is geen vies vakantie woord

Budget is een magisch toverwoord voor een geslaagde vakantie. Als je namelijk weet dat je met de auto naar Oostenrijk toe wil, dan kun je ook uitrekenen hoeveel kilometer dat is.En je kunt ook inschatten hoeveel kilometer je in Oostenrijk nog wilt rijden. En je weet dan ook hoeveel kilometer de terugweg is. Stel dat de heen en terugreis samen 3000 kilometer is. En je weet dat je auto 1 op 15 rijdt. Dan weet je ook dat je in die vakantie 200 liter aan brandstof kwijt bent. Zou je 1,20 gemiddeld kwijt zijn aan een liter brandstof, dan weet je dat je 240 moet budgeteren voor het vervoer.Op deze manier kun je ook een richtlijn bepalen hoeveel je in een week uit wil geven aan terrasjes, musea, en funshoppen. Als je nu al ruwweg een budget opstelt, en daarin rekening houdt met:
  • reiskosten
  • accommodatie
  • terrasjes
  • shoppen
  • huishoudgeld

Dan weet je ook of je moet sparen, of naar een ander land moet gaan, of op een andere manier je vakantieplannen vorm moet geven. Je zou je nu al kunnen oriënteren op een huisruil, waardoor je wel de ruimte creëert om op vakantie te gaan.

Wees bereid om je te schikken

Laat de eis varen dat je perse op "christelijke" uren ergens aan wil komen, of wil vertrekken. Het zijn juist de onmogelijke vertrektijden die je een X-aantal euro's kunnen schelen. Als je weet dat de donderdagmorgenboot van 6.00 uur de goedkoopste boot is, dan maak het het tot jou streven om op die donderdag ochtend om 5:00 uur bij de terminal te staan.
Principes zijn leuk, maar durf ze overboord te gooien.

Principes zijn leuk, maar durf ze overboord te gooien

Ooit in een ~nog niet zo lang verleden~ zwoor ik een bloedige eed om nooit maar dan ook nooit meer een vouwwagen te kopen, nadat mijn vingers klem waren gekomen tussen het tentdoek en een stang. Die vouwwagen was te groot, te lastig, te vul maar in wat een vouwwagen allemaal kan zijn. Tegen de tijd dat mijn vinger weer geheeld was, had ik het principe aangenomen dat een vouwwagen het slechtste van 2 goede dingen was. Een mislukte fusie tussen een caravan bouwer en een tenten ontwerper. En waar gaan we dit jaar mee weg? Jawel... Met een vouwwagen. Had ik mij stompzinnig aan een principe vastgehouden, dan had ik bij voorbaat niet opengestaan voor deze mogelijkheid. De les was namelijk dat je een vouwwagen moet hebben die bij je past, en niet een vouwwagen voor de heb, omdat je er de buren mee imponeert.

Als je rekening houdt met deze dingen, en durft te kiezen, dan heb je hiermee een goede financiële basis om op vakantie te gaan. Vakantie is namelijk niet leuk meer als je weet dat je de rekeningen achteraf niet kunt betalen.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Vouwwagen kopen: Waar moet je op letten en wat is de prijs?De vouwwagen is terug van weg geweest en met name, omdat de prijs veel lager ligt dan die van een camper of kampeerauto,…
Een vouwwagen kopenEen vouwwagen kopenEen vouwwagen kopen doe je niet zomaar. Je dient met veel zaken rekening te houden en deze zaken verschillen van persoon…
Vouwwagens: het gemak van snelopzettersDe vouwwagen is nog steeds populair onder een grote groep kampeerders. Comfortabeler dan de tent, goedkoper dan de carav…

Wandelvakantie: actief en ontspannenEen wandelvakantie is niet alleen een prachtige ervaring, waarbij u geniet van mooie landschappen en de vrije natuur. He…
Fooi onmisbaar voor reisleider of gidsEen fooi geven aan een reisleider of gids. Moet dat nu vragen veel mensen zich af? Ja dat moet. Want de fooi voor reisle…
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.