Tips voor een zorgeloze vakantie

Tips voor een zorgeloze vakantie De zomer staat weer voor de deur en veel mensen hebben inmiddels al een vakantie geboekt of zijn van plan om dit binnenkort te doen. Op vakantie gaan is echter niet zonder risico's, en om zorgeloos van uw vakantie te kunnen genieten is het van belang om van te voren een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen en om bij enkele dingen stil te staan.

1. Sluit een reisverzekering af

U wilt er waarschijnlijk liever niet bij stil staan, maar ook op vakantie kunnen er onverhoopt dingen gebeuren waardoor u bijvoorbeeld medische hulp nodig hebt. De kosten van medische hulp in het buitenland kunnen hoog oplopen. In geval van gezondheidsproblemen is het prettig niet na te hoeven denken over de eventuele kosten, maar om gewoon naar een dokter / ziekenhuis te kunnen gaan, wat vervolgens vergoed wordt door uw reisverzekering. Ook is het prettig om in geval van diefstal goed verzekerd te zijn

2. Verzeker ook uw autoreis

In geval van een vakantie per auto is het belangrijk om lid te zijn van een organisatie als bijvoorbeeld de ANWB. Zo staat u met pech niet hopeloos langs de weg, maar heeft u de mogelijkheid om de Wegenwacht te bellen. Dit kan u een hoop tijd en geld besparen.

3. Win informatie in over de gebruiken en gewoontes in het land en over de lokale bevolking

Gebruiken en gewoontes van mensen verschillen per land en soms per streek. Sommige dingen die in Nederland gebruikelijk zijn, zijn in uw vakantieland volstrekt ongewenst. Ook de houding van mensen kan van een andere aard zijn. In de wat zuidelijker gelegen landen bijvoorbeeld kenmerkt de cultuur zich door een 'komt het vandaag niet, dan gebeurt het morgen wel' houding. In de Dominicaanse Republiek bijvoorbeeld maken de werknemers van het hotel niet zo'n haast met verzoeken, de mentaliteit is heel anders dan de gehaaste houding van veel Nederlanders. Het kan handig zijn om over dit soort dingen van tevoren informatie over in te winnen om er zo op voorbereid te zijn. Dit kan veel ergernissen besparen.

4. Laat in het geval van een vliegreis uw koffers sealen

Beschuldigd worden van zoiets als drugssmokkel terwijl u dacht lekker op vakantie te gaan is natuurlijk verre van ideaal. Veel luchthavens bieden de mogelijkheid om uw koffers te sealen. Hierbij wordt een koffer stevig verpakt in plastic. Naast het feit dat dit het openspringen van uw koffer onmogelijk maakt en de kans op beschadigingen aan uw koffer kleiner wordt, wordt het zo ook moeilijker voor anderen om ongewenste spullen (zoals drugs) aan uw bagage toe te voegen. De kosten voor het sealen zijn niet hoog (ongeveer 7 euro) en kunnen u een hoop ongemak besparen.

5. Laat het telefoonnummer van uw verblijfplaats achter bij familie en / of vrienden

Wanneer u op vakantie gaat is het handig om familieleden en / of vrienden op de hoogte te stellen van de contactgegevens van uw verblijfplaats. In geval van nood kunnen zij u op deze manier gemakkelijk bereiken.

6. Let op de kosten van mobiel bellen

Mobiel bellen in het buitenland is in veel gevallen vele malen duurder dan in Nederland. Zoek van tevoren uit hoe het bellen vanuit het buitenland bij uw provider geregeld is. Sommige providers bieden de mogelijkheid om per maand uw bundel te veranderen. U kunt dan de maand voordat u op vakantie gaat uw bundel omzetten zodat u kunt profiteren van lagere kosten. Dit voorkomt dat u bij thuiskomst een torenhoge rekening aantreft.

7. Neem een creditcard mee

Vooral bij verre reizen, bijvoorbeeld naar midden-Amerika, kan het op zak hebben van een creditcard uiterst handig zijn. Soms worden Europese pinpassen niet geaccepteerd in hotels, en is het moeilijk om contant geld op te nemen bij een pinautomaat. Dit kan zijn omdat er nauwelijks pinautomaten in de buurt zijn, of omdat de pinautomaat uw Nederlandse pinpas niet accepteert. Als u ook niet met teveel contanten op zak wil reizen kan een creditcard uitkomst bieden.

8. Zorg dat u kan beschikken over belangrijke gegevens

Een tip is om gegevens als banknummers, adressen, verzekeringsnummers etcetera naar uw eigen email adres te mailen, zodat u altijd uw gegevens bij de hand hebt mocht dit nodig zijn.

9. Zoek uit of er vaccinaties vereist of gewenst zijn

U laten vaccineren wordt bij het bezoek van vooral (sub)tropische landen aangeraden, en soms is een vaccinatie zelfs verplicht. Het is verstandig om hier minimaal twee maanden voor vertrek informatie over in te winnen bij bijvoorbeeld de GGD. De kosten voor het vaccineren worden veelal vergoed door uw verzekering.

10. Neem een reisapotheek mee

Het is belangrijk om een basis-uitrusting aan apotheekartikelen mee te nemen op reis. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan paracetamol, diarreeremmers, pleisters, zonnebrandolie, verband, muggenstifte, een koortsthermometer, enzovoort. Als u deze spullen meeneemt op uw reis heeft u ze altijd bij de hand en dit voorkomt dat u er naar op zoek moet gaan op uw bestemming, waar deze spullen misschien niet altijd even eenvoudig te verkrijgen zijn.

11. Last but not least: geniet van uw vakantie!

Op vakantie gaat u om te genieten en niet om continu met de dagelijkse beslommeringen van thuis bezig te zijn. Zet uw mobiele telefoon uit (zet deze bijvoorbeeld alleen 's avonds even aan) en laat uw agenda en laptop thuis.
© 2009 - 2024 Rosan86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantietips voor diabeticiVakantietips voor diabeticiHeb je diabetes type 1 of ben je geinteresseerd in diabetes. Hier heb je een paar tips voor vakantie. Van warme zonvakan…
Vakantie, goedkoop als nooit tevorenVakantie, goedkoop als nooit tevorenBegin 2015 stond Griekenland in het middelpunt van de publieke belangstelling. Veel Nederlanders waren bang dat de Griek…
Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAdviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAls je diabetespatiënt bent wil je natuurlijk ook graag af en toe op vakantie. Maar aan welke zaken dien je dan vooraf t…
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…

Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?"Lastminute" of "last minute" is een begrip in de reiswereld. In dit artikel wordt uitgelegd wat lastminute vakanties en…
Wandelvakantie: actief en ontspannenEen wandelvakantie is niet alleen een prachtige ervaring, waarbij u geniet van mooie landschappen en de vrije natuur. He…
Rosan86 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.