Het Rondje Dalfsen Ommen: fietsroute

Het Rondje Dalfsen Ommen: fietsroute Rondje Dalfsen Ommen is een fietsroute in de Overijsselse streek Salland en loopt na Dalfsen ten zuiden en na Ommen ten noorden van de Vecht. Tijdens de route door het Vechtdal passeert u de dorpjes Hoonhorst en Vilsteren en buurtschappen als Rechteren en Varsen. Behalve van de voor deze streek bijzondere planten kunt u genieten van de uitgestrekte landerijen, oude boerderijen, molens, landgoederen, landhuizen en kastelen.

Het Vechtdal

De rivier de Vecht begint in het Duitse Münsterland, loopt in Nederland door de provincie Overijssel en eindigt na de oorsprong ongeveer 170 kilometer westwaarts in het Zwarte Water bij Zwolle. In het Münsterland liggen meerdere bronnen van de Overijsselse Vecht; grotere en kleinere plaatsen langs de Vecht in het Nederlandse deel zijn onder andere Gramsbergen, Hardenberg, Ommen, Vilsteren, Dalfsen en eindpunt Zwolle. In het stroomgebied van de Vecht bloeien bijzondere planten zoals de steenanjer, de kievitsbloem en de bergnachtorchis. Met name het lange ereprijs komt in het Vechtdal algemeen voor, terwijl deze plant buiten het dal veel zeldzamer is.

Fietsroute Rondje Dalfsen Ommen

De op rechthoekige bordjes met een groene rand en in roze letters aangegeven fietsroute Rondje Dalfsen Ommen is 38 kilometer lang, gaat tegen de klok in en loopt vanaf Dalfsen langs de zuidkant van de Vecht en vanaf Ommen langs de noordkant. De bewegwijzerde route is mogelijk gemaakt met bijdrages van de provincie Overijssel en van de gemeenten Dalfsen en Ommen.

Verhalenpalen

Onderweg passeert u meerdere malen zogeheten verhalenpalen; op deze punten wordt door het trappen op een pedaal een verhaal verteld, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Hoewel de fietsroute min of meer op elk gewenst punt kan worden begonnen is in deze beschrijving uitgegaan van Dalfsen als startpunt.

Dalfsen

Dalfsen ligt aan de oever van de Vecht en kent een rijke geschiedenis. Naast uitgestrekte landerijen, bossen en authentieke boerderijen treft u hier meerdere landgoederen met landhuizen en kastelen aan, waaronder Huize den Berg, Landhuis den Aalshorst en kasteel Rechteren. Dalfsen is de enige grotere plaats aan de Overijsselse Vecht die geen stadsrechten heeft gekregen.

Hoonhorst

In het dorp Hoonhorst is de Molen van Fakkert een blikvanger. Deze korenmolen uit 1862 en de bijbehorende molenaarswoning staan op de Rijksmonumentenlijst. Als u het dorp doorfietst passeert u op het dorpsplein aan de linkerkant het drie meter hoge bronzen kunstwerk ‘Volte’ van maker Jos Dirix. In de volksmond wordt het beeld ook wel ‘het dansende paard’ genoemd.

Bron: Bert Kaufmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bert Kaufmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rechteren

In het buurtschap Rechteren staat Kasteel Rechteren. Het kasteel dat al eeuwenlang bewoond wordt door dezelfde familie ligt in een mooie landelijke omgeving aan de zuidkant van de Vecht. In de provincie Overijssel is dit het enige kasteel uit de middeleeuwen waarvan ondanks meerdere belegeringen en verbouwingen belangrijke onderdelen zijn behouden; de woontoren met een hoogte van 35 meter stamt uit de veertiende eeuw. Het kasteel is overigens niet toegankelijk voor publiek.

Vilsteren

Het katholieke dorp Vilsteren, dat slechts een paar honderd inwoners telt, ligt in een bosrijke omgeving. Het Landgoed Vilsteren is een particulier familielandgoed met een grootte van 1035 hectare. Opvallend op het landgoed aan de westkant van het dorp zijn de huizen en boerderijen met de donkergroene en lichtgele luiken. Tevens is de achtkantige korenmolen De Vilsterse Molen een opvallende verschijning in het dorp. Na een grondige restauratie in 1997 is de molen weer maalvaardig gemaakt.

Ommen

Ommen is een oude Hanzestad en met zijn vele campings bekend als toeristische trekpleister. In de zomermaanden worden diverse activiteiten georganiseerd. De traditionele jaarmarkt Ommer Bissing bestaat tegenwoordig uit een serie zomerse evenementen. Bezienswaardig is het Nationaal Tinnen Figuren Museum in het centrum. In dit museum, met een wandschildering van kunstschilder Matthijs Röling, zijn kunst en historie samengebracht.


Uitkijktoren de Stokte

Drie kilometer ten noordoosten van Dalfsen staat middenin het platteland de twintig meter hoge uitkijktoren de Stokte. Deze toren is in 2012 in het kader van het project ‘Ruimte voor de Vecht’ van de provincie Overijssel gebouwd met gebruikmaking van duurzame materialen, zoals verzinkt staal en hout. Na het beklimmen van de negentig treden van de achttien meter hoge toren heeft u een weids uitzicht over de Vecht en het bosrijke landschap.

Horeca onderweg

Met name in de grotere plaatsen Dalfsen en Ommen is volop horeca aanwezig, maar ook in de kleinere dorpjes komt u deze voorzieningen ruimschoots tegen. Bovendien passeert u onderweg veel houten bankjes en picknickplaatsen. Neem bij vertrek wel telkens uw afval mee want niet bij alle rustplaatsen zijn afvalbakken aanwezig.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen en Fietsen in het Overijssels VechtdalHet Overijssels Vechtdal is een prachtig gebied, met vele verschillende landschappen. Om het Overijssels Vechtdal optima…
Rondje Ommen Lemele: fietstochtRondje Ommen Lemele: fietstochtRondje Ommen Lemele is een fietsroute in het Vechtdal van de provincie Overijssel. Al fietsend genieten van het afwissel…
Rondje Hardenberg Beerze: fietsroute in het VechtdalRondje Hardenberg Beerze: fietsroute in het VechtdalRondje Hardenberg Beerze is een fietsroute die u meevoert door het Vechtdal met zijn afwisselende en glooiende landschap…
Ommen, Overijssel: Geschiedenis, gebouwen en toerismeOmmen, Overijssel: Geschiedenis, gebouwen en toerismeOmmen is een stadje en gemeente in de provincie Overijssel. In de zomermaanden trekt Ommen duizenden toeristen die er hu…

Wat is met botulisme besmet zwemwater? Wat zijn de gevolgen?Wat is met botulisme besmet zwemwater? Wat zijn de gevolgen?Botulisme is een zeldzame ziekte die door oud voedsel of karkassen van dode dieren verspreid kan worden. Daarom kan besm…
Een ontspannen en comfortabele treinreis: tipsEen ontspannen en comfortabele treinreis: tipsZowel op privé-vlak als zakelijk vlak, kan reizen met de trein best aangenaam zijn. Focus je niet op de negatieve zaken…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ommen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dalfsen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Rechteren
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vilsteren
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitkijktoren_de_Stokte
  • http://www.vechtdaloverijssel.nl/Fietsen/verhalenpalen/
  • Afbeelding bron 1: Bert Kaufmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 26-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.