Volop genieten met een klein vakantiebudget

Volop genieten met een klein vakantiebudget Rond de tijd dat de vakantie weer gepland wordt laait in menig gezin de discussie op over wat het volgende vakantiedoel zal worden. De een wil luieren aan het strand en de ander wil juist actief zijn tijdens een bergvakantie. Mag de oudste dochter nu wel of niet met vriendinnen op vakantie of moet ze nog één keer met Pa en Ma mee? Welk budget kan er dit jaar uitgetrokken worden voor de vakantie? Kinderen worden groter en slaan gaten in het normale budget waardoor er van extra sparen voor de vakantie niets terecht is gekomen. Sowieso kan een jaar wel eens tegenvallen door onvoorziene uitgaven of tegenvallers in de carrièresfeer. Het overkomt iedereen wel eens om een kleiner budget ter beschikking te hebben voor de vakantie. Maar er zijn alternatieven om toch volop te genieten.

Zoek leuk plekje met ijsje van supermarkt

Voor veel vakantievierders hoort het eten van ijsjes bij vakantieplezier. Bij warm weer zelfs liefst meer dan één per dag. Dat kan in sommige landen aardig in de papieren lopen voor een familie met kinderen. Zeker als er voor het smullen van het ijsje ook een mooi terras wordt uitgekozen. Maar voor het bedrag van één ijsje op een terras kan in een supermarkt een hele doos worden gekocht. Zoek met die goedkope ijsjes een leuk plekje uit op een muurtje langs een rivier (in de buurt van de supermarkt anders smelten de ijsjes) of ergens op een bank van een dorpsplein en geniet evenveel als op een duur terras. Of koop vers schepijs bij een straattent en zoek een leuke zitplaats in de buurt met zicht op mooie gebouwen of andere bezienswaardigheden.

Picknick met zelfgemaakt broodje gezond

Als alternatief voor een dure lunch kan van een picknick in de natuur een heel gezellig onderdeel van de dag worden gemaakt.
  • Bakker en supermarkt: Met vers brood van de bakker en beleg van de supermarkt dat je normaal niet zo vaak eet zoals brie en paté en bijzondere salades kan daar geen restaurant tegenop.
  • Uit vuistje: Met een beetje handigheid en een scherp mes en eten uit het vuistje kom je al heel ver.
  • Broodje gezond: Snijd verse tomaten en koop een handige soort sla en je maakt je eigen broodje gezond.
  • Fruit: Vergeet niet een zak fruit van het seizoen mee te nemen en smul elk wat wils.
  • Wijn: Voor degene die de leeftijd daar voor hebben laat je gewoon een fles wijn van mond tot mond gaan (met uitzondering van de Bob) en de gezelligheid kent geen grenzen.
  • Sap: Kinderen zijn meestal heel tevreden met een sapje dat ze zelf hebben uitgekozen.

Barbecue als alternatief voor duur diner

In plaats van een duur diner buitenshuis kan een barbecue in de natuur een feestmaaltijd worden, wat overigens niet overal is toegestaan. Sprokkel zelf hout en gebruik de plek die een voorganger gebruiksklaar heeft achtergelaten. Ook zijn in veel vakantiestreken door de gemeente of door de VVV natuurbarbecueplekken gemaakt die vrij beschikbaar zijn. Sjouw niet teveel mee zoals verschillende sausjes en andere dure overbodigheden en maak er een fantasievolle barbecue van waarbij de gezelligheid de boventoon voert.

Tips en mogelijkheden met klein vakantiebudget

Om met een kleiner vakantiebudget rond te komen bestaan talrijke mogelijkheden om naast dat goedkopere ijsje, zelf verzorgde picknick of natuurbarbecue te besparen op het vakantiebudget. Een aantal tips:

Boekingstijd

Bij het boeken van een hotel denk je er niet meteen aan of er wellicht in de boekingstijd iets bijzonders in de buurt te doen is. Maar als er een festival of belangrijke beurs plaatsvindt zijn de hotelprijzen dikwijls aanzienlijk hoger. Even vooraf informeren kan gunstig uitvallen.

Dezelfde plaats

Natuurlijk heeft een trektocht een aantal voordelen. Binnen betrekkelijk korte tijd kan van veel verscheidenheid worden genoten. Maar met een bescheiden budget is op dezelfde plaats blijven beter. Zodoende hoeven niet steeds op andere plaatsen de goedkopere hotels, restaurants en winkels te worden opgezocht.

Neem mee

Sommige spullen zijn in het buitenland veel duurder dan in eigen land. Het is goed om dat tevoren na te gaan en om ervaring van andere jaren mee te nemen. Sla die spullen thuis in en neem ze mee. Dat gaat soms om koffie, zonnebrand en dergelijke en ach, wat is er mis met makkelijk mee te nemen en lang goed te houden rookworst?

Rijd ís nachts

Wie voldoende fit aan een vakantie kan beginnen en een goede nachtrijder is kan de kosten van een overnachtingshotel uitsparen. In veel gevallen zal dat ook filestress voorkomen en de kinderen zijn wellicht ís nacht rustiger dan overdag omdat ze op zijn minst liggen te suffen. Een alternatief is om toch te overnachten maar dan in een apartotel waar zelf eten klaargemaakt kan worden.

Zelf halen

Ergens op een terrasje neerploffen en een cappuccino bestellen hoort voor velen bij een vakantie. Maar er zijn landen waar het zelf halen aan de bar een stuk goedkoper is. Wees daar alert op en het bespaart meer dan tweederde op dat kopje koffie van dezelfde kwaliteit.

Verderop

Wie zich toch uitgebreid wil laten verwennen doet er goed aan niet meteen op de meest toeristische plek neer te strijken. Een paar straten verderop is het vaak veel gezelliger en de prijzen liggen er aanzienlijk lager.

Stadsbus of metro

Met een sightseeing tour kan in veel grote steden op een makkelijke manier veel worden bezichtigd. Maar met enig organisatietalent kan het veel goedkoper door de stadsbus of metro te nemen.

Tanken

Een lange reis vergt veel benzine. Tanken aan de snelweg lijkt sneller dan even de weg af gaan. Maar bij drukte staan lange rijen te wachten aan de snelweg. Neem toch maar een afslag dat zal ook in de portemonnee veel kunnen schelen want weg van de snelweg is de benzine meestal een stuk goedkoper. Zo ook is het kopje koffie in een of ander dorp waar doorheen wordt gereden goedkoper dan bij een wegrestaurant.

Kasboekje

Om het vakantiebudget in de hand te houden kan beter eerst een begroting worden gemaakt. Ter plekke moeten de uitgaven dan uiteraard in de gaten worden gehouden. Het kost echt maar weinig moeite een kasboekje bij te houden en zal verrassingen voorkomen. Mochten de kosten toch uit de hand dreigen te lopen dan kan bewust een goedkope dag worden ingevoerd zonder andere uitgaven dan alleen de noodzakelijke. Een tip is ook om per week (of kortere periode) een vast bedrag te pinnen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantie door lage verblijfskostenGoedkoop op vakantie door lage verblijfskostenVakantieplannen worden volop gemaakt. Wat ga je dit jaar doen? Kies je voor zon en strand? Ga je naar de bergen? Of wil…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Dieet en ijs, zelf caloriearme ijsjes maken van vers fruitDieet en ijs, zelf caloriearme ijsjes maken van vers fruitTijdens een warme zomerdag is er niets heerlijker dan te genieten van een heerlijk koel en verfrissend ijsje. Echter, kl…
Afvallen tijdens je vakantieAfvallen tijdens je vakantieOp vakantie letten we vaak een stuk minder op onze gezondheid. We eten vaak veel ongezonder en nemen sneller wat alcohol…

De Phi Phi-eilanden in ThailandDe Phi Phi-eilanden in ThailandDe Phi Phi-eilanden met helderblauw water, witte zandstranden, tropische vegetatie en de koraalriffen zijn echt eilanden…
Interessante Boulevard van VlissingenInteressante Boulevard van VlissingenEen van de meest bruisende steden van Zeeland is vooral voor toeristen de stad Vlissingen met als zeer aantrekkelijke pl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • https://www.radarplus.nl/article/195/Vakantiebudget-
  • https://www.nibud.nl/consumenten/geld-en-vakantie/
  • https://www.nibud.nl/geldtip/vakantiebegroting/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.