Soorten toerisme

Toerisme is een begrip dat uit velen soorten bestaat. Hieronder kunt u de meeste soorten toerisme op alfabetische volgorde vinden.

Audiotoerisme

Deze soort van toerisme is nog relatief jong. De toerist gaat hierbij met speciale koptelefoons door een toeristische attractie, bijvoorbeeld een museum. Hierbij kan de toerist vaak zelf een bepaald nummer in typen om zo naar de gewenste informatie te luisteren. Veel grote musea werken met dit systeem. Het wordt onder andere gebruikt in het Rijksmuseum, het Louvre en Versailles. Voor het gebruik van deze audiotours word wel vaak om een vergoeding gevraagd. Meestal zijn ze ook in verschillende talen verkrijgbaar.

Avontuurtoerisme

Bij deze vorm gaat de toerist opzoek naar vaak afgelegen en onbekende plekken om daar bijvoorbeeld extreme sporten uit te oefenen. Maar ook bijvoorbeeld mountainbiken en raften horen bij deze vorm van toerisme.

Bedevaarttoerisme

De toeristen die hieraan doen zijn over het algemeen goed gelovig. Zij gaan, vaak in groepen, naar bedevaartsoorden. Voorbeelden hiervan zijn dat moslims naar Mekka gaan en rooms-katholieken naar Lourdes of Santiago de Compostella.

Cultuurtoerisme

Dit type van toerisme is vooral geïnteresseerd in de cultuur, en dan in het bijzonder kunst, van een land, gebied of stad. Vaak gaan deze toeristen naar historische of juist moderne steden met veel musea. Bij bestemmingen moet je hier denken aan Parijs, Rome, Florence en Madrid.

Dagtoerisme

Zoals de naam al zegt duurt deze vorm van toerisme vaak slechts één dag, en is vaak in eigenland. Bij deze vorm van toerisme moet je vooral denken aan een bezoek aan een attractiepark, een stad of het lopen van een wandelroute.

Drugstoerisme

Bij deze vorm van toerisme gaat de toerist vaak naar een bepaald land of een bepaalde plek met als doel daar drugs te kopen. Dit soort toerisme is er gekomen doordat veel landen niet hetzelfde drugsbeleid hanteren. Waardoor mensen naar andere plekken trekken waar het wel mogelijk is om deze drug te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk Amsterdam, maar ook steden als Maastricht en Terneuzen hebben drugstoeristen.

Duiktoerisme

Bij duiktoerisme gaan mensen naar bepaalde plekken om te duiken. Vaak zijn er maar weinig mogelijkheden om te duiken in eigen omgeving waardoor de mensen uitwijken naar, vaak warme, oorden om daar te duiken.

Ecotoerisme

Van deze term horen we tegenwoordig steeds meer. Bij ecotoerisme gaan mensen naar mooie oorden waar de natuur en de cultuur nog steeds centraal staat. Deze groep toeristen wil er vaak voor zorgen dat ze geen schadelijke gevolgen veroorzaken in hun vakantie bestemming. Echter bestaan er verschillende opvattingen over ecotoerisme zo vinden erg conservatieve dat je als ecotoerist een handje mee moet helpen om de natuur te helpen, bijvoorbeeld met expedities. En dat je daarnaast erg geïnteresseerd bent in de natuur en dat je er ook meer over wil leren. Een andere opvatting is dat je reist zonder het beschadigen van de natuur. De derde en de meest vrije opvatting is een dagje naar de naar de natuur. Bijvoorbeeld een dagje op safari of een trip naar het regenwoud.

Erfgoed toerisme

Deze vorm van toerisme is erg populair, vooral in Europa. Je gaat als toerist de belangrijke bezienswaardigheden in een land, gebied of stad bekijken. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de gebouwen en gebieden op de werelderfgoedlijst.

Genealogietoerisme

Hierbij gaat de toerist terug naar zijn geboorteplaats. Het doel is hierbij om meer informatie te krijgen over het voorgeslacht. Dit kan door het bezoeken van de desbetreffende plaats maar ook door het ontmoeten van verre familie die daar nog woont.

Golftoerisme

Zoals de naam al verklapt zijn toeristen liefhebbers van de golfsport. Ze gaan dan ook naar plaatsen waar je ideaal kunt golven. Dit zijn vaak grote golfbanen waar een warm of mild klimaat heerst. De bestemmingen zijn hierbij vooral de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Goktoerisme

Deze vorm van toerisme komt maar weinig voor. Het gaat er hierbij om om op vakantie te gaan naar de ideale plaatsen om te gokken. Hierbij moet je denken aan Las Vegas, Monte Carlo en Macau.

Massatoerisme

Deze vorm van toerisme bestond na de jaren 60. In deze periode ging de bevolking steeds meer verdienen en kregen meer vrije tijd. Hierdoor werd vakantie niet alleen mogelijk voor de elite in de samenleving maar ook voor de normale burger. Bij massa toerisme gaat een groot deel van de mensen naar hetzelfde gebied in dezelfde periode op vakantie. Hier zijn vaak veel luxe hotels met veel groepsactiviteiten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de west kust van Turkije, dat iedere zomer door hordes toeristen word bezocht.

Medisch toerisme

De mensen die hier aan doen gaan vaak naar plaatsen die hun mentale of fysieke gezondheid bevorderen. Maar ook mensen die bijvoorbeeld abortus of euthanasie willen plegen zoeken hun heil in een ander land. Ook tekortkomingen in eigen land of lange wachtlijsten zorgen voor een toename van deze vorm van toerisme. Tegenwoordig is bijvoorbeeld India een bestemming die door deel rijke medische toeristen word bezocht.

Natuurtoerisme

Bij natuurtoerisme willen de toeristen hun vakantie in de natuur door brengen. Ze gaan dan vaak naar mooie grote natuurgebieden en Nationale parken om te kamperen of om lange wandeltochten te maken

Popcultuur toerisme

Bij deze vorm gaan toeristen op vakantie naar plaatsen die voorkomen in boeken, films of muziek. Zo zijn vele mensen op vakantie gegaan na het zien of lezen van de Da Vinci Code. Ook bezoeken nog velen mensen Graceland, het landgoed van Elvis Presley in Memphis.

Ramptoerisme

Als mensen hebben vernomen dat ergens een ongeluk, brand of een andere grote ramp heel plaatsgevonden gaan veel mensen erheen om zo hun sensatielust te laten bevredigen. Vaak bieden deze toeristen geen hulp maar staan de hulpverleners juist erg in de weg. Een recent voorbeeld hiervan is de files op de A9 nadat in februari 2009 er bij Schiphol een vliegtuig was neergestort.

Rugzaktoerisme

Rugzaktoerisme, ook wel backpacking genoemd, is een vorm van reizen die voornamelijk door jongeren word uitgeoefend. Hierbij gaan ze met een grote rugzak lange reizen maken en zijn slechts maar kort op een bepaalde locatie. Deze toeristen liften veel en maken vaak gebruik van reisgidsen als de Lonely Planet en Footprint.

Safaritoerisme

Hierbij gaan de toeristen speciaal of vooral op vakantie om een safari te maken in de Afrikaanse wildparken in de hoop gevaarlijke en mooie wilde dieren te zien.

Sekstoerisme

Bij deze vorm van toerisme gaat het de toerist om seksuele ontspanning. Hiervoor reizen ze naar andere landen door bijvoorbeeld wetgeving, anonimiteit, voorkeur etnische groepen en omdat het goedkoper is. Populaire bestemmingen zijn Thailand, Brazilië, de Filipijnen maar ook bijvoorbeeld Amsterdam.

Skitoerisme

Deze vorm van toerisme wordt door veel mensen uitgeoefend. Zij gaan in de wintermaanden naar gebieden waar het mogelijk is om wintersporten te beoefenen. Hierbij gaat het vooral om skiën en snowboarden.

Sporttoerisme

Hierbij staat sport centraal. Dit kan zijn zelfsporten maar ook het bekijken van sporten valt onder sporttoerisme, voorbeelden hiervan zijn het EK voetbal of de Olympische spelen.

Wijntoerisme

Als laatste heb je ook nog wijntoerisme. Hierbij is het proeven en kopen van wijn het belangrijkste. Er zijn velen wijnreizen waarbij de toerist langs vele wijnboeren, proeverijen en restaurant gaan. Ook zijn er bijvoorbeeld wijnfestivals. Deze vorm van toerisme is vooral gefocust op Frankrijk, Spanje en Portugal.
© 2009 - 2024 Minskies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vormen van ToerismeToerisme is big business, het is een wereldwijde, enorme industrie. Om wat duidelijkheid te scheppen in deze enorme stro…
Authenticiteit en ToerismeAuthenticiteit is een veelgebruikt maar ook verwarrend begrip binnen het toerisme. Mensen, vooral toeristen, zoeken erna…
Invloed van het toerismeToerisme is niet zonder gevolgen. Streken die met toerisme geconfronteerd worden krijgen meestal te maken met allerlei v…
Avontuurlijke (familie)groepsreizen met Sawadee ReizenSawadee Reizen biedt avontuurlijke groepsreizen aan op locaties over de hele wereld. Als je een groepsreis van Sawadee R…

Geld terug voor vertraging of annulering van vliegreisGeld terug voor vertraging of annulering van vliegreisGeld terug krijgen voor een vliegreis die door de vliegmaatschappij is geannuleerd. Of geld terugvragen voor een vliegre…
Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?"Lastminute" of "last minute" is een begrip in de reiswereld. In dit artikel wordt uitgelegd wat lastminute vakanties en…
Minskies (7 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.