Hiking: de ultieme combinatie van sport, avontuur en natuur

Hiking: de ultieme combinatie van sport, avontuur en natuur Wandelen voor het plezier of de sport is voor veel mensen een deel van hun leven. Er bestaan echter verschillende manieren van wandelen. Van een korte wandeling in het bos tot meerdaagse trektochten met de rugzak en kamperen. Een vorm van wandelen die steeds populairder aan het worden is, heet hiking. Sinds het begin der tijden is de mens gefascineerd door de natuur en aangetrokken tot avontuur. Hiking is een vorm van sport die dit alles combineert. Het is een activiteit om u tegen te zeggen!

Hiking

Definitie

Hiking kan men eigenlijk definiëren als wandelen in de breedste zin van het woord waarbij de wandeltocht en de ervaring belangrijker zijn dan de te bereiken eindbestemming. Hiking is dus veel meer dan enkel een hobby, het is een levenswijze. Het brengt veel meer met zich mee dan enkel wandelen, dikwijls wordt met hiking een meerdaagse trektocht door de natuur bedoeld. De vrijheid om te gaan en staan waar men wilt en niet afhankelijk te zijn van externe factoren, is nu eenmaal iets waar veel mensen naar op zoek zijn.

Aan welke vereisten moet men voldoen om aan hiking te kunnen deelnemen?

Fysiek
Een goede fysieke conditie is echter zeer belangrijk, zeker in minder toegankelijke of andere natuurlijke omgevingen waar er (zware) hindernissen te overwinnen zijn. Met een goede fysieke conditie bedoelt men uiteraard niet dat men een topsporter moet zijn om aan hiking te kunnen doen, maar enkel dat men in goede gezondheid moet zijn alvorens de trektocht aan te vatten. Een goede conditie is uiteraard altijd een meerwaarde. Men kan echter zelf bepalen hoe moeilijk en/of lang men de hike maakt. Hiking is dus een activiteit die toegankelijk is voor alle leeftijden en niveaus!

Mentaal
Een goede conditie is echter niet genoeg, ook mentaal moet men sterk zijn. Soms komt men tijdens het hiken onverwachts in zeer netelige situaties/omstandigheden. Een pad dat onderbroken is met geen ander alternatief dan terugkeren, zeer gure en slechte weersomstandigheden, enorme hitte, algemene tegenvallers op organisatorisch niveau en vele andere dingen kunnen er soms voor zorgen dat men in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Op zo’n moment is het belangrijk om op de tanden te bijten, rustig te blijven en de moed niet op te geven. Deze momenten zijn echter snel vergeten na het bereiken van het vooropgestelde doel. Indrukwekkende panorama’s, de overweldigende natuur, leuke ontmoetingen en kennismaking met andere mensen/culturen, de rust en vele andere fantastische dingen zijn de beloning na de geleverde inspanningen, alsook de eventuele nieuwe vriendschappen en natuurlijk de onvergetelijke herinneringen aan de reis/hike.

Combinatie van sport, avontuur en natuur

Sport

Als men puur de definitie van sport zou toepassen dan valt hiking niet onder de term sport. Een sport heeft meestal ook een competitie, dit is bij hiking niet het geval. Er bestaat wel zoiets als oriëntatieloop en trailrunning die wel competitiegericht zijn, maar dit zijn andere disciplines. Hiking is niet competitiegericht aangezien genieten van het wandelen en de natuur vooropgesteld worden. Het is echter wel een fysieke bezigheid waarmee men veel calorieën verbrandt. Hiking is dus eigenlijk veel meer dan sport. Men het kan uitoefenen met zoveel personen als men zelf wilt. Het is dus niet enkel goed voor de conditie, maar ook voor de samenhorigheid en de teamspirit.

Avontuur

Hiking is ook een vorm van avontuur. Men moet bereid zijn zich over te geven aan een minimum aan comfort (tent en slaapzak bijvoorbeeld), alsook is het aangeraden om enkele basisvaardigheden aan te leren voor het geval er iets moest misgaan. Verkeerd lopen of gekwetst geraken is altijd een mogelijkheid en erop voorbereid zijn, kan ervoor zorgen dat men snel uit de moeilijke situatie geraakt. Het overweg kunnen met een kompas en het volgen van een EHBO-cursus zijn geen vereiste, maar is wel aan te raden. Fysieke en mentale vermoeidheid kunnen een deel van de tocht zijn. Het is belangrijk om steeds het doel voor ogen te houden zodat men dit kan bereiken. Een magnifiek uitzicht of het tegenkomen van zeldzame dieren kunnen één van de vele dingen zijn die het waard maken om de uitdaging aan te gaan.

Natuur

De weg vinden in de ongerepte natuur is voor vele mensen zowel een uitdaging als puur genieten. Bij hiking combineert men het fysieke aspect met zich begeven in gebieden die meestal wondermooi zijn of pure rust geven. Het tegenkomen van de plaatselijke fauna en het gezang van vogels is hierbij een gratis beloning en een echte meerwaarde. Uiteraard is het overnachten in de natuur één van de kenmerken van meerdaagse trektochten. Het één worden met de natuur is niet iedereen gegeven. Er zijn verschillende vormen van hiking. Het kan zijn dat men niet alleen langs bergen of rivieren gaan, het is ook mogelijk om onderweg dorpen of steden te passeren. Een onuitgesproken regel is dat men de natuur zoveel mogelijk respecteert. Het vernielen van natuur of het storen van dieren in hun natuurlijke omgeving is dan ook uit den boze.

Benodigdheden

Schoeisel

De twee belangrijkste elementen van de uitrusting zijn de schoenen en de rugzak. Aangezien men dikwijls lange afstanden aflegt tijdens het hiken, is het belangrijk om goede (wandel)schoenen te kopen. Men adviseert zich het best over de verschillende soorten wandelschoenen in een speciaalzaak zodat men een schoen vindt die goed past bij de voet. Het inlopen van de schoenen is ook belangrijk om latere blaren te vermijden. Een kleine wandeling van 5-10 km kan hier al voor volstaan. Uiteraard is het ook belangrijk om de schoenen waterdicht te maken met een spray zodat men natte voeten vermijdt tijdens het wandelen.

Rugzak

Indien men slechts wandeltochten van een paar uur of een dag maakt, komt men zeker en vast toe met een daypack. Dit is een rugzak waar men alle benodigdheden in kwijt kan om 24 u te overleven, of om het wandelen/hiken simpelweg aangenamer te maken. Uiteraard is dit niet voldoende als men meerdaagse trektochten wil maken en een tent, slaapzak, proviand en andere benodigdheden dient mee te nemen. Een grotere rugzak is dan aan de orde. Het is zeer belangrijk dat men zich zeer goed informeert bij de aankoop hiervan, aangezien het comfort van de rugzak kan bijdragen tot het slagen of falen van uw reis. Berghaus is bijvoorbeeld één van de bekende merken als het om hiking gaat. Berghaus staat bekend om zijn duurzaamheid en het draagcomfort en de kwaliteit van dit Engelse merk zijn uitstekend, dit zowel voor rugzakken als schoeisel. Het merk wordt gebruikt door de legers van verschillende landen.

Survivalkit

Een survivalkit is onontbeerlijk voor elke hiker. Niet enkel een kompas en kaart, maar ook een magnesiumstick (om vuur te maken), fluitje en een goed zakmes of multitool komen dus zeker van pas. Een zeer bekend en goed merk van multitools is Leatherman. Aangezien navigatie, kamperen, klimmen en survival belangrijke elementen zijn bij meerdaagse tochten, is een goede uitrusting heel essentieel. Goed en duurzaam materiaal is meestal verre van goedkoop, maar met genoeg speurwerk vindt men altijd wel koopjes.

Bestemmingen

Als men naar het buitenland wilt om in nieuwe omgevingen te hiken en/of nieuwe culturen te leren kennen, dan kan de rekening algauw oplopen. Gelukkig bestaan er sites waar men op een snelle manier goedkope vliegtuigtickets kan vinden. Men hoeft niet ver te zoeken voor mooie hikingbestemmingen, ook België heeft een zeer mooie en gevarieerde natuur. De Belgische Ardennen zijn hier een perfect voorbeeld van. België, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Kroatië, Jordanië of welk ander land dan ook, elke omgeving heeft zijn eigen charme en is mooi op een andere manier. Hiking, een ervaring om u te zeggen!
© 2016 - 2024 Blueyann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camino de Santiago: het verschil met een wandeltocht (GR)Camino de Santiago: het verschil met een wandeltocht (GR)Wat is nou eigenlijk het verschil tussen wandelen en pelgrimeren? Waarin verschilt een pelgrimsroute naar Santiago de Co…
Waarom is buiten sporten beter voor je?Waarom is buiten sporten beter voor je?De natuur is goed voor ons - dat is iets wat je misschien al vermoedde, maar het is ook bewezen dat wanneer je buiten sp…
Survival en klimtochtenSurvival en klimtochtenEen survival, trek of klimtocht is een goedkope manier om een avontuurlijke en actieve vakantie te hebben. Voordat je aa…
Bergwandelen tijdens vakantieBergwandelen tijdens vakantieBergwandelen is wandelen in de bergen over meestal uitgestippelde paden die een zeker hellingspercentage hebben. Zodra n…

Waar of niet waar: fabels en feiten over vliegenWaar of niet waar: fabels en feiten over vliegenHoewel vliegen tegenwoordig aan de orde van de dag is, bestaan er rond het thema vliegen nog steeds veel fabels. Zo zoud…
Zwemmen in de zee: wat zijn de risico's?Zwemmen in de zee: wat zijn de risico's?Zwemmen in de zee brengt diverse risico's met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van stroming, kramp of bepaald…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hermann, Pixabay
  • Hiking, http://www.hiking.be/, bezocht op 29-08-2016
  • Hikingadvisor, http://hikingadvisor.be/, bezocht op 29-08-2016
  • Guideadvisor, https://www.guideadvisor.com/stories/hiking-trekking-around-the-globe/, bezocht op 29-08-2016
  • Travelvalley, http://www.travelvalley.nl/natuur/2040, bezocht op 29-08-2016
  • Thetrailmaster, http://www.thetrailmaster.com/tales/is-hiking-a-sport/, bezocht op 29-08-2016
Blueyann (26 artikelen)
Laatste update: 05-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.