Met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie De zomervakantie staat voor de deur en vele mensen maken zich op om in de auto te stappen en naar het zuiden te rijden om volop van de zon te kunnen genieten. Misschien is het interessant om enkele zaken in ogenschouw te nemen om veilig op uw bestemming aan te komen.

Om ter meeste kilometers in de minste tijd

Mij staat nog levendig voor de geest dat enkele vrienden opschepten op de afstanden die ze in één ruk aflegden om zo snel mogelijk op hun vakantiebestemming aan te komen: het zuiden van Frankrijk vormde geen enkel probleem, een goede duizend kilometer kan de zaak niet maken, maar het zuiden van Spanje was al wat anders, want dan spreken we al van tweeduizend kilometer of meer en om dat in één rit te doen, moet men wel heel goed papieren kunnen voorleggen. En toch deden ze het! Of dat een wijze beslissing was, laat ik gemakshalve in het midden. Ik kan enkel naar volgende tips verwijzen om een en ander in perspectief te plaatsen en u zelf uw conclusies te laten trekken.

Tiptop aan de reis beginnen

Als u een lange rit voor de boeg hebt, dient u in de eerste plaats flink uitgerust te zijn. Doe dus niet zoals sommigen die hun laatste werkdag erop hebben zitten en meteen de wagen inspringen om naar Saint-Raphael te rijden. Ideaal is twee of drie nachten goed slapen om de ochtend van uw afreis in optimale conditie te kunnen opstaan.

Vermijd de nacht

Vele mensen geven de voorkeur om ‘s nachts te rijden omdat het dan rustiger op de weg is, je files vermijdt en je veel sneller opschiet. Vergeet echter niet dat aan hoge snelheid rijden opperste concentratie vereist en dat de minste fout of de kleinste onoplettendheid catastrofale gevolgen kan hebben. Alleen in België zijn delen van de autosnelwegen verlicht, in andere landen is dat niet het geval zodat u door de pikdonkere nacht moet rijden, wat meer inspanning vereist.
Uit onderzoek door VUB en VAB in 2003 is gebleken dat het gebrek aan waakzaamheid de oorzaak is van 1 op 3 ongevallen. In Frankrijk zouden een kleine 40% van de ongevallen ‘s nachts gebeuren. De rijprestaties zijn daarenboven duidelijk zwakker dan overdag!

Uw bioritme volgen

Iedereen heeft een bepaald leefpatroon. De meeste mensen werken tussen acht en vijf uur vooraleer naar huis te gaan en zich te ontspannen. Vermits men tussen die twee tijdstippen naar en van het werk rijdt, is het ook het best om in dezelfde periode de reis te maken. Zo verstoort u uw bioritme niet en zult u minder makkelijk vermoeidheidsverschijnselen vertonen. Mensen die in ploegen werken, hebben een verhoogd risico om snel vermoeid te raken en de aandacht te laten verslappen.

Regelmatig rusten

Het is niet aangewezen uren aan een stuk achter het stuur te zitten. U loopt kans om slaperig te worden en uw aandacht verslapt. Het wordt aangeraden om minimum om de twee uur een stop in te lassen zodat u even kunt rusten en ontspannen. Uw hoofd vrij maken en een stukje eten en drinken om nieuwe energie op te doen, doet wonderen. Energierijke hapjes zijn het best (fruit, granenbrood, -koeken of -repen).

Bent u slaperig, doe een dutje van een klein halfuur. Daarvan zult u opkikkeren.
En vooral: strek de benen. Loop de beginnende stijfheid uit je spieren.

Wees niet de enige chauffeur

Bent u gehaast en wenst u toch extra snel op te schieten, wissel dan af met een andere chauffeur. Merkt u dat uw aandacht verslapt of dat u slaperig wordt, geef het stuur dan door. Vraag uw passagier eventueel om een oogje in het zeil te houden, en u ervan te verwittigen als u tekenen van vermoeidheid vertoont. Wacht niet te lang. Een frisse chauffeur betekent meer veiligheid voor alle passagiers.

Voor alle duidelijkheid: een medepassagier is evenzeer onderhevig aan vermoeidheid en het afnemen van de aandacht als hij enkele uren in de wagen zit. Afwisselen van bestuurder betekent niet afzien van de noodzakelijke stops!

Lichte voeding

Als u zwaar tafelt zal u ongetwijfeld met dat slaperig gevoel geconfronteerd worden. Zorg er dus voor dat u lichte voeding tot u neemt en dat u regelmatig goed drinkt. Water of vruchtensap zijn het meest aangeraden om uw maag niet te overbelasten. Uiteraard is alcohol nefast en wordt koffie best vermeden.

Een goede verluchting

Warmte doet inslapen. Zorg er dan ook voor dat uw auto goed verlucht wordt. Zet de ventilator aan of open het achterste raam. Een airconditioning is ideaal, maar intussen weten we dat sommige systemen milieubelastend zijn.

Elke dag vakantie telt

Ten slotte dit: uw vakantie begint de dag dat u vertrekt. Neem geen (veiligheids)risico door halsoverkop te vertrekken of te snel op het vakantieadres te willen aankomen. Met etappes reizen en hier en daar overnachten en de omgeving verkennen, maakt van de heenreis écht vakantie en geen dag om zo snel mogelijk door te komen. Uw humeur (en fysieke paraatheid) zal bij aankomst stukken beter zijn, net wat u nodig hebt om van een heerlijke vakantie te genieten.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zomerbeurt: goed voorbereid op zomervakantie met de autoEen zomerbeurt: goed voorbereid op zomervakantie met de autoZomer en vakantie horen bij elkaar. Het vooruitzicht op een vakantiereis met de tent of caravan geeft een goed gevoel. D…
To-do lijsten voor als je op vakantie gaatTo-do lijsten voor als je op vakantie gaatJe gaat op reis en je neemt mee... Voordat je op vakantie gaat is het altijd handig om een lijstje te maken van de dinge…
Tips om vaker op vakantie te kunnen gaanVeel mensen hebben de wens om vaker dan één keer per jaar op vakantie te gaan. Hier hangt echter doorgaans een prijskaar…
Vakantie: online boeken of via het reisbureau?Vakantie: online boeken of via het reisbureau?Via het internet kunt u redelijk eenvoudig een vakantie boeken, maar u krijgt mogelijk niet alle antwoorden op vragen wa…

Goedkoop een reis boekenGoedkoop een reis boekenFantaseren over vakantie aan zonovergoten stranden, wie doet dat nooit? Maar vaak krijg je het al warm van de kosten. Wi…
Vriendendag of vriendenweekend organiserenEen vriendendag of zelfs een vriendenweekend is in veel vriendengroepen een terugkerend jaarevent. Het organiseren van e…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.