Vriendendag of vriendenweekend organiseren

Een vriendendag of zelfs een vriendenweekend is in veel vriendengroepen een terugkerend jaarevent. Het organiseren van een vriendendag valt vaak nog niet mee, zeker niet als het voor de eerste keer georganiseerd moet gaan worden. Je moet met veel dingen rekening houden en vaak vraag je je als organisator af “Vinden de andere dat ook wel leuk?”. In dit artikel vind je tips voor het organiseren van een vriendendag, waar moet je rekening mee houden en hoe kies je een activiteit uit?

Wat houdt een vriendendag in, wat wordt er verwacht

Een vriendendag wordt vaak georganiseerd wanneer je elkaar steeds minder gaat zien als vrienden. Rond je twintigste ga je met zijn alle ieder weekend stappen en/of andere leuke dingen doen, maar naar mate je ouder wordt zie je dat in de meeste vriendengroepen afnemen. Iedereen krijgt het drukker door het werk, een relatie en door het verschuiven van prioriteiten.
Toch denken veel mensen met een lach op het gezicht terug aan de jaren dat je je vrienden wel zo veel zag. Daaruit ontstaat het principe van een vriendendag of vriendenweekend: even weer alleen een dag of weekend lang met zijn alle samen zijn.

Waarmee moet je rekening houden bij het organiseren van een vriendendag?

Bij het organiseren van een vriendendag is het erg belangrijk om dat doel, lekker met zijn alle samen zijn, niet uit het oog te verliezen. Bij het organiseren is dat het belangrijkste. Door komt als eerste uit voort dat je moet zorgen dat je een dag of weekend hebt wanneer iedereen kan. Begin daarom op tijd met het vast leggen van een datum, een half jaar vooraf is eerder krap dan overdreven vroeg. Om een datum te prikken kun je gebruik maken van de website www.datumprikker.nl. Hier kun je als organisator verschillende data doorgeven aan als je vrienden. Zij kunnen dan aangeven wanneer ze wel en niet kunnen, zodat je snel een overzicht hebt op welke datum iedereen (of in ieder geval de meeste vrienden) kunnen. Als je iedere jaar een vriendendag wilt organiseren is het slim om de dag voor ieder jaar vast te leggen. Bijvoorbeeld we hebben altijd het laatste weekend van september vriendenweekend of altijd de laatste zaterdag van mei vriendendag.

Hoe kies ik een activiteit uit?
Waar je verder rekening me emoet houden heeft voornamelijk te maken met het kiezen van een activiteit en dagplanning. Vraag je af met welke beperkingen je te maken hebt:
  • Van hoe laat tot hoe laat kan iedereen;
  • Zijn er mensen met lichamelijke beperkingen, bijvoorbeeld doordat ze zwanger zijn, een blessure hebben of slechte conditie hebben?
  • Heb je met mannen en vrouwen te maken of wordt het een mannendag of vrouwendag? Als je alleen met mannen bent kun je eerder iets stoerders als paintballen kiezen (al kunnen vrouwen dit natuurlijk ook leuk vinden) en bij vrouwen denk je bijvoorbeeld sneller aan een verwendagje (en ook dit kan bij mannen in de smaak vallen). Als je alleen met mannen of vrouwen bent, doordat het een vrijgezellenfeest is kun je al ludiekere activiteiten denken en zul je rekening moeten houden met het eventuele leeftijdsverschil van de genodigde.
  • Moet er vervoer geregeld worden?
  • Is er een budget waar je je aan moet houden?
  • Met hoeveel mensen ben je?

Bij het beantwoorden van deze vragen, zul je al een gevoel krijgen van wat wel en van wat niet kan. Daarnaast is het belangrijk om het groepsgebeuren in gedachte te houden. Het zou immers zonde zijn als je groepsvorming krijgt en daardoor een aantal vrienden nog niet of nauwelijks gezien en gesproken hebt. Daardoor is de activiteit die je kiest ook afhankelijk van de groepsomvang: met 6 personen kun je nog als één groep een pretpark bezoeken, maar als je met 20 personen bent zul je als groep al snel gaan opsplitsen.

Leg tot slot jezelf niet een te grote druk op dat je iets mega-super-gaafs moet bedenken. Juist hele simpele activiteiten kunnen erg geschikt zijn voor een vriendendag. Denk daarom ook eens aan oud-hollandse spelletjes, picknicken, fietsen, boerengolf, met zijn alle koken naast de moderne activiteiten als laser-schieten, karten en pretparken.

Mocht je echt niets kunnen verzinnen, dan zijn er websites en bedrijven die geheel georganiseerde activiteiten aanbieden. Denk er aan dat dit natuurlijk wel iets meer geld zal kosten.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Allereerst gefeliciteerd, u organiseert immers geen vrijgezellenfeest als niemand van uw vrienden of familieleden gaat t…
Uitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandUitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandPrison Island in Utrecht is een soort combinatie tussen Escape Room en Fort Boyard. Spreken deze spellen je aan dan is P…
Voorkom dillema’s bij een bedrijfsuitjeVoorkom dillema’s bij een bedrijfsuitjeIn jouw bedrijf wordt er vast ook jaarlijks (of vaker) een bedrijfsuitje georganiseerd. Voor sommigen is het een leuk da…

Met de auto op vakantieMet de auto op vakantieDe zomervakantie staat voor de deur en vele mensen maken zich op om in de auto te stappen en naar het zuiden te rijden o…
10 tips voor de wandelvakantieWandelen is fijn. Het is handig om enigszins voorbereid op wandelvakantie te gaan om teleurstellingen te voorkomen. Neem…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.