Een ontspannen en comfortabele treinreis: tips

Een ontspannen en comfortabele treinreis: tips Zowel op privé-vlak als zakelijk vlak, kan reizen met de trein best aangenaam zijn. Focus je niet op de negatieve zaken zoals de mogelijke vertragingen of het vuile interieur, maar bedenk vooral wat je treinreis comfortabel kan maken. Wees als pendelaar voorbereid op een trein waar een grote groep mensen samenzitten, en waar dus gemakkelijk kleine irritaties kunnen ontstaan. Een treinreis vergelijken met een autoverplaatsing mag je heus wel eens doen. In de trein kan je werken, enkele administratieve taken afhandelen, slapen of met je oortjes naar muziek luisteren. Enkele tips kunnen helpen om je treinreis zo vlot en aangenaam te laten verlopen.

Oordopjes of oortjes om je even af te zonderen

Muziek horen die te luid staat, is niet zo aangenaam in de trein. Je hoeft je dan ook niet te schamen om te vragen dat je medepassagier even de muziek wat stiller zet. Iemand moet het hem vragen en bovendien zal de hele treinwagon je dankbaar zijn. Wil je jezelf even afzonderen van de buitenwereld, dan kan je zelf ook opteren om via oortjes naar je favoriete muziek te luisteren. Het kan de nodige ontspanning brengen. Wens je volledige rust in de trein, dan kan je ook oordopjes aanbrengen in je oren. Op deze manier kan niemand je storen en kan je heerlijk genieten van je treinrit. Let wel op dat je de aankondigingen van de kaartjesknipper hoort, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Slapen in de trein

Je treinreis kan het ideale moment zijn om nog even bij te slapen. Dit is zeker aan te raden als je heel vroeg uit de veren moet en je een lang traject moet overbruggen. In de trein is het in tegenstelling tot de wegen geen enkel probleem om even je ogen te sluiten. Indien je bang bent dat je bij je treinhalte nog slaapt, dan kan je altijd aan een andere medereiziger vragen of hij je wil wakker maken. Je kan zelfs een klein kussentje meenemen om je het zo comfortabel mogelijk te maken. Indien slapen in de trein niet goed lukt, dan moet je eens proberen om je te concentreren op het rijritme van de trein. Het eentonige of monotone geluid brengt je in een rustige sfeer waardoor je eventueel toch nog de slaap kan vatten.

Lees een boek, kijk een film

Gebruik de reistijd in de trein om je te wagen aan een steengoed boek dat je altijd al wou lezen. Met een goed boek vliegt de tijd voorbij en ben je heel snel op bestemming. Indien je niet graag leest, dan kan je ook surfen in de trein. Je kan de ochtendactualiteit volgen of gewoon een video bekijken op tablet. De meeste treinen in Nederland zijn uitgerust met gratis Wi-Fi. In België wordt hard gewerkt om dit zo snel mogelijk te activeren op de binnenlandse treinen.

De ultieme ontspannen treinreis: reizen in eerste klasse

Wie absoluut wil genieten van een comfortabele reis, kan een eerste klasse kaartje aanschaffen. Eerste klasse heeft iets zachtere stoelen en er is minder volk aanwezig. Doorgaans is het er heel rustig zodat je heerlijk kan genieten van je treinreis. Indien je werk je treinabonnement betaalt, dan kan je onderhandelen om over te schakelen van tweede klasse naar eerste klasse. Een heel jaar vertoeven in eerste klasse biedt heel wat extra uurtjes rust, ontspanning en comfort.

Voorzie een medicijn

Een drukke treinreis met veel passagiers kan je af en toe hoofdpijn bezorgen. Het liefste dat je dan zou willen doen, is zo snel mogelijk uitstappen. Helaas is dit niet altijd mogelijk omdat je nog niet op bestemming bent. Zorg steeds voor een kleine pijnstiller zoals een Dafalgan of aspirine om deze ongemakkelijke momenten in de trein op te vangen.

Lichte fitness-oefeningen

Het lijkt misschien vreemd maar in de trein kan je dagelijks enkele fitness-oefeningen ondernemen. Zet je voeten op de grond en hef enkel je hiel op. Hou dit tien seconden vol. Vervolgens doe je hetzelfde maar hef je nu je tenen van de grond. Indien je over veel plaats beschikt in de trein, dan kan je je benen strekken en deze zo in de lucht houden. Een ideale oefening om je beenspieren te trainen en zo toch je treinreis nuttig en conditiebevorderend in te vullen.

Werken in de trein, als onderdeel van je comfortabele treinreis

Je treinreis kan uiteraard ook een gelegenheid zijn om wat te werken. Je kan je e-mails checken of op je laptop een document afwerken dat de volgende dag klaar moet zijn. Daarnaast kan je enkele telefoontjes plegen die je op het werk of de volgende dag niet meer hoeft te doen. Het huiswerk van je zoon of dochter even nakijken is ook een mogelijke activiteit in de trein. Het feit dat je zelf geen voertuig moet besturen, laat je de kans om tijdens de treinreis heel wat zaken af te werken die je later niet meer hoedt te doen.

Een internationale treinreis: alle comfort op Thalys, Eurostar of TGV

Als je echt eens wil genieten van een aangename en comfortabele treinreis, dan kan je met de Thalys-trein vanuit Nederland naar Parijs of Brussel sporen. Ook de Eurostar-trein naar Londen biedt alle comfort met ruime zitplaatsen, stopcontacten en maaltijden aan boord in eerste klasse. De TGV-treinen rijden vanuit Brussel rechtstreeks naar een dertigtal Franse bestemmingen. Het barrijtuig is er voor iedereen en daar kan je dan ook genieten van een hapje of drankje. Luxe en comfort vind je dus op de internationale hogesnelheidstreinen. Informatie en tickets kan je verkrijgen via NMBS Europe en NS International.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor Slapen: Bus, Vliegtuig of Trein / Lange reizenTips voor Slapen: Bus, Vliegtuig of Trein / Lange reizenTips voor het slapen in de bus, het vliegtuig of de trein. U kent het wel, heel enthousiast boekt u een busreis, vliegre…
De voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is een kaart die hoort bij een Voordeelurenabonnement. Dit abonn…
NS Flex: treinreis achteraf betalen via je rekeningNS Flex: treinreis achteraf betalen via je rekeningNS Flex biedt de mogelijkheid om de kosten voor je treinreis achteraf via een automatische incasso te betalen. In plaats…

Het Rondje Dalfsen Ommen: fietsrouteHet Rondje Dalfsen Ommen: fietsrouteRondje Dalfsen Ommen is een fietsroute in de Overijsselse streek Salland en loopt na Dalfsen ten zuiden en na Ommen ten…
Rondje Reestdal: fietsrouteRondje Reestdal: fietsrouteRondje Reestdal is een groene bewegwijzerde fietsroute die voor het grootste deel door de gemeente Staphorst loopt, waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaeru, Flickr (CC BY-2.0)
  • Zappybaby.be, http://forum.zappybaby.be/viewtopic.php?f=60&t=121140, 2 oktober 2015
  • NMBS-Europe.com, https://www.nmbs-europe.com, 2 oktober 2015
  • NSInternational.nl, https://www.nsinternational.nl, 2 oktober 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.